Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    Wat is BHV?

Wat is BHV?

BHV cursus
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 19-03-2019

Elk bedrijf met medewerkers is verplicht om minimaal een BHV-er, oftewel een bedrijfshulpverlener, te hebben op locatie. De BHV-er moet bij calamiteiten het voortouw nemen om procedures te nemen om erger te voorkomen en hulpdiensten te informeren. Maar wat houdt BHV nou precies in? En waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel geven we uitleg.


De afkorting BHV 

De afkorting BHV staat dus voor bedrijfshulpverlening. Om BHV-er te worden, moet een werknemer een BHV-cursus volgen. BHV-ers hebben kennis rondom brand, kennen de veiligheidsprotocollen binnen het bedrijf, kunnen eerste hulp verlenen en verzorgen de begeleiding bij een ontruiming van het bedrijfspand of -terrein.


Is BHV verplicht?

Als werkgever ben je verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening, zodat je een veilige werkomgeving kan bieden aan je werknemers. Dit is een verplichting vanuit de Arbowet. In de praktijk wordt daarom vaak een (of meerdere) BHV-er aangesteld.


Hoeveel BHV-ers moet een bedrijf hebben?

De hoeveelheid BHV-ers op een bedrijf is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de risico’s binnen de organisatie en de hoeveelheid mogelijke bezoekers. Aan de hand van een Risico Inventarisatie en Evaluatie kan je het benodigde aantal BHV-ers voor jouw bedrijf laten vaststellen. In sommige gevallen is een BHV-er genoeg, maar in de praktijk zie je dat dit op moderne glastuinbouwbedrijven vaak niet voldoende is vanwege de grote oppervlaktes. Hier kan het namelijk wel 10 minuten (of soms zelfs langer) duren om van de ene naar de andere kant van het bedrijf te komen. En dat is natuurlijk niet gewenst, want bij een calamiteit moet er zo snel mogelijk gehandeld kunnen worden!

Ook op kleinere bedrijven is het trouwens aan te raden om te werken met meerdere BHV-ers. Zo zorg je ervoor dat ook bij ziekte of afwezigheid van een persoon de veiligheid op het bedrijf gewaarborgd wordt. 

Gerelateerde producten


Wat leer je tijdens een BHV cursus?

Je bent pas BHV-er als je de juiste scholing hebt gevolgd, bijvoorbeeld een BHV cursus. Tijdens een BHV cursus wordt je opgeleid tot BHV-er en krijg je de benodigde kennis van bedrijfshulpverlening. Je leert onder andere hoe je levensreddend handelt, hoe je moet handelen bij brand en hoe je een evacuatie uitvoert. De cursus bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk, waarbij in het praktijkdeel bijvoorbeeld wordt geoefend met het blussen van een brand en het ontruimen van het bedrijfspand. Na het afronden van de BHV cursus ontvang je een certificaat en ben je officieel bevoegd als BHV-er. 


Wanneer moet je BHV herhaling doen?

Het BHV certificaat is standaard een jaar geldig. Na een jaar moet je een herhaalcursus volgen en het certificaat vernieuwen. In de meeste gevallen duurt de BHV herhaling een dag of een dagdeel. Hierbij wordt de kennis van de deelnemers opgefrist.


BHV en EHBO: wat is het verschil?

Een BHV-cursus en een EHBO-cursus zijn niet hetzelfde. EHBO staat voor ‘eerste hulp bij ongelukken’ en tijdens een EHBO-cursus leer je dan ook alleen hoe je eerste hulp verleent aan personen. De onderdelen brandbestrijding, bedrijfsveiligheid en ontruiming blijven bij een EHBO-cursus buiten beschouwing. 

Anderzijds komt het onderdeel eerste hulp van een BHV-cursus ook niet helemaal overeen met een EHBO-cursus. Bij een BHV-cursus leer je hoe je levensreddende eerste hulp verleent, zoals reanimeren en het gebruiken van een AED, maar ook hoe je moet handelen bij verstikking of bloedingen. Een EHBO-cursus is breder, hierbij leer je bijvoorbeeld ook hoe je moet handelen bij kneuzingen, onderkoeling en een zonnesteek (wat je bij een BHV-cursus dus niet leert). 
Vragen over BHV
Heb je vragen over BHV, of wil je graag meer weten over de BHV cursus? Stel dan je vraag aan productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.  


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link