Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Meetapparatuur  pH meter kalibreren


Hoe kalibreer je een pH meter?

pH meter kalibreren De vloeistoffen in de elektrode van een pH meter verouderen naar mate de meter langer in gebruik is. Hierdoor ontstaat een meetfout in het instrument. Deze meetfout kan je vaststellen door de pH meter te kalibreren. Hierbij vergelijk je het resultaat van de meting met de (inter)nationaal vastgestelde standaardwaarde. Maar hoe werkt het kalibreren van een pH meter eigenlijk?

Hoe vaak moet je een pH meter kalibreren?

Hoe vaak je een pH meter moet kalibreren, is afhankelijk van het gebruik en van eventuele vervuiling. Hoe hoger deze getallen liggen, hoe vaker je de pH meter moet kalibreren. Houd hierbij een minimum van twee keer per maand aan. Daarnaast is het ook aan te raden om te kalibreren in de volgende gevallen:
  • Wanneer je een nieuwe elektrode gebruikt.
  • Als de elektrode lang niet is gebruikt.
  • Nadat de elektrode is schoongemaakt.
  • Nadat er een meting is gedaan in een sterke oplossing.
  • Wanneer het belangrijk is om zeer nauwkeurig te meten.

Voorbereiding

Een elektrode die nieuw uit de verpakking komt of een elektrode die al langere tijd droog heeft gestaan, zet je eerst minimaal vier uur lang in een beker met bewaarvloeistof. Een elektrode die regelmatig gebruikt wordt, zet je van tevoren een kwartier in een beker met leidingwater.
 

pH meter kalibreren

Voor het kalibreren van een pH meter heb je twee soorten buffervloeistof nodig: pH7 en pH4. Gebruik voor iedere kalibratie verse buffervloeistof. Begin eerst met pH7 buffervloeistof en vervolgens pH4 buffervloeistof. Kalibreren gaat als volgt:
  • Plaats de elektrode eerst in de pH7 buffervloeistof. Na ongeveer een minuut is de meting stabiel. De pH meter hoort dan een waarde van pH 7.0 weer te geven. Is dit niet het geval, dan stel je de pH meter in op deze waarde.
    Let op: je dient altijd te beginnen met het vaststellen van de afwijking van pH7. Dit is de neutrale waarde van de meter. Pas daarna kan je de afstand naar pH4 of pH10 meten.
  • Spoel de elektrode goed af met gedemineraliseerd water en plaats de elektrode vervolgens in de pH4 buffervloeistof.
  • Herhaal deze stappen totdat in beide vloeistoffen een betrouwbare meting is verkregen. De pH meter geeft dan een waarde aan bij de meting in de pH4 buffervloeistof. Hoe verder deze van de waarde pH4 af ligt, hoe groter de afwijking van het meetinstrument is.

Benodigdheden

Bekijk alle
In onderstaande video laat productspecialist Nanne zien hoe je een pH meter kalibreert.


Een veelgebruikte pH meter in de tuinbouw is de Elmeco pH meter. In onderstaande video zie je hoe je dit type pH meter kalibreert.


Verschil tussen pH meter kalibreren en ijken

De begrippen kalibreren en ijken worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar dit is niet hetzelfde. Bij kalibreren bepaal je in hoeverre de pH meter afwijkt van de standaard. Dit doe je zelf en hier zijn geen consequenties aan verbonden: je stelt alleen de nauwkeurigheid van het meetinstrument vast. IJken is een officiële keuring waarbij een specialist vaststelt in hoeverre de pH meter voldoet aan de wettelijke voorschriften. Hier zijn wel consequenties aan verbonden: wanneer de pH meter wordt afgekeurd, dan mag deze niet langer gebruikt worden.
Michael en Nanne
Vragen over pH meter kalibreren

Heb je vragen over het kalibreren van een pH meter, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Do not delete this link