Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Kennisbank Service artikelen

Een advies nodig? Via de Kennisbank heb je alle antwoorden bij de hand. Of je nu op zoek bent naar een keuzehulp voor de juiste handschoenen, maskers en brandblussers, of naar uitleg over HACCP en veilig werken: online staan onze specialisten 24/7 voor je klaar.

Kennisbank Service artikelen

Veilig werken

▲ Tips voor veilig werken binnen je bedrijf
Als werkgever is het belangrijk dat je werknemers een omgeving biedt waarin zij zo veilig mogelijk kunnen werken. Door de mogelijke risico's binnen uw bedrijf in kaart te brengen en hierop te schakelen met de juiste maatregelen, verklein je de kans op onveilige situaties en bedrijfsongevallen. 
» Lees meer

▲ Welke waarschuwingsborden heb je nodig?
Een goede basissignalering draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer. Vaak wordt hier weinig aandacht aan besteed, terwijl deze waarschuwingsborden op het bedrijf in een noodsituatie juist het verschil kunnen maken.
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste brandblusser?
Op een glastuinbouwbedrijf heb je te maken met allerlei verschillende brandbare stoffen (zoals gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen) die stuk voor stuk een ander brandgedrag kennen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt bij de aanschaf van een brandblusser.
» Lees meer

▲ Wat zijn de regels voor verbanddozen op bedrijven?
Het is belangrijk dat een hulpverlener snel kan handelen bij een ongeluk en dat hij daarbij de juiste benodigdheden tot zijn beschikking heeft. Daarom moet een bedrijf beschikken over een verbanddoos die voldoet aan de wettelijke eisen.
» Lees meer

▲ Tips voor veilig werken op hoogte
Werken op hoogte draagt grote risico’s met zich mee. Sterker nog: vallen staat op nummer één in de top tien van meest voorkomende bedrijfsongevallen. Daarom is het belangrijk om bij het werken op hoogte de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen.
» Lees meer

▲ Hoe gebruik je een oogdouche of oogspoelfles?
Ondanks het gebruik van oogbescherming kan het toch gebeuren dat er chemische stoffen in iemands ogen terecht komen. Het is dan belangrijk dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk zijn of haar ogen uitspoelt. Dit gaat het makkelijkst met een oogdouche of oogspoelfles.
» Lees meer

▲ Tips voor werken bij warm weer
Op een warme zomerdag kan de temperatuur in de kas behoorlijk oplopen. Werken in de warmte vraagt een stuk meer energie van het lichaam. Daarom is het belangrijk dat je bij warmte maatregelen neemt, zodat je je lichaam niet te veel uitput. 
» Lees meer

Whitepaper - 'Veilig werken in de glastuinbouw'
Personen die werken in de glastuinbouw, hebben te maken met allerlei verschillende gevaren, zoals gevaarlijke stoffen, machines die veel geluid produceren en werkzaamheden waarbij de handen het zwaar te verduren krijgen. Daarom dien je rekening te houden met verschillende aandachtspunten.
» Lees meer

Persoonlijke beschermingsmiddelen

▲ Hoe kies je het juiste masker of filter?
Wanneer jij of je medewerkers chemische gewasbeschermingsmiddelen spuiten of andere werkzaamheden uitvoeren waarmee zij in aanraking komen met nevel of fijnstof, is het gebruik van het juiste masker en de juiste filters voor adembescherming van essentieel belang. 
» Lees meer

 Hoe maak je een masker schoon?
Het is belangrijk dat je een masker op de juiste manier schoonmaakt en opbergt. Zo voorkom je dat anderen onbedoeld in aanraking komen met het fijnstof en zorg je ervoor dat het masker zo lang mogelijk meegaat. 
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste gehoorbescherming?
Gehoorbescherming heeft als doel om harde geluiden in de directe omgeving terug te brengen naar een veilig niveau en zo gehoorschade te voorkomen. Harde geluiden kunnen namelijk onherstelbare gehoorschade in de vorm van doofheid veroorzaken.
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste veiligheidsbril?
Veiligheidsbrillen beschermen de ogen tegen allerlei gevaren. De noodzaak van een veiligheidsbril moet niet onderschat worden, want dagelijks lopen wereldwijd gemiddeld 600 personen oogletsel op door het niet dragen van de benodigde oogbescherming.
» Lees meer

▲ Hoe trek je een veiligheidsharnas aan?
Bij werken op hoogte dien je valbeveiliging te dragen. De meest gebruikte vorm van valbeveiliging is het veiligheidsharnas. Het voordeel van een veiligheidsharnas is namelijk dat het goede ondersteuning biedt bij de billen, waardoor de klap van een val niet met de rug opgevangen wordt. 
» Lees meer

Werkkleding & -schoenen

▲ Hoe kies je de juiste handschoenen?
Verschillende werkzaamheden vragen om een andere mate of manier van bescherming van de handen en daarmee om verschillende typen werkhandschoenen. Anderzijds kan het ook zijn dat handschoenen gebruikt worden om het gewas te beschermen en om bacterieverspreiding via de handen te voorkomen. 
» Lees meer

▲ Wat is het verschil tussen latex, vinyl of nitril handschoenen?
In de tuinbouw worden er disposable handschoenen gebruikt voor allerlei verschillende werkzaamheden. Disposable handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: latex, vinyl en nitril. Maar wat is het verschil?
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste werkschoenen?
Vallende voorwerpen, gevaarlijke stoffen, rijdende apparaten: er zijn allerlei factoren die bedrijfsongevallen kunnen veroorzaken. Werkschoenen bieden bescherming tegen dit soort factoren en zijn daarom een essentieel onderdeel van de werkkleding.
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste werkbroek?
Welke werkbroek het meest geschikt voor jou is, is met name afhankelijk van het soort werk dat je doet, maar er zijn ook een aantal extra opties waarvoor je kunt kiezen wanneer je een werkbroek aanschaft.
» Lees meer

▲ Tips voor staand werken
Langdurig staand werken zorgt voor een flinke belasting van de benen en de rug, wat kan leiden tot gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen, zodat het staand werken de minste belasting oplevert. 
» Lees meer


Overig

▲ Wat houdt HACCP in?
Hygiëne is van groot belang in de groente- en fruitteelt om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. HACCP-richtlijnen helpen bij het waarborgen van de voedselveiligheid door de risico’s in het productieproces in kaart te brengen. 
» Lees meer


▲ Wat is het protocol voor handen wassen?
Ziektes en plagen kunnen zich eenvoudig verspreiden via de handen, om vervolgens (grote) schade in het gewas aan te brengen. Handenontsmetting is daarom een belangrijk aspect in de bedrijfshygiëne. Op de juiste manier de handen wassen maakt hier onderdeel van uit. 
» Lees meer


▲ Wat is het verschil tussen olie, smeermiddel en vet?
Om systemen, apparaten en gereedschappen soepel te laten werken, is het noodzakelijk om deze te voorzien van vet, smeermiddel en/of olie. Dit voorkomt dat de draaiende onderdelen stuk gaan of vastlopen.
» Lees meer

Wat is het verschil tussen thinner, terpentine en wasbenzine?
Thinner, terpentine en wasbenzine zijn middelen die onder andere gebruikt worden voor het verdunnen van verf. Daarnaast worden de drie middelen ook gebruikt voor andere doeleinden. Daarnaast kunnen middelen ook als ontvetter worden gebruikt. Maar wat is het verschil?
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste messen en scharen?
Van bladsnijden in de groenteteelt tot oogsten in de bloementeelt: voor verschillende werkzaamheden bestaan verschillende messen en scharen om het werk zo makkelijk mogelijk te maken. Maar hoe kies je het juiste mes of de juiste schaar? 
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste slang?
In een kas worden allerlei soorten slangen gebruikt voor verschillende toepassingen. De keuze voor een bepaalde slang is afhankelijk van verschillende zaken: de benodigde druk (bar), de stof die je via de slang wil vervoeren en de benodigde stevigheid van de slang.
» Lees meer

Hoe plaats je schrikdraad?
Voor het binnen- of juist buitenhouden van dieren wordt vaak schrikdraad gebruikt. Bij het plaatsen van schrikdraad is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken, zodat je zeker weet dat het schrikdraad veilig is voor de dieren. 
» Lees meer

 Wanneer kom je in aanmerking voor een vergunning voor een agrarische bedrijfswoning?
Om een vergunning te krijgen voor de bouw van een agrarische bedrijfswoning, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden: je moet kunnen aantonen dat je een volwaardig bedrijf hebt en je moet de noodzaak van de aanwezigheid van een bedrijfswoning kunnen aantonen.
» Lees meer

Hoe laat je een agrarische bedrijfswoning omzetten naar een burgerwoning?
Het kan voorkomen dat een agrarische bedrijfswoning niet meer nodig is voor het bedrijf. In dat geval kan een agrarische bedrijfswoning worden omgezet naar een burgerwoning. Deze bestemmingswijziging zorgt ervoor dat je de woning aan iedereen kan verkopen en dat de waarde van de woning fors toeneemt. 
» Lees meer

Hoe vraag je een vergunning aan voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte of WKK?
Wanneer je plannen hebt voor de nieuwbouw van een kas of voor uitbreiding van de kas, bedrijfsruimte of WKK , dan dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente waar het bedrijf gevestigd is. Om een vergunning te krijgen, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden.
» Lees meer

Waar kan je tweedehands tuinbouwmachines en -materialen kopen?
Op deze pagina vind je een overzicht van de grootste partijen op het gebied van tweedehands tuinbouwmachines en -materialen in Nederland.
» Lees meer

Martin en Silvia

Vragen over Service artikelen
Heb je vragen over service artikelen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Do not delete this link