Hoe maak je een spuitmasker schoon?

Hoe maak je een masker schoon?Wanneer je werkzaamheden uitvoert waarbij je in aanraking komt met nevel of fijnstof, bijvoorbeeld een bespuiting met gewasbeschermingsmiddelen, dien je een spuitmasker te dragen. Wanneer je klaar bent met je werkzaamheden, is het belangrijk dat je het masker op de juiste manier schoonmaakt en opbergt. Zo voorkom je dat anderen onbedoeld in aanraking komen met het fijnstof en zorg je ervoor dat het masker zo lang mogelijk meegaat. Onze specialist legt uit hoe je dit doet. 

Schoonmaken en opbergen

Een masker schoonmaken doe je als volgt:
  1. Verwijder het filter.
  2. Dop het filter af. Hiermee verleng je de levensduur van het filter. Wanneer je het filter namelijk niet afdopt, blijft het filter de lucht zuiveren, ondanks dat je er niet doorheen ademt. Met andere woorden: hoe minder lucht er bij het filter komt, hoe langer het filter meegaat.
  3. Open het bandenstel van het masker tot de aanslag.
  4. Spoel het masker direct na gebruik goed af met lauw (niet te warm) water.
  5. Laat het masker drogen. Niet in direct zonlicht of bij hoge temperaturen. Dit kan het masker namelijk beschadigen, waardoor het niet meer de volledige bescherming biedt. 
  6. Zo nodig kan het vizier met een antistatisch hygiënedoekje schoon geveegd worden.
  7. Berg het masker luchtdicht op in de bijbehorende draagbox of bewaaremmer. 
  8. Sla het masker bij voorkeur op bij kamertemperatuur.
Luc, Kees en Jan
Meer informatie over maskers
Wil je meer informatie over het schoonmaken van maskers, of wil je graag een advies op maat over het gebruik van maskers en filters? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.