Hoe trek je een veiligheidsharnas aan?

Hoe moet je een veiligheidsharnas aantrekken? Om veilig te kunnen werken op hoogte, dien je bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden valbeveiliging te dragen. De meest gebruikte vorm van valbeveiliging is het veiligheidsharnas. Het voordeel van een veiligheidsharnas is namelijk dat het goede ondersteuning biedt bij de billen, waardoor de klap van een val niet met de rug opgevangen wordt. Maar hoe moet je een veiligheidsharnas aantrekken? Onze specialist geeft uitleg.

Veiligheidsharnas aantrekken

Bij het aantrekken van een veiligheidsharnas dien je rekening te houden met een aantal punten, zodat je zeker weet dat je het harnas op de juiste manier aantrekt en dat dit ook goed afgesteld is. Volg daarom de volgende stappen.

  1. Maak alle gespen los.
  2. Zet alle riemen op de maximale grootte.
  3. Controleer of de riemen en banden van het veiligheidsharnas niet in de knoop zitten of gedraaid zijn.
  4. Doe de armen door de armlussen en hijs deze over de schouders. Zorg ervoor dat de banden niet gedraaid zitten.
  5. Maak de gesp op de borst vast en trek deze vervolgens aan.
  6. Maak nu een voor een de beenlussen vast met de gesp en trek deze vervolgens aan. Voor de gespen van de beenlussen geldt dat ze niet te los, maar ook niet te strak moeten zitten. Houd hierbij het volgende aan: er moet een platte hand tussen de band en de heupen passen.
  7. Controleer of alle riemen en banden vast zitten en zorg dat de uiteindes niet uitsteken.

In onderstaande video zie je een demonstratie van het aantrekken van een veiligheidsharnas.
Onderhoud veiligheidsharnas

Naast het aantrekken zijn ook het onderhouden en controleren van een veiligheidsharnas belangrijke aandachtspunten. Bewaar een veiligheidsharnas bij voorkeur op een droge plek zonder direct zonlicht en zorg dat er geen spanning op het veiligheidsharnas staat. Maak ook alle gespen los voordat je het harnas opbergt.

Is het harnas vuil, dan kan je dit schoonmaken met warm water en milde zeep en hang het daarna te drogen. Let op: het harnas mag niet in de droger!

Controle veiligheidsharnas

Om de veiligheid zo goed mogelijk te kunnen garanderen, dien je een veiligheidsharnas ieder jaar te laten controleren door een gecertificeerd bedrijf. Laat een veiligheidsharnas na een val ook altijd controleren; de meeste harnassen voldoen na een val namelijk niet meer aan de veiligheidsnormen.

Martin en Silvia
Vragen over een veiligheidsharnas aantrekken

Heb je vragen over het aantrekken van een veiligheidsharnas, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Werken op hoogte in de tuinbouw
- Veilig werken binnen uw bedrijf
- Verbanddoos - wat zijn de regels?
- Hoe kies ik de juiste werkhandschoenen?
- Waarschuwingsborden op het bedrijf
- Veiligheidsbrillen voor oogbescherming
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten