Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Overige antwoorden Verf verwijderen van verschillende materialen 

Verf verwijderen van verschillende materialen

Verf verwijderen

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 11-11-2020


Verf verwijderen kan een knap lastige klus zijn wanneer je bezig bent met onderhoud. Daarnaast is knoeien op onze kleding of op de vloer soms ook onvermijdelijk. In dit artikel geven wij tips hoe je verf kunt verwijderen van verschillende materialen en ondergronden


Verf verwijderen van kleding

Zeep
Allereerst een welbekend probleem tijdens het verven en schilderen: verf op de kleding. Er zijn verschillende chemische middelen waarmee je verf uit kleding kunt verwijderen, maar de meest voor de hand liggende oplossing is zeep

Nagellakremover
Is de verf er na wassen met zeep niet uit? Dan kun je nagellakremover op de vlek doen. Wrijf de remover in en stop het kledingstuk in de wasmachine.

Terpetine
Mocht dit ook niet werken, dan kun je altijd nog terpetine proberen. Let op dat je niet te veel in de vlek wrijft. Terpetine kan ook een onprettige geur achterlaten in het kledingstuk. Was daarom met een sterk geurend wasmiddel.

Is het kledingstuk niet meer te redden? Dan is vervangen altijd nog een optie. Bekijk ons assortiment werkkleding.

Gerelateerde producten

Verf verwijderen van hout

Verfafbijt
De makkelijkste manier voor verf van hout verwijderen is door verfafbijt te gebruiken. In verfafbijt zit een bijtend stofje dat zorgt voor een chemische reactie die de verflaagjes eraf haalt. Hier zitten wel nadelen aan. Zo haalt het bijvoorbeeld niet alles evengoed weg en nieuwe verflagen zullen minder goed hechten wanneer de afbijt in het hout blijft zitten. Let op: verfafbijt op je huid geeft een brandend gevoel!

Heteluchtpistool
Veel professionele schilders gebruiken een gasbrander om verf van hout te branden. Hitte zorgt ervoor dat verf veel makkelijker met een plamuurmes of een verfkrabber te verwijderen is. Een gasbrander gebruiken is goede manier, maar hiervoor is wel enige voorbereiding en aandacht nodig. Brandbare spullen en glas mogen bijvoorbeeld niet (onbeschermd) in de buurt zijn. Wanneer glas te heet wordt, kan het barsten. Als alternatief voor de gasbrander wordt een heteluchtpistool veel gebruikt.

Schuren
De oudste en meest gebruikte manier: schuren met schuurpapier. Het nadeel hieraan is dat het tijdrovend is en veel gruis geeft. Een sneller alternatief is de schuurmachine, die je met een afzuigsysteem (bijvoorbeeld de stofzuiger) veel tijd en moeite kan besparen. In de praktijk combineer je schuurpapier en een schuurmachine vaak. Sommige verfplekken zijn niet even makkelijk te bereiken met een schuurmachine. Voor de fijne afwerking gebruik je dan schuurpapier. 

Belangrijk: schuur altijd in de richting van de houtnerven voor een mooi glad resultaat. 

Verf verwijderen van steen of beton 

Afbijtmiddel
Verflagen van steen kun je verwijderen met een afbijtmiddel. De inweektijd van dit middel is moeilijk te voorspellen. Dit hangt af van factoren zoals de kwaliteit van de verf of hoe lang de verf er al op zit. Zie je het afbijtmiddel opdrogen of geen verandering aan de verf? Breng dan meer afbijtmiddel aan om de verf te verwijderen. Belangrijk: draag lange kleding en handschoenen om contact met de huid te vermijden. Doe daarnaast nog een veiligheidsbril op ter bescherming van de ogen en een mondkapje tegen inademen van het middel.

Hogedrukspuit
Een andere optie is een hogedrukspuit pakken en de vuilfrees gebruiken. Let op: met de vuilfrees kun je de muur beschadigen en poreuze voegen losmaken.


Verf verwijderen van glas

Bij het schilderen van de kozijnen wordt er soms per ongeluk een stukje van de ramen meegepakt. Gelukkig is glas makkelijk verfvrij te maken. Als de verf nog nat is doe je wat terpentine op een doek en wrijf je de verf makkelijk van het glas. 

Bij droge verf maak je de doek eerst vochtig, vervolgens wat terpentine op de doek en daarna bind je de doek om een plamuurmes. Met het plamuurmes kun je dan de verf verwijderen. Hierna is het handig om de ruit nog even schoon te maken met glasreiniger.


Verf verwijderen van metaal

Dé oplossing bij verf van metaal verwijderen: afbijtmiddel. Heb je bijvoorbeeld schroeven die onder de verf zitten of een dakgoot waar je verf vanaf wilt halen? Smeer er afbijtmiddel op. Schroeven kun je het beste in afbijt leggen, zodat verf erafweekt.

Let op: Gebruik absoluut geen föhn of heteluchtpistool om verf van metaal te verwijderen, dit kan het metaal aantasten. 


Verf verwijderen van je handen

Net als met kleding is het bijna onvermijdelijk dat er verf op je handen komt. Dit krijg je er soms slecht af met water en zeep. De beste oplossing is een speciale handcleaner. Handcleaner is niet alleen handig voor het verwijderen van verf (op latex basis), maar ook voor olie, vet en lijmen op waterbasis.


Wat moet ik niet doen?

Verf verwijderen met thinner
Thinner is agressief en kan verflagen aantasten. Daarnaast is het slecht voor je gezondheid. Afbijtmiddel, schuren en verhitten zijn de beste manieren om verf te verwijderen.

Verf afbijten met soda. 
Gebruik ook geen soda om verf af te bijten. Onbewust kun je hier namelijk een onderlaag mee beschadigen.

Gerelateerde producten


Meer informatie over de mogelijkheden?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden bij roestvrij gereedschap of ander onderhoud aan jouw teeltbedrijf? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'Do not delete this link