Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Service Artikelen   Persoonlijke beschermingsmiddelen   Hoe bescherm je je tuinbouwbedrijf tegen corona?

Hoe bescherm je je tuinbouwbedrijf tegen Corona?

Corona maatregelen in een tuinbouwbedrijf
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 18-05-2020

Corona, de naam van het virus dat ook in de tuinbouwsector zorgt voor de nodige aanpassingen om verspreiding te voorkomen. Door de inzet van stickers, tape en vestjes kun je de 1,5 meter afstand in de kas waarborgen. Ook zijn er diverse hulpmiddelen die helpen bij (de bewustwording van) concrete desinfectie, gedragsregels en persoonlijke bescherming. Al deze middelen vind je in ons corona assortiment. Wij lichten ze toe.


Afstand houden met markeringen

De maatschappij is door de Coronacrisis veranderd in een 1,5 meter samenleving. In de praktijk is het niet altijd makkelijk om die afstand te houden. Soms omdat de ruimtes simpelweg te smal of klein zijn. Maar vooral ook omdat het een nieuwe manier van werken vraagt van jou en je medewerkers. 

Uit automatisme staan we snel dichter bij elkaar dan 1,5 meter. Door gebruikmaking van markeringsproducten kun je dit automatisme aanpakken. Markeringen werken voornamelijk als geheugensteuntje en een stukje gemak. Zo kun je denken aan: 
 • 1,5 meter afstand-baken: deze vallen op en kun je overal neerzetten
 • Vloertape: om duidelijke zones van 1,5 meter in de kas en op de werkplek te maken
 • Vloerstickers: een makkelijk toepasbare manier om extra aandacht te geven op specifieke plekken voor de 1,5 meter afstand. Vestjes als hulpmiddel om afstand te houden

Naast markeringsproducten zijn vestjes met de tekst ‘Houd voldoende afstand’ ook makkelijk toepasbaar binnen elk bedrijf. Medewerkers kunnen deze vestjes dragen over hun werkkleding. Zo dragen ze bij aan een stukje bewustwording. 

Desinfectie: middelen en communicatie

Om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen is desinfectie een belangrijk hulpmiddel. 


Handen desinfecteren 

Bekend is dat virussen makkelijk verspreid worden via de handen. Daarom is het belangrijk je handen regelmatig grondig te reinigen met een goed desinfectiemiddel. Dit verkleint de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt. Zorg daarom dat er op een aantal centrale plekken desinfectiegel beschikbaar is. Denk bij goede plekken niet alleen aan de entree in de kas of werkplek, maar ook aan het koffieautomaat, de wc, (kantine)stoelen en lichtknoppen. 

Communicatiemiddelen rondom desinfectie

Goede voorlichting aan je medewerkers is van belang voor het op een juiste manier toepassen van desinfectie. Zorg dat iedere medewerker op de hoogte is hoe je je handen moet wassen, wanneer je dit moet doen en niet onbelangrijk: wat je vooral niet moet doen (gezicht aanraken). Goede, en ruim voldoende aanwezige, communicatie hierover is daarbij belangrijk. Hiervoor zijn diverse handige stickers verkrijgbaar. 


Communicatiemiddelen rondom gedragsregels 

Niet alleen zijn er stickers verkrijgbaar die je medewerkers bewust maken van het belang van goede desinfectie. Ook helpt communicatie middels stickers bij het onder de aandacht brengen van gedragsregels. Hierbij kun je denken aan stickers met de teksten: 
 • 'Hoesten in de elleboog'
 • 'Geen handen schudden'
 • 'Maximale groepsgrootte' 

Zorg dat deze stickers goed in het zicht hangen. Bijvoorbeeld bij de toiletten, in de kantine, op kantoor of bij plekken waar men handen wast. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Een wit overall, haarnetje, overschoenen en handschoenen: in steeds meer kassen is dit al standaard protocol voor bezoekers. De voornaamste reden hiervoor is virussen, bacteriën en plagen buiten de kas (teelt) houden. Echter zijn dergelijke persoonlijke beschermingsmiddelen ook van belang om virusverspreiding te voorkomen. Daarom is het advies om je personeel en bezoekers standaard persoonlijke beschermingsmiddelen te laten dragen bij betreding van de kas, zoals:


Afbakening werkplek(ken)

Veel telers beschikken over een of meerdere werkplekken binnen hun bedrijf. 1,5 meter afstand houden kan lastig zijn door een te kleine ruimte. Een simpele en relatief goedkope oplossing is het plaatsen van werkplekschermen. Op die manier baken je werkplekken die dicht bij elkaar staan goed af en voorkom je zo verdere verspreiding van het virus. 


Bij twijfel: neem je temperatuur op

Het advies vanuit het RIVM luidt: bij gezondheidsklachten thuis blijven. Echter kan het zo zijn dat jij of een medewerker halverwege de werkdag niet fit is. In dat geval is het meten van de temperatuur een goede en makkelijke eerste indicatie om koorts op te sporen. Deze digitale infraroodthermometer biedt al binnen één seconde uitsluitsel. Zet hem op een vaste plaats in je kantoor of kantine. Zo maak je het gebruik door je medewerkers makkelijk en laagdrempelig.


Corona assortiment

Om je zo goed mogelijk te helpen je kas of tuinbouwbedrijf coronaproof te maken, hebben we een speciaal corona assortiment. Hierin vind je alle bovengenoemde producten per categorie in een makkelijk overzicht. 

Ga direct naar het corona assortiment. Meer informatie over bescherming in de kas tegen Corona?

 • Wil je meer informatie over bescherming tegen corona in de kas of op je werkplek? Of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met hygiënespecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.  Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

  Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'
Do not delete this link