Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Wat is het verschil tussen foggen en LVM?

Wat is het verschil tussen foggen en LVM? 

Wat is het verschil tussen foggen en LVM?
Geschreven door Frank Schoenmakers | Laatste update: 18-06-2019

Als teler kan je ervoor kiezen om een gewasbeschermingsmiddel te spuiten, maar je kan – afhankelijk van het gewas, de plaag en het middel – er ook voor kiezen om een ruimtebehandeling uit te voeren. In dat laatste geval zijn er twee opties: foggen en LVM. Bij beide technieken vernevel je een gewasbeschermingsmiddel in het gewas. Toch zijn er verschillen tussen foggen en LVM. In dit artikel zet onze specialist deze verschillen op een rij. 


Werkingsprincipe foggen en LVM

Foggen en LVM kennen ten eerste een ander werkingsprincipe. Een fogapparaat, bijvoorbeeld een Pulsfog, vernevelt een gewasbeschermingsmiddel thermisch met behulp van straalmotoren. Sproeiers injecteren de vloeistof in de straalpijp, waardoor uniforme druppels ontstaan van zo’n 30 tot 80 micron. Deze worden met grote kracht uitgestoten, waardoor fogapparatuur een groot bereik (grote worp) heeft. 

LVM staat voor Low Volume Mist en werkt ook op basis van verneveling, maar hier zit een andere techniek achter. Bij LVM wordt een gewasbeschermingsmiddel koud verneveld met behulp van perslucht, vacuümpompen of luchtpompen. Hierbij ontstaan heel kleine druppels van zo’n 5 tot 15 micron. Deze fijne nevel is ideaal voor doordringing in dichte gewassen.

Pulsfog en Enbar LVM

Bekijk alle

Vernevelcapaciteit

Een ander verschil tussen foggen en LVM is de vernevelcapaciteit. Een fogapparaat kan – afhankelijk van de grootte – tot wel 60 liter per uur vernevelen. In de praktijk betekent dit dat je 2 à 3 hectare per uur kan behandelen. De vernevelcapaciteit van een LVM-apparaat ligt over het algemeen een stuk lager.


Mobiliteit en verdeling

Een fogapparaat werkt op benzine en is hierdoor wendbaarbaar. Hierdoor heb je de verdeling zelf in de hand, want je kan het apparaat eenvoudig door de kas verplaatsen. Bij LVM is dit niet het geval: dit apparaat heeft een elektriciteit aansluiting nodig en zet je op één plek neer. Het apparaat werkt vervolgens een automatisch programma af waarbij de ruimte wordt voorgeventileerd, geneveld, leidingwerk wordt automatisch nagespoeld en eventueel indien nodig ook na geventileerd.

Voor verdeling van het middel in het gewas heb je bij LVM de klimaatventilatoren nodig ter ondersteuning. Hoeveel ventilatoren je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal m³ lucht in de kas, de capaciteit van de ventilator en het type ventilator. Laat je hierover altijd goed adviseren. 

Het is niet gebruikelijk om ventilatoren aan te schaffen puur voor het gebruik van een LVM (met andere woorden: vaak wordt er alleen voor LVM gekozen als er al ventilatoren aanwezig zijn in de kas), maar het kan wel zo zijn dat je een aantal extra ventilatoren nodig hebt. Dit heeft invloed op de terugverdientijd. 


Tijd

Een fogapparaat moet dus telkens worden verplaatst, waardoor je tijdens de ruimtebehandeling aanwezig moet zijn. Een LVM-apparaat hoeft niet verplaatst te worden en kan je van tevoren instellen, waardoor je weg kan. Anderzijds duurt het complete LVM-proces wel langer, omdat je eerst moet voorventileren. Ook duurt het vernevelen op zich langer dan bij foggen. 

Vragen over foggen en LVM

Heb je vragen over het verschil tussen foggen en LVM, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Frank Schoenmakers via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”


Do not delete this link