Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe maak je de accu van een buisrailwagen winterklaar?

Hoe maak je de accu van een buisrailwagen winterklaar?

Hoe maak je de accu van een buisrailwagen winterklaar?
Geschreven door René Mondt | Laatste update: 16-07-2017

De accu van een buisrailwagen dien je goed voor te bereiden voordat ze de winterstalling ingaan. Dat zal ten goede komen van de levensduur. Kortom: hoe maak je de batterij van een buisrailwagen winterklaar? Wij zetten de verschillende stappen op een rij.

1. Batterijen goed doorladen met de lader die je altijd gebruikt
Voordat je de batterijen gaat laden, check je het niveau van het elektroliet (accuzuur). Vul de batterij zo nodig bij met gedemineraliseerd water tot minimaal 0,5 cm boven de platen.

2. Laat de lader het volledige laadprogramma afmaken
Laat de batterijen vervolgens 24 uur “rusten”. Check eventueel met een zuurweger of het accuzuur een soortelijke massa heeft van tussen de 1,26 – 1,28 kg/l. Check eventueel ook met een Voltmeter/Multimeter de spanning van de batterij. Deze moet boven de 12,6 Volt zijn. Worden deze waarden niet bereikt, dan dien je de batterij nogmaals door te laden. Als daarna de waarden ook niet worden bereikt, dan heeft het in principe geen zin meer om deze batterij in de winteropslag te zetten.

3. Maak de poolklemmen los
Maak de bovenzijde van de batterij schoon met een mengsel van soda en (lauw) water. Gebruik daarbij een afwasborstel of een kwast. Maak daarna het deksel droog. Hierdoor worden oppervlakte lekspanningen door het zuur op het deksel vermeden, waardoor de batterij een minimale zelfontlading heeft.

4. Poolklemmen goed schoonmaken en invetten
Het schoonmaken van de poolklemmen doe je met de staalborstel. Vervolgens vet je deze licht in met zuurvrije vaseline. Let op: gebruik geen smeervet. Daarna kan je alle klemmen weer aansluiten, behalve de min kabel (door de min kabel niet aan te sluiten, vermijd je lekspanningen en dus leeglopen van de batterij).

5. Plaats de batterijen in een vorst– en vochtvrije omgeving
Zorg ook dat deze omgeving goed geventileerd is en dat er geen metalen voorwerpen op de batterij kunnen vallen. Dit kan namelijk een kortsluiting, vonk of zelfs een explosie veroorzaken.

6. Geef de batterijen een tussentijdse lading
De tussentijdse lading is van belang voor het verkrijgen van een langere levensduur van de batterijen. Doe dit maandelijks. We raden geen druppellader aan. Dit is ook niet noodzakelijk als je de bovenstaande stappen opvolgt.

7. Laad de batterijen goed door als je de buisrailwagen weer in gebruik neemt

Dit doe je bijvoorbeeld in de maand maart. De batterijen zijn nu weer in optimale staat om het nieuwe seizoen zonder problemen op te starten. Let op: bij het opladen van de batterijen komt een zeer explosief gas vrij. Blijf daarom met vonken, vuur en sigaretten altijd uit de buurt.

Benodigdheden

Video
In onderstaande video laat een monteur zien hoe je de verschillende stappen uitvoert.
Heb je zelf een “winterstalling” methode ontwikkeld die voor jouw situatie goed werkt en waarover je tevreden bent met betrekking tot de levensduur van de batterijen, dan kan je natuurlijk ook deze werkwijze blijven gebruiken.

Veiligheidsmaatregelen 

Wanneer je werkt met een accu, zorg dan dat je de benodigde veiligheidsmaatregelen treft. Accuvloeistof is namelijk sterk bijtend. 
  • Voorkom huidcontact door handschoenen te dragen en draag ook altijd een veiligheidsbril. Kom je toch in contact met de accuvloeistof, was de handen dan direct met water en zeep en/of spoel de ogen gedurende 5 minuten met stromend water en raadpleeg een arts.
  • Draag tijdens het werken met een accu ook geen sieraden zoals ringen, armbanden, kettingen en horloges. Een kortsluitstroom kan een sieraad laten smelten, met ernstige brandwonden tot gevolg.
  • Voorkom verder kortsluiting en zorg dat er geen elektrische verbinding tussen de batterijpolen gemaakt wordt. De accukap dient onbeschadigd te zijn. Kale plekken of deuken kunnen voor kortsluiting zorgen!Vragen?
Heb je vragen over het winterklaar maken van de buisrailbatterijen? Neem dan contact op met productspecialist René Mondt via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link