Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    Hoe vraag je een vergunning aan voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte of WKK?

Hoe vraag je een vergunning aan voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte of WKK?

Vergunning nieuwbouw of uitbreiding
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 06-04-2018

Wanneer je plannen hebt voor de nieuwbouw van een kas of voor uitbreiding van de kas, bedrijfsruimte of WKK , dan dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente waar het bedrijf gevestigd is. Het is belangrijk dat je van tevoren checkt of deze plannen binnen het bestemmingsplan passen. Is dit niet het geval, dan zal de gemeente de vergunningsaanvraag namelijk verwerpen.


Voorwaarden voor nieuwbouw of uitbreiding

Om een vergunning te krijgen voor de nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte of WKK, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een bepaalde afstand zijn tussen de kas of bedrijfsruimte en de meest nabijgelegen woning, weg of water. Ook dien je rekening te houden met de vastgestelde maximale hoogte.


Haalbaarheidstoets

Je kan ervoor kiezen om een haalbaarheidstoets te laten uitvoeren door een professionele partij. Hierbij gaat deze partij na of de bouwplannen passen in het bestemmingsplan, of ze voldoen aan de milieunormen en of de bouwplannen passen binnen de aan te houden afstanden. Verder wordt gekeken welke afwijkingen in het bestemmingsplan makkelijk en snel aangepakt kunnen worden, welke afwijkingen een probleem vormen en of er afwijkingen zijn die lange procedures opleveren. Hierdoor weet je ongeveer hoe lang het gaat duren om te benodigde vergunningen te verkrijgen.
 

Vergunning aanvragen

Zodra je weet of de plannen binnen het bestemmingsplan passen, kan je de vergunning aanvragen. Dit kan je zelf doen, maar ook hierbij is het aan te raden om een professionele partij in te schakelen. Zij kunnen je begeleiden bij het aanvragen van de vergunning. Bij de vergunningverlening kan je namelijk tegen verschillende problemen aanlopen, bijvoorbeeld wanneer de gemeente niet wil meewerken of als omwonenden bezwaar aantekenen. Een professionele partij kan je dan adviseren over de juridische kanten van de zaak, het overleg met de gemeente overnemen en zo nodig namens jou optreden in de bezwaarprocedure. Op die manier beperk je vertraging van de bouw en verbeter je de kans op een snelle vergunningverlening. 
Vragen over het aanvragen van een vergunning voor nieuwbouw of uitbreiding

Heb je vragen over het aanvragen van een vergunning voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte of WKK? Neem dan contact op met Martin Meuldijk via onderstaan formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'
Do not delete this link