Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Meetapparatuur  Onderhoud pH sensor

Hoe onderhoud je een pH sensor?

Hoe onderhoud je een pH sensor? De pH sensor is een zeer kwetsbaar onderdeel van een pH meter. Omdat dit het deel is van de meter wat de daadwerkelijke meting doet, is onderhoud van groot belang. Zo krijg je niet alleen de beste meetresultaten, maar verleng je ook de levensduur van de pH meter. In dit artikel geven onze specialisten een aantal tips voor onderhoud aan de pH sensor:
  • Vermijd direct contact met de pH sensor
  • Spoel de pH sensor af na gebruik
  • Bewaar de pH sensor altijd vochtig
  • Maak de pH sensor schoon wanneer deze vervuild is

Vermijd direct contact

Vermijd direct contact met de pH sensor. Dit zorgt namelijk voor beschadiging, waardoor de pH meter een grote afwijking krijgt. Is contact onvermijdelijk, gebruik dan zacht papier om de pH sensor aan te raken (bijvoorbeeld een tissue).

Afspoelen na gebruik

Spoel de pH sensor na ieder gebruik goed af met gedemineraliseerd water. Vooral wanneer je meet in agressieve stoffen of in oplossingen waarin zich zware metalen of proteïnen bevinden, is dit belangrijk. Op deze manier verwijder je achtergebleven resten van de pH sensor en daarmee verminder je de kans op beschadigingen.

Vochtig bewaren

Bewaar een pH sensor vochtig. Zo voorkom je dat verontreinigingen opdrogen en zich aan de pH sensor hechten. Hiervoor doe je een beetje bewaarvloeistof in de beschermdop. Gebruik nooit leidingwater of gedemineraliseerd water, dit is hier niet geschikt voor.

pH sensor schoonmaken

Is er toch sprake van verontreiniging, maak de pH sensor dan schoon. Het te gebruiken middel is afhankelijk van de soort vervuiling:
  • Algengroei: gebruik een lichte zeepoplossing of alcohol. Dompel de pH sensor niet volledig onder, maar dip hem drie tot vijf centimeter in het middel en laat dit een kwartier weken.
  • Vet en olie: gebruik een organisch middel dat mengbaar is met water, bijvoorbeeld aceton. Spoel daarna goed na met gedemineraliseerd water.
  • Proteïnen: gebruik een HCL/pepsine oplossing en laat de pH sensor een aantal uur weken en spoel daarna goed met gedemineraliseerd water.

Kalibreren

Wanneer metingen onstabiel zijn, dan dien je de pH meter te kalibreren. Hierbij leg je de afwijking van de pH meter vast door de waarden te vergelijken met de waarden volgens de (inter)nationale standaard, zodat je weet hoe groot de afwijking van de pH meter is.

Elektrode vervangen

Wanneer het niet mogelijk is om de pH meter te kalibreren, dan moet de pH sensor vervangen worden. Let er hierbij op dat de connector van de pH meter goed contact maakt en dat de pal op de tester overeenkomt met de gleuf in de pH sensor. Is dit niet het geval, dan zal de pH meter niet (goed) werken. Na het vervangen van de pH sensor dien je de meter te kalibreren.

Benodigdheden

Michael en Nanne
Vragen over onderhoud aan de pH sensor

Heb je vragen over onderhoud aan de pH sensor, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten
Do not delete this link