Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    Wat is het verschil tussen thinner, terpentine en wasbenzine?

Wat is het verschil tussen thinner, terpentine en wasbenzine?

Wasbenzine, thinner en terpentine
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 13-11-2019

Thinner, terpentine en wasbenzine zijn middelen die onder andere gebruikt worden voor het verdunnen van verf. Daarnaast worden de drie middelen ook gebruikt voor andere doeleinden. Maar was is nou eigenlijk het grootste verschil tussen thinner, terpentine en wasbenzine? Elk middel kent namelijk zijn eigen toepassingen en risico’s. In dit artikel zetten wij de toepassingen van elk middel op een rij. 


Thinner

Thinner is een oplosmiddel op oliebasis dat vaak gebruikt wordt voor het verdunnen van verf. Naast het verdunnen van verf kan thinner ook gebruikt worden als reiniger of ontvetter. Wil je lijmresten of achtergebleven plaksel van stickers verwijderen? Dan is thinner een geschikt middel. Gebruik daarentegen geen thinner voor kunststofoppervlaktes. Thinner lost namelijk veel kunststoffen op. Bovendien kent het gebruik van thinner enkele risico’s. De vloeistof is namelijk zeer brandbaar en daarnaast ontstaat de kans op explosiegevaar bij onvoldoende ventilatie. Let op: In Nederland mag thinner niet meer binnenshuis worden gebruikt. 


Terpentine

Terpentine is een kleurloze stof die een typische geur heeft. Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen. Het middel is namelijk al redelijk vet van zichzelf. Ook aan het gebruik van terpentine zijn risico’s verbonden. Zo is terpentine ontvlambaar en kan het de ogen, huid en longen irriteren.


Wasbenzine

Wasbenzine is een oplosmiddel dat wordt gebruikt om te ontvetten of schoon te maken. Wasbenzine is optimaal geschikt voor het verwijderen van verfvlekken en vetvlekken. Daarnaast kan wasbenzine ook gebruikt worden voor het verwijderen van oude stickerresten en stickers. Wasbenzine is in tegenstelling tot thinner wel geschikt voor het reinigen van kunststoffen. Echter kunnen de kunststoffen wel dof van kleur worden. Wanneer je een vetvrij oppervlak nodig hebt, zoals bijvoorbeeld met het aanbrengen van lijm, dan is wasbenzine een geschikt middel. In tegenstelling tot thinner en terpentine is wasbenzine minder schadelijk. 


Veiligheid en gebruik van de middelen

Aan het gebruik van zowel thinner, terpentine als wasbenzine zijn risico’s aan verbonden. Zorg daarom altijd dat je veilig werkt met deze middelen. Raadpleeg altijd eerst het etiket voor gebruik van het middel. Trek handschoenen aan om te voorkomen dat het middel in je huid bijt of je huid geïrriteerd raakt. Benodigdheden


Meer informatie over thinner, terpentine of wasbenzine

Heb je vragen over het gebruik van thinner, terpentine of wasbenzine, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link