Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Home    Kennisbank    Mechanisatie    Wat zijn de voor- en nadelen van ruimtebehandeling?

Wat zijn de voor- en nadelen van ruimtebehandeling?

Ruimtebehandeling
Geschreven door: Michael Visser | Laatste update: 29-07-2019

Gewasbeschermingsmiddelen kunnen met behulp van verschillende technieken worden toegepast. Eén van deze technieken is ruimtebehandeling – een laag volume techniek - waarbij met behulp van een Pulsfog of een Enbar LVM het middel wordt verneveld. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van ruimtebehandeling ten opzichte van hoog volume technieken (spuiten middels een spuitpistool, horizontale spuitboom of verticale spuitmast)? Onze specialist geeft in dit artikel uitleg.


Voordelen van ruimtebehandeling

Ruimtebehandeling heeft een aantal voordelen: er is sprake van minder zichtbaar residu, er is minder arbeid nodig en het verbruikt minder water.


Geen zichtbaar residu

Gewasbeschermingsmiddelen laten een zichtbaar of onzichtbaar residu achter op het gewas. Voor consumptiegewassen geldt een wettelijke norm (MRL: Maximale Residu Limiet), zodat mensen bij consumptie geen schadelijke hoeveelheden binnenkrijgen. Middelen die een zichtbaar residu achterlaten op het gewas (op de vrucht, bloem of bladeren), verminderen de (sier)waarde. Het is dus van belang dat dit residu zo min mogelijk is. Het voordeel van ruimtebehandeling is dat het nauwelijks tot geen zichtbaar residu achterlaat. Daarentegen treden zichtbare residuen bij het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen soms wel op. 


Minder arbeid nodig

Een ander voordeel van ruimtebehandeling is dat middelen in een relatief korte tijd over een groot oppervlak verdeeld kunnen worden. Bij ruimtebehandeling ‘zweven’ de druppels door de ruimte voordat ze naar beneden dwarrelen. Door de grote hoeveelheid druppels die door de ruimte zweven, krijg je een betere bedekking van de oppervlakte van plantdelen. Doordat je niet ieder pad of iedere kap in hoeft, vraagt dit om minder arbeid dan bij spuiten. Echter kan er met een ruimtebehandeling geen plaatselijke behandeling plaatsvinden (in tegenstelling tot bij spuiten), waardoor een plaag of ziekte niet plaatselijk bestreden kan worden.


Minder waterverbruik

Bij ruimtebehandeling verbruik je relatief weinig water ten opzichte van spuiten. Water is namelijk de drager – ook wel het transportmiddel – van het middel. Doordat bij ruimtebehandeling weinig water wordt gebruikt, is het gewas snel droog, wat de kans op een schimmelaantasting aanzienlijk vermindert. Voor het toepassen van (lokaal)systemische middelen is een ruimtebehandeling niet geschikt. Deze middelen moeten namelijk in oplossing zijn om te kunnen worden opgenomen. Voor dit type middel drogen de kleine druppeltjes te snel op.

Gerelateerde producten


Nadelen van ruimtebehandeling

Toch heeft ruimtebehandeling ook een aantal nadelen: zo komen gewasbeschermingsmiddelen alleen op de bovenkant van het blad terecht, is ruimtebehandeling niet geschikt voor alle soorten gewasbeschermingsmiddelen en moet tijdens een ruimtebehandeling de kas gesloten zijn.


Middel raakt alleen bovenzijde blad

Bij foggen en LVM-en wordt een gewasbeschermingsmiddel verneveld, waarna de kleine druppels neerdwarrelen op het gewas. Hierdoor komt het middel alleen terecht op de bovenzijde van het blad. Plagen die zich aan de onderkant van het blad bevinden (zoals larven van de witte vlieg of jonge rupsen) kan je met ruimtebehandeling dus niet algeheel bestrijden.  


Verschillen in middelen

Gewasbeschermingsmiddelen worden onderverdeeld in verschillende soorten middelen met elk een andere werking. Een ruimtebehandeling leent zich voor middelen die een contactwerking hebben (fungicide/insecticide). Een ruimtebehandeling met systemische en/of translaminaire middelen is niet mogelijk, omdat de kleinere druppels snel opdrogen en het middel niet de tijd krijgt om zich in te trekken in de plant. 


Korte termijn vs. lange termijn

Het kan zijn dat een middel naast een systemische, ook een directe contactwerking heeft. Indien deze middelen via een ruimtebehandeling worden toegepast, dan worden de organismen die niet direct zijn afgedood door direct contact, later blootgesteld aan te lage concentraties in de plant. Dit werkt resistentie in de hand. Voor de korte termijn mag het voordeel van de meer arbeidsvriendelijk ruimtebehandeling niet leiden tot het ontstaan van resistentie, waardoor middelen niet meer werken.


Gesloten kas

Een ruimtebehandeling met een Pulsfog of een Enbar LVM kan alleen plaatsvinden in een gesloten kas met redelijk windstil weer, zodat het gewasbeschermingsmiddel niet buiten de kas terecht komt, of slecht verdeeld wordt in de ruimte van de kas. Daarnaast is het van belang dat de kas voor én na de behandeling een aantal uur dicht blijft. Dit is een nadeel in de zomer, omdat de luchtramen dan vaak om klimaatredenen open moeten staan. 

Temperatuur is een andere factor die je onder controle moet houden, om condensatie te voorkomen. Condensatie ontstaat doordat enerzijds de plant aan het einde van de dag nog warm is en anderzijds de ruimtetemperatuur sneller omlaag gaat dan de planttempratuur bij ondergaande zon. Condensatie veroorzaakt afdruip naar bladranden of lage delen in een gewas. Tijdens het afdruipen kunnen nog niet opgedroogde druppeltjes meegenomen worden, waardoor er een te hoge concentratie kan ontstaan van het middel, wat schade kan veroorzaken. Ook guttatie kan zorgen voor afdruip. Bij guttatie is de worteldruk hoger dan dat de plant met verdampen kan bijhouden. Het water wat bij overdruk “uitgezweet” wordt, zorgt ook voor afdruip. 


Arbeid

Daarnaast mogen er tijdens een ruimtebehandeling geen mensen in de kas aanwezig zijn. Aangezien er tijdens werkdagen mensen in de kas aanwezig zijn, is dit dus vaak avond- of weekendwerk. Op grote bedrijven wordt daarentegen vaak wel gespoten wanneer personen in de kas aanwezig zijn, maar dan in andere delen van de kas. Houd altijd voldoende afstand en houd je aan de herbetredingstijd die op het etiket vermeld wordt.  


Ventilatoren

Om te kunnen LVM-en, heb je ventilatoren nodig die de nevel gelijkmatig door het gewas verspreiden. Het is van belang om voor en na de ruimtebehandeling de lucht te circuleren. Nadat het middel goed in de ruimte verdeeld is, zetten we de ventilatoren uit en moet het middel op/in het gewas zakken. Dit vergt dus enige tijd. Indien er (extra) ventilatoren moeten worden aanschaft, zorgt dat voor een grotere investering. Anderzijds scheelt het wel weer in de arbeidskosten. 


Toedieningstechnieken afwisselen

Ruimtebehandeling heeft dus voor- en nadelen. Ons advies? Wissel de verschillende toedieningstechnieken én gewasbeschermingsmiddel met elkaar af. Op deze manier combineer je de voordelen van de technieken, waardoor je uiteindelijk het beste resultaat kan behalen: zowel qua bestrijding als qua arbeidsbesparing.
Vragen over de voor- en nadelen van ruimtebehandeling

Heb je vragen over de voor- en nadelen van ruimtebehandeling, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Michael VisserOver Michael Visser

Michael Visser, productspecialist mechanisatie, is al sinds 2001 werkzaam bij Royal Brinkman. Met zijn ervaring in de tuinbouwsector weet hij als geen ander wat er speelt bij telers als het gaat om techniek. Michael is dan ook veel te vinden bij klanten waar hij telers adviseert over machines, installaties en HD-pompen. “De tuinbouw is een enorm interessante en uitdagende sector die nooit stilstaat. En dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is, iets wat mijn werk zo leuk en divers maakt.”


Do not delete this link