Hoe kies je de juiste werkbroek?

Werkkleding en werkschoenen Werkbroeken worden op veel glastuinbouwbedrijven gedragen. Ze bieden extra comfort tijdens verschillende werkzaamheden, maar bieden ook de benodigde bescherming. Maar hoe kies je dan de juiste werkbroek? Dat is met name afhankelijk van het soort werk dat je doet, maar er zijn ook een aantal extra opties waarvoor je kunt kiezen wanneer je een werkbroek aanschaft. In dit artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste werkbroek voor jouw situatie en zetten we de aandachtspunten op een rij.

Bescherming

De eerste stap bij het kiezen van een werkbroek, is bepalen waartegen de broek bescherming moet bieden. Werk je bijvoorbeeld met chemische gewasbeschermingsmiddelen, dan is het van belang dat je een werkbroek draagt die beschermt tegen vloeibare chemicaliën. Ga je de kas uitspuiten met water en wil je dat de kleding waterafstotend is, dan kun je beter kiezen voor een werkbroek die beschermt tegen slecht weer. En werk je veel in de koelcel, dan wil je juist een broek die je beschermt tegen kou.

EN-normering

In hoeverre een werkbroek bescherming biedt tegen een bepaalde (risico)factor, kun je aflezen aan de EN-normering. Dit is een wettelijke normering voor werkkleding. In Nederland gelden de volgende EN-normeringen:
  • EN 342: biedt bescherming tegen kou.
  • EN 343: biedt bescherming tegen slecht weer.
  • EN ISO11612: biedt bescherming tegen hitte en vlammen.
  • EN1149-5: heeft elektrostatische eigenschappen.
  • EN ISO 11611 / EN470-1: biedt bescherming bij laswerkzaamheden en aanverwante processen.
  • EN 13034 / PB[6]: biedt bescherming tegen vloeibare chemicaliën.
  • EN ISO 14116: heeft een brandvertragende werking.
  • EN 471: heeft een hoge zichtbaarheid.

Kniestukken

Wanneer je werkzaamheden uitvoert waarbij je regelmatig op je knieën moet werken – bijvoorbeeld voor het uitvoeren van onderhoud – dan is het prettig als je een broek hebt waar je kniestukken in kunt zetten. Deze beschermen de knieën tegen de harde ondergrond en maken het werk op die manier comfortabeler. Er zijn ook werkbroeken met verstevigde kniestukken en kruipbroeken. Deze bieden de knieën meer bescherming dan standaard werkbroeken, maar minder bescherming dan een werkbroek met losse kniestukken.

Extra opties

Sommige werkbroeken bevatten extra opties, zoals de hierboven genoemde verstevigde kniestukken, broekzakken met ritsen en/of een hamerlus. Voor bepaalde werkzaamheden is dit handig. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een werkbroek.

Maat bepalen

Om de juiste maat te bepalen, kan je gebruik maken van onderstaande tabel. Hierin staan de confectiematen en jeans maten weergeven, zodat je deze met elkaar kan vergelijken.


Maattabel werkbroeken

Let op: deze tabel is slechts een indicatie; ieder merk hanteert eigen maatverhoudingen.
Martin en Silvia
Vragen over werkbroeken

Heb je vragen over het kiezen van de juiste werkbroek, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.