Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Service Artikelen   Overige   Stappenplan: grasveld onderhouden


Stappenplan: grasveld onderhouden 

gras
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 11-11-2020

Een mooi gazon vergt het nodige werk, dit is je waarschijnlijk wel bekend. Maar de werkzaamheden hiervoor zijn tamelijk seizoensgebonden. Zo heeft gras in de zomermaanden meer aandacht nodig dan in de winter. Wij maken het je makkelijk en leggen per maand uit welke onderhoudswerkzaamheden je uit moet voeren voor een mooi en strak gazon.

Maart

Maart is over het algemeen de beste periode om weer te beginnen met het maaien van het gras. De advieshoogte is hierbij zo’n 3,5 centimeter.

April

Na het maaien van het gras ga je het vervolgens bemesten, april is de meest voor de hand liggende maand hiervoor. Een gazon komt dan langzaam weer en dit is het aangewezen moment om een handje te helpen door een eerste bemesting toe te passen. Bemesting helpt bij:
  • Het onderhouden van het gras 
  • Mosgroei tegengaan door middel van ijzersulfaat. Mos groeit namelijk makkelijker op zure grond 
  • Zuurgraad van de grond aanpassen door middel van kalkmeststoffen 

Let bij het toepassen van meststoffen op de temperatuur. Deze dient namelijk boven de 5 graden te zijn. Daarnaast kun je deze maand verticuteren. Bij verticuteren haal je de viltlaag die in het gras groeit weg, oftewel het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon. In april kun je uiteraard ook weer maaien, zo’n twee keer. Wanneer je gazon nog last heeft van kale plekken kun je in april ook goed nieuwe graszoden plaatsen. Een goede ondergrond is wel belangrijk hierbij.

Verticuteren in april

Ook kun je deze maand verticuteren. Bij verticuteren haal je de viltlaag die in het gras groeit weg, oftewel het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon. In april kun je uiteraard ook weer maaien, zo’n twee keer. Wanneer je gazon nog last heeft van kale plekken kun je in april ook goed nieuwe graszoden plaatsen. Een goede ondergrond is wel belangrijk hierbij.

Mei

Maai wekelijks het gras in mei. Houd hierbij een maaihoogte van 3 tot 3,5 centimeter aan. Eventueel kun je onkruid weghalen in deze maand.

Juni, juli en augustus

In deze drie maanden groeit gras in een hoog tempo, dus beschadigingen zijn snel te zien. De maand juni is dus ook nog geschikt om nieuw gras te zaaien of nieuwe graszoden te leggen. Maai het gras in juli en augustus tussen de 3,5 en 4,5 centimeter. Besproei het gras dagelijks bij warm weer en houd het gras bij droog weer iets langer. Belangrijk: zorg dat de bladen van je grasmaaier scherp genoeg zijn, dit heeft namelijk een grote invloed op de kwaliteit van je gras.

Gerelateerde producten

September

Als de temperaturen in september nog hoog zijn (denk aan boven de 20 graden), kun je de werkzaamheden van de zomermaanden nog aanhouden. Wanneer dit niet zo is, maai het gras dan alleen als het te hoog is. Het gras mag echter in deze maanden wel iets hoger zijn dan in juli en augustus, denk aan 4,5 tot 5,5 centimeter. Ook kun je in september weer bemesten en zaaien. 

Oktober en november

Oktober is de laatste maand dat het gras gemaaid moet worden. De temperaturen zakken namelijk weer en het gras groeit niet meer zo hard. Oktober en november zijn wel belangrijke maanden om herfstbladeren van het gras af te halen om schimmel te voorkomen. Hiervoor is een hark het meest geschikte middel.

December, januari en februari

Zorg dat er geen water op het gras blijft liggen en loop niet op het gras indien er sneeuw of vorst op ligt. De wintermaanden zijn een goede periode om:
  • tuingereedschap schoon te maken Bij dit onderhoudsmoment kun je ook denken aan het smeren/oliën van de grasmaaier of grasschaar of het verwijderen van zand of gras.
  • Gereedschap op te bergen voor het komende jaar.


Meer informatie over gazon onderhoud?

Wil je meer informatie over hoe je je gazon het best kunt onderhouden? Of wil je graag een advies over welke tuingereedschappen je moet gebruiken? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'Do not delete this link