Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen   Bedrijfsveiligheid   Wat is VCA?

Wat is VCA?

VCA
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 08-11-2019

Veel bedrijfsongevallen of bijna-ongevallen zijn het gevolg van een gebrek aan kennis of bewustheid van de risico’s bij medewerkers die het uitvoerende werk doen, of medewerkers daarbij direct betrokken zijn. Daarom is het belangrijk dat er voldoende tijd en aandacht wordt besteed aan de veiligheidsaspecten op het bedrijf. Dit kan door een of meerdere medewerkers het VCA certificaat te laten behalen. Maar wat is VCA nu precies? In dit artikel leggen we het uit.


Waar staat VCA voor?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het VCA certificaat is een algemeen veiligheidsbewijs wat aantoont dat een medewerker kennis heeft over veilig en gezond werken binnen een bedrijf, waaronder de Arbowetgeving, het herkennen van onveilige situatie en het voorkomen van bedrijfsongevallen. Het certificaat is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren, of bedrijven die in een risicovolle omgeving werken. Ook in de tuinbouw is steeds meer vraag naar het VCA certificaat. 


Is VCA verplicht?

Het VCA certificaat is landelijk erkend, maar kent geen juridische waarde. Wel geeft dit, net als bijvoorbeeld het heftruckcertificaat, een externe borging van bepaalde veiligheidsaspecten. Daarom stellen veel bedrijven het VCA certificaat verplicht. Hierdoor heeft het VCA certificaat een belangrijke status gekregen in het bedrijfsleven.


Wanneer heb je een VCA certificaat nodig?

Zoals hierboven uitgelegd, is het VCA certificaat niet wettelijk verplicht. Wel kan een werkgever een werknemer verplichten om het VCA certificaat te hebben of te halen. Dit gebeurt steeds vaker bij organisaties met een VCA-bedrijfscertificering. Ook kan de werkgever bepalen welk VCA certificaat je als werknemer moet bezitten; in de tuinbouw is dit vaak VCA Basis. Over de verschillende soorten VCA certificaten lees je hieronder meer. 

Gerelateerde productenWelke soorten VCA certificaten zijn er?

Er zijn drie soorten VCA certificaten:
 • VCA Basis (ook wel B-VCA genoemd)
 • VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden)
 • VIL-VCU (voor intercedenten of leidinggevenden in de uitzendbranche)

In de tuinbouw is er vooral vraag naar het VCA Basis certificaat en het VCA VOL certificaat. Het VIL-VCU is bedoeld voor de uitzendbranche. 


Wat leer je tijdens een VCA cursus?

De training VCA Basis besteedt veel aandacht aan de veiligheidsaspecten op een bedrijf. Hierbij worden o.a. de volgende punten behandeld:
 • Algemene doel Arbo-wet
 • Veilig gebruik van gevaarlijk materiaal
 • Rol arbeidsinspectie
 • Kennis van het blussen
 • Inzicht in werkzaamheden met verhoogd risico

De training VCA VOL is bedoeld voor leidinggevenden en gaat verder dan de VCA Basis cursus. Hierin worden ook de volgende onderwerpen behandeld:
 • Het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen
 • Bedrijfsnoodplan
 • Het organiseren van toolbox vergaderingen

Na afloop van zowel de VCA Basis cursus als de VCA VO>L cursus vindt een examen plaats. Heb je het examen goed afgerond, dan ontvang je het VCA certificaat.


VCA herhaling

Het VCA certificaat is standaard 10 jaar geldig. Na deze 10 jaar moet je de cursus opnieuw volgen om het certificaat te vernieuwen. Op deze manier wordt de kennis van de deelnemers opgefrist.Vragen over het VCA certificaat

Heb je vragen over het halen van het VCA certificaat, of wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een incompany training? Stel dan je vraag aan productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link