Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe werk je veilig met een Meto spuitwagen?

Hoe werk je veilig met een Meto spuitwagen?

Hoe werk je veilig met een Meto spuitwagen?
Geschreven door Frank Schoenmakers | Laatste update: 23-03-2021

De Meto spuitwagen is een automatisch rijdende spuitwagen die veel wordt gebruikt in de glastuinbouw. Het voordeel van de Meto spuitwagen is namelijk dat er niemand met de spuitwagen mee hoeft te rijden. Het werken met de Meto spuitwagen brengt echter wel risico’s met zich mee. Daarom is het heel belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen, zodat zij weten hoe ze op een veilige manier kunnen werken met dit apparaat. In dit artikel zet onze specialist deze maatregelen op een rij.


Veiligheidsmaatregelen voor gebruik

 • Lees voor het in gebruik nemen van een Meto spuitwagen altijd eerst de gebruikershandleiding door en volg de instructies en veiligheidsvoorschriften hieruit op. Een buisrailwagen mag alleen worden bediend door personen van minimaal 18 jaar die een degelijke instructie hebben gekregen en kennis hebben genomen van de gebruikershandleiding, deze volledig begrijpen en zich van de gevaren bewust zijn.
 • De bediener van de Meto spuitwagen moet gecertificeerd zijn voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
 • Controleer de Meto spuitwagen voor gebruik op gebreken. Constateer je een gebrek, los dit dan eerst op of – indien je dit niet zelf kan oplossen – schakel een monteur in.
 • Controleer voordat je gaat rijden of er niemand in het pad loopt, of er geen andere buisrailwagen in het pad aanwezig is en of er geen obstakels in het pad of plantresten op de rails liggen.
 • Controleer vooraf of alle afschermingen en beschermingskappen gemonteerd en gesloten zijn.

Bekijk in de onderstaande video hoe je de Meto spuitwagen kunt testen. 

Veiligheidsmaatregelen tijdens gebruik

 • Er mogen geen personen meerijden aan of op het chassis.
 • Gebruik een spuitwagen alleen voor datgene waarvoor hij ontworpen is.
 • Houd voldoende afstand tot vaste en/of bewegende delen van de kasconstructie.
 • Zorg dat je altijd de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsschoenen van minimaal veiligheidscategorie S1 draagt wanneer je de Meto spuitwagen bedient.
 • Overschrijd nooit de maximale vloeistof klepdruk van 40 bar.

Gerelateerde producten

Veiligheidsmaatregelen na gebruik

 • Maak de leidingen na gebruik vrij van vloeistoffen, zodat er geen bacteriën kunnen ontstaan in het stilstaande water.Vragen over veilig werken met een Meto spuitwagen

Heb je vragen over veilig werken met een Meto spuitwagen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Frank Schoenmakers via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”


Do not delete this link