Home ​​​​>​​​​ Kennisbank​​​​

Welke spuitdoppen zijn er & hoe gebruik je ze?

Spuitdoppen zijn hulpstukken voor spuitapparatuur die worden gebruikt om gewasbeschermingsmiddelen te kunnen vernevelen. Een spuitdop zet een vloeistofstraal om in druppels, zodat een gewasbeschermingsmiddel gelijkmatig over een gewas kan worden verdeeld. Het is van belang om de juiste spuitdop te kiezen en om deze op de juiste manier te gebruiken, omdat je zo het best mogelijke resultaat behaalt. 
Spuitdoppen
Frank Schoenmakers
Specialist Mechanisatie | 3 oktober 2019 | 4 min. lezen

Welke spuitdoppen zijn er? 

Er zijn verschillende soorten spuitdoppen, die ieder geschikt zijn voor verschillende toepassing. Spuitdoppen hebben namelijk invloed op het spuitvolume, de druppelgrootte en het spuitpatroon. Weet je niet welke spuitdop je moet kiezen? Wij zetten de drie meest voorkomende soorten spleetdoppen in de tuinbouw op een rij: spleetdop, werveldop en ketsdop.

Spleetdoppen

Spleetdoppen geven een ellipsvormig spuitbeeld en worden gebruikt bij een lagere spuitdruk. Deze spuitdoppen zijn voor vrijwel iedere toepassing geschikt. Er bestaan verschillende soorten spleetdoppen:
  • Standaard spleetdop: dit is de meest gebruikte spuitdop. De standaard spleetdop heeft een vrij kleine druppel en zorgt voor een uniforme verdeling van het spuitmiddel in het gewas.
  • Venturidop: ook de venturidop produceert grotere druppels, maar deze zijn gevuld met lucht. Wanneer deze druppels op het gewas terechtkomen, spatten ze uit elkaar in meerdere kleinere druppels. Dit zorgt voor een betere bedekking van het gewas.
Spleetdop

Werveldoppen

Werveldoppen geven een kegelvormig spuitbeeld en worden gebruikt bij een hogere spuitdruk. Deze spuitdoppen produceren fijne druppels, maar zijn door hun spuitbeeld minder geschikt om op een spuitboom te monteren. Er bestaan verschillende soorten werveldoppen:
  • Werveldop met holle kegel: deze spuitdop produceert kleinere druppels in een cirkelvorm aan de rand van het kegelpatroon.
  • Werveldop met volle kegel: deze spuitdop produceert grotere druppels in een cirkelvorm.
Werveldop

Ketsdoppen

Ketsdoppen geven een ellipsvorming spuitbeeld en worden gebruikt bij een lage spuitdruk. Ze beschikken over een grote spuithoek (tot 160°) en zijn met name geschikt om grote spuitvolumes toe te dienen, zoals bij herbiciden. De nevel van ketsdoppen bevat zowel grote als kleine druppels.
Ketsdop

Aangeraden gebruik verschillende soorten spuitdoppen

Voor het verspuiten van gewasbeschermingsmiddelen kan je verschillende soorten spuitapparatuur gebruiken. Hierbij is het van belang dat je de juiste spuitdoppen gebruikt. Wij raden het volgende aan:
  • Rugspuit en spuitlans:
    - Bij een hogere spuitdrukken: holle of volle werveldop.
    - Bij een lagere spuitdruk: ketsdop.
  • Horizontale en verticale spuitbomen: spleetdoppen.
Bekijk in deze video hoe je de verschillende spuitdoppen kunt onderhouden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een spuitdop? 

Het is belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste spuitdop voor jouw situatie, want dit is van invloed op het effect van de spuitvloeistof. Bij het kiezen van een spuitdop dien je de volgende vragen te beantwoorden:
  • Hoeveel vloeistof wil ik spuiten per Ha? (afgifte)
  • Met welke spuitdruk wil ik spuiten?
  • Welke tophoek heb ik nodig?
  • Welke soort spuitdop wil ik gebruiken?

Afgifte spuitdop

Op het etiket van een gewasbeschermingsmiddel staat aangegeven met welke oplossing je dient te werken en in welke hoeveelheid de oplossing gedoseerd dient te worden in het gewas.

Spuitdruk

De spuitdruk is afhankelijk van de gewenste druppelgrootte. Een hoge spuitdruk zorgt voor een fijne druppel, terwijl er bij een lage spuitdruk juist grove druppels ontstaan. De keuze voor een bepaalde druppelgrootte is afhankelijk van het soort gewasbeschermingsmiddel dat je wil spuiten.
  • Insecticiden: hier kan gebruik gemaakt worden van een grove druppel. Insecten verplaatsen zich in het gewas, waardoor ze vanzelf in aanraking komen met het gewasbeschermingsmiddel.
  • Contactfungiciden: deze kunnen zowel met een fijne druppel als met een grove druppel gespoten worden, mits de verdeling op het blad goed is. De werkzame stof wordt opnieuw verdeeld wanneer er dauwvorming optreedt.
  • Systemische fungiciden: hierbij is het doel dat er zo veel mogelijk van de werkzame stof in de sapstroom terechtkomt. Grove druppels zijn daarom beter geschikt, want deze drogen minder snel op.
  • Herbiciden: fijne druppels blijven – in tegenstelling tot grove druppels – beter op het gewas liggen. Hierdoor is bespuiten met een fijne druppel meer geschikt bij het gebruik van contactherbiciden.
  • Bodemherbiciden: deze kunnen zowel met een fijne als met een grove druppel gespoten worden.

Tophoek

De tophoek is de hoek waarmee de spuitvloeistof uit de spuitdop komt. De tophoek is vooral van belang bij het gebruik van een spuitboom. Door een spuitkop met de juiste tophoek te gebruiken, zorg je ervoor dat iedere plaats onder een spuitboom spuitvloeistof ontvangt van twee naast elkaar gemonteerde spuitdoppen. Ook de spuithoogte heeft hier invloed op. Teejet spuitkoppen zijn verkrijgbaar met een tophoek van 80° en 110°. In onderstaande tabel staat weergeven op welke hoogte een spuitdop met een bepaalde tophoek dient te worden opgesteld om een 100% overlap te behalen.

Tophoek      Spuithoogte
80° (verticale spuitboom)              75 cm
110° (horizontale spuitboom)       50 cm
Tophoek

Wat betekent de codering van een spuitdop

Een spuitdopcodering bevat alle eigenschappen van de spuitdop en bestaat uit kleuren getallen en letters. Deze kleuren, getallen en letters geven het doptype, de tophoek, de dopafgifte, de merknaam en het materiaal aan. Iedere spuitdop heeft specifieke eigenschappen en daarom een specifieke codering. In onderstaande afbeelding zie je welke informatie je op welke plek op de spuitdop terug kan vinden.
Spuitdop codering

Soorten spuitdoppen

Er zijn verschillende soorten spuitdoppen met verschillende eigenschappen. Het soort spuitdop (doptype) wordt met letters aangegeven.

Spleetdoppen                                Werveldoppen      Ketsdoppen
TP  = standaard                             FL = volle kegeldop              TF = precisie ketsdop 
XR = groot drukbereik                  TXA = holle kegeldop 
DG = anti drift                                TXB = holle kegeldop 
AI - luchtinjectie (venturi)
UB = kantdop
OC = excentrische dop    

Merk

Er zijn verschillende merken spuitdoppen. Royal Brinkman verkoopt het assortiment spuitdoppen van leverancier Teejet.

Tophoek

De tophoek is de hoek waarmee de spuitvloeistof uit de spuitdop komt. De tophoek is vooral van belang bij het gebruik van een spuitboom.

Kleurcode

De kleurcode, ISO kleurcodering, geeft de hoeveelheid vloeistof per minuut weer bij een spuitdruk van 2 bar.
ISO kleurcodePersfilter (mesh)Liter per minuut bij 2 barLiter per ha bij 6 km/h en 2 bar
01 (oranje)1000.3365
015 (groen)100
0.4998
02 (geel)500.65131
025 (paars)500.82164
03 (blauw)500.98196
04 (rood)501.31261
05 (bruin)501.63327
06 (grijs)501.96392
08 (wit)502.61523
Soorten spuitdoppen

Materiaal

Spuitdoppen zijn verkrijgbaar in drie type materialen. In de spuitdop codering staat met een letter aangegeven van welk materiaal hij gemaakt is.
  • K: keramiek. Dit materiaal is zeer slijtvast.
  • P: kunststof. Dit materiaal is goedkoper, maar is ook minder slijtvast dan keramiek.
  • S: roestvrij staal. Dit materiaal is zeer slijtvast en is minder gevoelig voor beschadigingen dan keramiek.

Afgifte

Het cijfer voor de afgifte geeft de vloeistofhoeveelheid in gallons per minuut weer bij een spuitdruk van 3 bar. 

Hoe lees je een spuitdoppen tabel? 

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen en weet welke soort spuitdop met welke eigenschappen je nodig hebt, kan je met behulp van een spuitdoppen tabel de juiste spuitdop selecteren. In een spuitdoppen tabel vind je bij diverse rijsnelheden en spuitdrukken de hoeveelheid vloeistof die per hectare verspoten wordt met een bepaald type spuitdop. Zo kan je in de spuitdoppen tabel eenvoudig aflezen wat de juiste spuitdop is voor een bepaalde toepassing.

Spuitdop kiezen met spuitdoppen tabel

Wanneer je hebt bepaald hoeveel vloeistof je per hectare wilt verspuiten en met welke snelheid je dit wil doen, kan je in de spuitdoppen tabel aflezen welke spuitdop hiervoor geschikt is. Stel bijvoorbeeld dat je 415 liter per hectare wilt verspuiten en dat de spuitboom een snelheid van 40 meter per minuut haalt. Je zoekt dan in de tabel onder 40 meter per minuut het aantal liters dat het dichtst bij 415 liter ligt. In de tabel is dit 412 liter per hectare. De spuitdoppen tabel geeft aan dat dit resultaat behaald kan worden met de oranje spuitdop 110-01 bij een spuitdruk van 13 bar .
Doppentabel

Spuitdop bekend

Wanneer je al weet welke spuitdop je gaat gebruiken, dan dien je de rijsnelheid en de spuitdruk vaak aan te passen aan de spuitdop, zodat je de juiste hoeveelheid vloeistof per hectare verspuit. Heb je bijvoorbeeld alleen de beschikbaarheid over spuitdop 110-01 en dien je 360 liter per hectare te bespuiten, dan dien je volgens de spuitdoppen tabel een rijsnelheid van 50 meter per minuut en een spuitdruk van 16 bar aan te houden.
Doppentabel 2

Spuitdoppen tabel voor Teejet spuitdoppen

Ben je op zoek naar de spuitdoppen tabel voor een van de verschillende types Teejet spuitdoppen? Klik dan hier voor de complete catalogus. 

Hoe kan je slijtage aan spuitdoppen herkennen?

Vanaf het eerste moment dat je een spuitdop begint te gebruiken, zal er slijtage ontstaan. Dit komt door de wrijving die plaatsvindt tijdens het gebruik. Deze slijtage heeft invloed op de vloeistofverdeling en het spuitbeeld, waardoor deze uiteindelijk vervangen moet worden. Er zijn een aantal manieren om slijtage te beperken.

Het juiste materiaal

Spuitdoppen zijn, zoals hierboven beschreven, verkrijgbaar in verschillende materialen: keramiek, kunststof en roestvrij staal. Kunststof spuitdoppen zijn goedkoop, maar slijten ook relatief snel. Keramiek is duurder, maar ondervindt minder last van slijtage bij gebruik. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste spuitdop. De materiaalkeuze is ook afhankelijk van het te gebruiken gewasbeschermingsmiddel. Zo zorgt een poedervormig middel bijvoorbeeld voor meer wrijving, waardoor bij deze toepassing een spuitdop van een slijtvast materiaal aan te raden is.

Schoon water gebruiken voor minder slijtage

Verontreinigd water zorgt voor extra slijtage. Met name water waarin zich fijne deeltjes zoals zand bevinden, zorgt voor extra wrijving en dus voor extra slijtage. Gebruik daarom altijd (zo) schoon (mogelijk) water voor bespuitingen.

Combinatie spuitdoppen en filters

Het filter in een spuitmachine filtert eventueel vuil uit het spuitwater en dat voorkomt slijtage door verstopping. Door het juiste filter te gebruiken, wordt het spuitwater optimaal gefilterd. Een filter met een grote maasgrootte houdt grote deeltjes tegen, terwijl een filter met een kleine maasgrootte ook fijne deeltjes tegenhoudt. Voor iedere spuitdop is een bepaald filter geschikt. Onze specialisten kunnen je hierover adviseren.

Spuitdoppen reinigen

Door een spuitdop regelmatig te reinigen, verwijder je opgehoopt vuil, zodat dit niet voor extra wrijving in de spuitdop kan zorgen. Je dient de spuitdop zowel inwendig als uitwendig te reinigen. Hieronder staat beschreven hoe je dit doet.

Hoe kan je spuitdoppen reinigen en controleren?

Spuitdoppen reinigen en controleren is van belang voor een optimale werking van de spuitdop. Een vervuilde of beschadigde spuitdop kan je namelijk honderden euro's kosten, doordat dit kan leiden tot verspilling van gewasbeschermingsmiddelen. Het is daarom aan te raden om spuitdoppen ieder seizoen te controleren op onder andere vuil en slijtage. Hiermee zorg je voor een egaal spuitbeeld en een gelijke vloeistofverdeling binnen het gewas. Wij geven een aantal tips voor het reinigen en controleren van spuitdoppen.

Spuitdoppen reinigen

In een spuitdop kan zich vuil of residu van een spuitmiddel ophopen. Hierdoor raakt de spuitdop verstopt. Dit vuil kan je verwijderen met een zachte borstel of met perslucht. Doe dit nooit met een harde borstel of met een ander hard voorwerp (zoals een naald). Bij een kunststof spuitdop is extra voorzichtigheid geboden, want deze spuitdop is gevoeliger voor beschadigingen dan een spuitdop van of roestvrij staal. Voor het reinigen van spuitdoppen kan je ook gebruik maken van een reinigingsmiddel of soda. Dompel de spuitdop hierin onder en spoel hem vervolgens goed af met water, zodat je het middel goed verwijdert.

Spuitdoppen controleren op slijtage

Spuitdoppen slijten tijdens het gebruik doordat er wrijving plaatsvindt. Dit heeft invloed op de vloeistofverdeling en het spuitbeeld. Controleer spuitdoppen daarom op slijtage. Een spuitdop dient vervangen te worden wanneer het debiet van de gebruikte dop meer dan 15% hoger is dan het debiet van de (exact dezelfde) nieuwe dop. Dit kan je meten door het spuitmiddel dat verspoten is met oude spuitdop en het spuitmiddel dat verspoten is met de nieuwe spuitdop op te vangen in een maatbeker en het verschil hiertussen te bepalen.

SLK-Keuring

Laat ook iedere drie jaar de verplichte SKL-keuring uitvoeren op je bedrijf. Hierbij wordt de spuitapparatuur gecontroleerd op verschillende aspecten, waaronder op de spuitdoppen en de filters. Hiermee worden technische problemen tijdig opgespoord, waardoor de veiligheid voor de gebruiker en de omgeving en de efficiëntie van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen vergroot worden. 

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Frank Schoenmakers neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Welke spuitdoppen zijn er & hoe gebruik je ze?

Spuitdoppen zijn hulpstukken voor spuitapparatuur die worden gebruikt om gewasbeschermingsmiddelen te kunnen vernevelen. Een spuitdop zet een vloeistofstraal om in druppels, zodat een gewasbeschermingsmiddel gelijkmatig over een gewas kan worden verdeeld. Het is van belang om de juiste spuitdop te kiezen en om deze op de juiste manier te gebruiken, omdat je zo het best mogelijke resultaat behaalt. 
Zoek in de Kennisbank
Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.
Frank Schoenmakers
Frank Schoenmakers
Specialist Mechanisatie | 3 oktober 2019 | 4 min. lezen
Deel dit artikel
Spuitdoppen
Onderwerpen in dit artikel

Welke spuitdoppen zijn er? 

Er zijn verschillende soorten spuitdoppen, die ieder geschikt zijn voor verschillende toepassing. Spuitdoppen hebben namelijk invloed op het spuitvolume, de druppelgrootte en het spuitpatroon. Weet je niet welke spuitdop je moet kiezen? Wij zetten de drie meest voorkomende soorten spleetdoppen in de tuinbouw op een rij: spleetdop, werveldop en ketsdop.

Spleetdoppen

Spleetdoppen geven een ellipsvormig spuitbeeld en worden gebruikt bij een lagere spuitdruk. Deze spuitdoppen zijn voor vrijwel iedere toepassing geschikt. Er bestaan verschillende soorten spleetdoppen:
  • Standaard spleetdop: dit is de meest gebruikte spuitdop. De standaard spleetdop heeft een vrij kleine druppel en zorgt voor een uniforme verdeling van het spuitmiddel in het gewas.
  • Venturidop: ook de venturidop produceert grotere druppels, maar deze zijn gevuld met lucht. Wanneer deze druppels op het gewas terechtkomen, spatten ze uit elkaar in meerdere kleinere druppels. Dit zorgt voor een betere bedekking van het gewas.
Spleetdop

Werveldoppen

Werveldoppen geven een kegelvormig spuitbeeld en worden gebruikt bij een hogere spuitdruk. Deze spuitdoppen produceren fijne druppels, maar zijn door hun spuitbeeld minder geschikt om op een spuitboom te monteren. Er bestaan verschillende soorten werveldoppen:
  • Werveldop met holle kegel: deze spuitdop produceert kleinere druppels in een cirkelvorm aan de rand van het kegelpatroon.
  • Werveldop met volle kegel: deze spuitdop produceert grotere druppels in een cirkelvorm.
Werveldop

Ketsdoppen

Ketsdoppen geven een ellipsvorming spuitbeeld en worden gebruikt bij een lage spuitdruk. Ze beschikken over een grote spuithoek (tot 160°) en zijn met name geschikt om grote spuitvolumes toe te dienen, zoals bij herbiciden. De nevel van ketsdoppen bevat zowel grote als kleine druppels.
Ketsdop

Aangeraden gebruik verschillende soorten spuitdoppen

Voor het verspuiten van gewasbeschermingsmiddelen kan je verschillende soorten spuitapparatuur gebruiken. Hierbij is het van belang dat je de juiste spuitdoppen gebruikt. Wij raden het volgende aan:
  • Rugspuit en spuitlans:
    - Bij een hogere spuitdrukken: holle of volle werveldop.
    - Bij een lagere spuitdruk: ketsdop.
  • Horizontale en verticale spuitbomen: spleetdoppen.
Bekijk in deze video hoe je de verschillende spuitdoppen kunt onderhouden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een spuitdop? 

Het is belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste spuitdop voor jouw situatie, want dit is van invloed op het effect van de spuitvloeistof. Bij het kiezen van een spuitdop dien je de volgende vragen te beantwoorden:
  • Hoeveel vloeistof wil ik spuiten per Ha? (afgifte)
  • Met welke spuitdruk wil ik spuiten?
  • Welke tophoek heb ik nodig?
  • Welke soort spuitdop wil ik gebruiken?

Afgifte spuitdop

Op het etiket van een gewasbeschermingsmiddel staat aangegeven met welke oplossing je dient te werken en in welke hoeveelheid de oplossing gedoseerd dient te worden in het gewas.

Spuitdruk

De spuitdruk is afhankelijk van de gewenste druppelgrootte. Een hoge spuitdruk zorgt voor een fijne druppel, terwijl er bij een lage spuitdruk juist grove druppels ontstaan. De keuze voor een bepaalde druppelgrootte is afhankelijk van het soort gewasbeschermingsmiddel dat je wil spuiten.
  • Insecticiden: hier kan gebruik gemaakt worden van een grove druppel. Insecten verplaatsen zich in het gewas, waardoor ze vanzelf in aanraking komen met het gewasbeschermingsmiddel.
  • Contactfungiciden: deze kunnen zowel met een fijne druppel als met een grove druppel gespoten worden, mits de verdeling op het blad goed is. De werkzame stof wordt opnieuw verdeeld wanneer er dauwvorming optreedt.
  • Systemische fungiciden: hierbij is het doel dat er zo veel mogelijk van de werkzame stof in de sapstroom terechtkomt. Grove druppels zijn daarom beter geschikt, want deze drogen minder snel op.
  • Herbiciden: fijne druppels blijven – in tegenstelling tot grove druppels – beter op het gewas liggen. Hierdoor is bespuiten met een fijne druppel meer geschikt bij het gebruik van contactherbiciden.
  • Bodemherbiciden: deze kunnen zowel met een fijne als met een grove druppel gespoten worden.

Tophoek

De tophoek is de hoek waarmee de spuitvloeistof uit de spuitdop komt. De tophoek is vooral van belang bij het gebruik van een spuitboom. Door een spuitkop met de juiste tophoek te gebruiken, zorg je ervoor dat iedere plaats onder een spuitboom spuitvloeistof ontvangt van twee naast elkaar gemonteerde spuitdoppen. Ook de spuithoogte heeft hier invloed op. Teejet spuitkoppen zijn verkrijgbaar met een tophoek van 80° en 110°. In onderstaande tabel staat weergeven op welke hoogte een spuitdop met een bepaalde tophoek dient te worden opgesteld om een 100% overlap te behalen.

Tophoek      Spuithoogte
80° (verticale spuitboom)              75 cm
110° (horizontale spuitboom)       50 cm
Tophoek

Wat betekent de codering van een spuitdop

Een spuitdopcodering bevat alle eigenschappen van de spuitdop en bestaat uit kleuren getallen en letters. Deze kleuren, getallen en letters geven het doptype, de tophoek, de dopafgifte, de merknaam en het materiaal aan. Iedere spuitdop heeft specifieke eigenschappen en daarom een specifieke codering. In onderstaande afbeelding zie je welke informatie je op welke plek op de spuitdop terug kan vinden.
Spuitdop codering

Soorten spuitdoppen

Er zijn verschillende soorten spuitdoppen met verschillende eigenschappen. Het soort spuitdop (doptype) wordt met letters aangegeven.

Spleetdoppen                                Werveldoppen      Ketsdoppen
TP  = standaard                             FL = volle kegeldop              TF = precisie ketsdop 
XR = groot drukbereik                  TXA = holle kegeldop 
DG = anti drift                                TXB = holle kegeldop 
AI - luchtinjectie (venturi)
UB = kantdop
OC = excentrische dop    

Merk

Er zijn verschillende merken spuitdoppen. Royal Brinkman verkoopt het assortiment spuitdoppen van leverancier Teejet.

Tophoek

De tophoek is de hoek waarmee de spuitvloeistof uit de spuitdop komt. De tophoek is vooral van belang bij het gebruik van een spuitboom.

Kleurcode

De kleurcode, ISO kleurcodering, geeft de hoeveelheid vloeistof per minuut weer bij een spuitdruk van 2 bar.
ISO kleurcodePersfilter (mesh)Liter per minuut bij 2 barLiter per ha bij 6 km/h en 2 bar
01 (oranje)1000.3365
015 (groen)100
0.4998
02 (geel)500.65131
025 (paars)500.82164
03 (blauw)500.98196
04 (rood)501.31261
05 (bruin)501.63327
06 (grijs)501.96392
08 (wit)502.61523
Soorten spuitdoppen

Materiaal

Spuitdoppen zijn verkrijgbaar in drie type materialen. In de spuitdop codering staat met een letter aangegeven van welk materiaal hij gemaakt is.
  • K: keramiek. Dit materiaal is zeer slijtvast.
  • P: kunststof. Dit materiaal is goedkoper, maar is ook minder slijtvast dan keramiek.
  • S: roestvrij staal. Dit materiaal is zeer slijtvast en is minder gevoelig voor beschadigingen dan keramiek.

Afgifte

Het cijfer voor de afgifte geeft de vloeistofhoeveelheid in gallons per minuut weer bij een spuitdruk van 3 bar.

Hoe lees je een spuitdoppen tabel? 

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen en weet welke soort spuitdop met welke eigenschappen je nodig hebt, kan je met behulp van een spuitdoppen tabel de juiste spuitdop selecteren. In een spuitdoppen tabel vind je bij diverse rijsnelheden en spuitdrukken de hoeveelheid vloeistof die per hectare verspoten wordt met een bepaald type spuitdop. Zo kan je in de spuitdoppen tabel eenvoudig aflezen wat de juiste spuitdop is voor een bepaalde toepassing.

Spuitdop kiezen met spuitdoppen tabel

Wanneer je hebt bepaald hoeveel vloeistof je per hectare wilt verspuiten en met welke snelheid je dit wil doen, kan je in de spuitdoppen tabel aflezen welke spuitdop hiervoor geschikt is. Stel bijvoorbeeld dat je 415 liter per hectare wilt verspuiten en dat de spuitboom een snelheid van 40 meter per minuut haalt. Je zoekt dan in de tabel onder 40 meter per minuut het aantal liters dat het dichtst bij 415 liter ligt. In de tabel is dit 412 liter per hectare. De spuitdoppen tabel geeft aan dat dit resultaat behaald kan worden met de oranje spuitdop 110-01 bij een spuitdruk van 13 bar .
Doppentabel
  

Spuitdop bekend

Wanneer je al weet welke spuitdop je gaat gebruiken, dan dien je de rijsnelheid en de spuitdruk vaak aan te passen aan de spuitdop, zodat je de juiste hoeveelheid vloeistof per hectare verspuit. Heb je bijvoorbeeld alleen de beschikbaarheid over spuitdop 110-01 en dien je 360 liter per hectare te bespuiten, dan dien je volgens de spuitdoppen tabel een rijsnelheid van 50 meter per minuut en een spuitdruk van 16 bar aan te houden.
Doppentabel 2
  

Spuitdoppen tabel voor Teejet spuitdoppen

Ben je op zoek naar de spuitdoppen tabel voor een van de verschillende types Teejet spuitdoppen? Klik dan hier voor de complete catalogus.

Hoe kan je slijtage aan spuitdoppen herkennen?

Vanaf het eerste moment dat je een spuitdop begint te gebruiken, zal er slijtage ontstaan. Dit komt door de wrijving die plaatsvindt tijdens het gebruik. Deze slijtage heeft invloed op de vloeistofverdeling en het spuitbeeld, waardoor deze uiteindelijk vervangen moet worden. Er zijn een aantal manieren om slijtage te beperken.

Het juiste materiaal

Spuitdoppen zijn, zoals hierboven beschreven, verkrijgbaar in verschillende materialen: keramiek, kunststof en roestvrij staal. Kunststof spuitdoppen zijn goedkoop, maar slijten ook relatief snel. Keramiek is duurder, maar ondervindt minder last van slijtage bij gebruik. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste spuitdop. De materiaalkeuze is ook afhankelijk van het te gebruiken gewasbeschermingsmiddel. Zo zorgt een poedervormig middel bijvoorbeeld voor meer wrijving, waardoor bij deze toepassing een spuitdop van een slijtvast materiaal aan te raden is.

Schoon water gebruiken voor minder slijtage

Verontreinigd water zorgt voor extra slijtage. Met name water waarin zich fijne deeltjes zoals zand bevinden, zorgt voor extra wrijving en dus voor extra slijtage. Gebruik daarom altijd (zo) schoon (mogelijk) water voor bespuitingen.

Combinatie spuitdoppen en filters

Het filter in een spuitmachine filtert eventueel vuil uit het spuitwater en dat voorkomt slijtage door verstopping. Door het juiste filter te gebruiken, wordt het spuitwater optimaal gefilterd. Een filter met een grote maasgrootte houdt grote deeltjes tegen, terwijl een filter met een kleine maasgrootte ook fijne deeltjes tegenhoudt. Voor iedere spuitdop is een bepaald filter geschikt. Onze specialisten kunnen je hierover adviseren.

Spuitdoppen reinigen

Door een spuitdop regelmatig te reinigen, verwijder je opgehoopt vuil, zodat dit niet voor extra wrijving in de spuitdop kan zorgen. Je dient de spuitdop zowel inwendig als uitwendig te reinigen. Hieronder staat beschreven hoe je dit doet.

Hoe kan je spuitdoppen reinigen en controleren?

Spuitdoppen reinigen en controleren is van belang voor een optimale werking van de spuitdop. Een vervuilde of beschadigde spuitdop kan je namelijk honderden euro's kosten, doordat dit kan leiden tot verspilling van gewasbeschermingsmiddelen. Het is daarom aan te raden om spuitdoppen ieder seizoen te controleren op onder andere vuil en slijtage. Hiermee zorg je voor een egaal spuitbeeld en een gelijke vloeistofverdeling binnen het gewas. Wij geven een aantal tips voor het reinigen en controleren van spuitdoppen.

Spuitdoppen reinigen

In een spuitdop kan zich vuil of residu van een spuitmiddel ophopen. Hierdoor raakt de spuitdop verstopt. Dit vuil kan je verwijderen met een zachte borstel of met perslucht. Doe dit nooit met een harde borstel of met een ander hard voorwerp (zoals een naald). Bij een kunststof spuitdop is extra voorzichtigheid geboden, want deze spuitdop is gevoeliger voor beschadigingen dan een spuitdop van of roestvrij staal. Voor het reinigen van spuitdoppen kan je ook gebruik maken van een reinigingsmiddel of soda. Dompel de spuitdop hierin onder en spoel hem vervolgens goed af met water, zodat je het middel goed verwijdert.

Spuitdoppen controleren op slijtage

Spuitdoppen slijten tijdens het gebruik doordat er wrijving plaatsvindt. Dit heeft invloed op de vloeistofverdeling en het spuitbeeld. Controleer spuitdoppen daarom op slijtage. Een spuitdop dient vervangen te worden wanneer het debiet van de gebruikte dop meer dan 15% hoger is dan het debiet van de (exact dezelfde) nieuwe dop. Dit kan je meten door het spuitmiddel dat verspoten is met oude spuitdop en het spuitmiddel dat verspoten is met de nieuwe spuitdop op te vangen in een maatbeker en het verschil hiertussen te bepalen.

SLK-Keuring

Laat ook iedere drie jaar de verplichte SKL-keuring uitvoeren op je bedrijf. Hierbij wordt de spuitapparatuur gecontroleerd op verschillende aspecten, waaronder op de spuitdoppen en de filters. Hiermee worden technische problemen tijdig opgespoord, waardoor de veiligheid voor de gebruiker en de omgeving en de efficiëntie van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen vergroot worden. 

Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Frank Schoenmakers neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Frank Schoenmakers
Ook interessant voor jou
Whitepaper: 'Zo kies je de juiste spuitdop'
Welke spuitdoppen heb je nodig en waar moet je rekening mee houden bij deze keuze? Het gebruiken van de verkeerde spuitdop heeft een negatieve invloed op het effect van de spuitvloeistof. Maar hoe kies de je juiste spuitdop? 
Hoe kies je het juiste spuitpistool? 
Verschillende werkzaamheden vragen om een ander type spuitpistool. Zo bestaan er spuitpistolen voor gewasbescherming, voor schuimdesinfectie, om te broezen en voor hogedrukreiniging.

Hoe controleer je een spuitboom?
Een spuitboom is een veelgebruikt apparaat in de tuinbouw. Om de levensduur van een spuitboom te verlengen, is het raadzaam om deze regelmatig te controleren.