Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Overige antwoorden  Overige  Schrikdraad kopen


Schrikdraad kopen | Waar moet je op letten?

Schrikdraad kopen
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 25-05-2018

Schrikdraad wordt vaak gebruikt voor het binnen- of juist buitenhouden van dieren. Zodra een dier tegen het schrikdraad aan loopt, krijgt het dier een krachtige schok, waardoor het niet verder door zal lopen. Ga je schrikdraad kopen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. In dit artikel zet onze specialist de aandachtspunten op een rij. Wat heb je nodig om schrikdraad te plaatsen?

Om schrikdraad te kunnen plaatsen heb je in de basis altijd een schrikdraadapparaat, stroomgeleider (lint, draad, etc), afrasteringspalen, schrikdraad isolatoren en aardingsmateriaal nodig. Welk type producten je hiervoor gebruikt, hangt af van het diersoort, de grootte van de weide en of het een permanente afrastering is of een mobiel/verplaatsbare variant. 


Permanente of mobiele afrastering?

Wanneer je schrikdraad gaat kopen, dien je eerst de keuze te maken tussen een permanente of een mobiele afrastering. Een permanente afrastering is – zoals het woord al zegt – permanent. Een mobiele afrastering kan je verplaatsen. Wanneer je kiest voor een mobiele afrastering, dan maak je gebruik van andere palen en een ander schrikdraadapparaat. 


Welk schrikdraad en welke stroomgeleider gebruik je voor welk dier?

Welke soort stroomgeleider je nodig hebt voor het schrikdraad, hangt ook af van het soort dieren waarvoor je de schrikdraad gebruikt. Voor kippen wordt bijvoorbeeld een ander soort stroomgeleider gebruikt dan voor paarden. Met andere woorden: de stroomgeleiding moet veilig en geschikt zijn voor het diersoort. Let hier dus goed op bij de aanschaf. 


Welk schrikdraadapparaat?

Welk schrikdraadapparaat je het beste kan gebruiken, hangt mede af van de grootte van het perceel/de weide. Hoe groter het perceel, des te krachtiger het schrikdraadapparaat moet zijn om voldoende stroom op het de volledige afrastering te hebben. Daarnaast kun je kiezen voor een lichtnet schrikdraadapparaat, een batterijschrikdraadapparaat, of een schrikdraadapparaat dat werkt op zonne-energie. 

Schrikdraadapparaten op batterijen of op zonne-energie zijn vooral geschikt voor gebruik bij een mobiele of tijdelijke afrastering, want ze zijn makkelijk verplaatsbaar. Ook kunnen ze gebruikt worden op plaatsen waar geen stroomvoorziening is. De batterijen van een schikdraadapparaat op batterijen moet je om een x-aantal weken of maanden vervangen; een batterij op zonne-energie laadt zichzelf op. Houd er rekening mee dat een lichtnet schrikdraadapparaat meer vermogen heeft dan een batterijschrikdraadapparaat en een schrikdraadapparaat dat werkt op zonne-energie.


Doorgangen openen en sluiten

Een elektrische afrastering heeft vaak een of meerdere doorgangen. Om de doorgang makkelijk te kunnen openen, kun je het schrikdraad voorzien van poortgrepen. Zo kan je het schrikdraad veilig openen en sluiten. 


Schrikdraad controleren

Je wilt natuurlijk dat jouw dieren veilig in de wei staan. Het is daarom belangrijk om het schrikdraad te controleren voordat de dieren in de wei gaan. Klik hier voor een makkelijk stappenplan om de gehele elektrische afrastering te checken. In onderstaande video zie je hoe je stap voor stap de controle uitvoert en waar je op moet letten. 


Er zijn ook schrikdraadtesters verkrijgbaar. Hiermee kan je de spanning op het schrikdraad op een makkelijke en veilige manier testen.
Vragen over schrikdraad kopen
Heb je vragen over het kiezen van het juiste schrikdraad, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link