Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Service artikelen   Welke zaagmachine voor welke klus?

Welke zaagmachine voor welke klus?

zaagmachine

Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 10-11-2020


Van plan om te gaan klussen in of rondom jouw kas? Grote kans dat je dan een zaagmachine nodig hebt. Maar welke zaagmachine is geschikt voor welke klus? In dit artikel leggen wij uit wanneer je welke zaag het beste kunt gebruiken, van een decoupeerzaag tot een reciprozaag.Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag heeft een kort zaagblad van 5 á 10 cm lang dat door middel van de elektromotor in de machine op en neer bewogen wordt. Een decoupeerzaag wordt ook wel wipzaag genoemd. Hij is geschikt om diverse materialen mee te zagen.

Een decoupeerzaag is geschikt voor:

Het zagen van zowel bochten als rechte stukken
Gedetailleerd zagen. Een decoupeerzaag is dan een pré.
Het afronden van hoeken of het zagen van kleine stukken uit een plaat of plank 
Het uitzagen van cirkels
Het zagen van onregelmatige vormen uit plaatmateriaal

Let op: bestel de juiste zaagbladen voor jouw zaagmachine. Er zijn namelijk twee verschillende soorten zaagbladen: T-schacht zaagbladen en U-schacht zaagbladen. Het verschil tussen deze zaagbladen is te zien aan het einde van het zaagblad dat je in de machine plaatst. De T-schacht heeft uitsteeksels aan de zijkant (T-vorm) en de U-schacht heeft aan de bovenkant een ronde inham (U-vorm).Cirkelzaag

Een cirkelzaag is een zaag met een stalen blad in de vorm van een schijf. Dit blad wordt met een motor tot een zeer hoog toerental aangedreven.

Variant op cirkelzaag
Een variatie op een cirkelzaag is de zaagtafel. Dit is in feite een cirkelzaag in een tafel. Er is wel een groot verschil tussen deze twee zagen. Op een zaagtafel passen meerdere formaten zaagbladen, bij een cirkelzaag is dit niet het geval. Daarom is een zaagtafel geschikt voor zowel dikke planken als dunne planken. Daarnaast werkt een zaagtafel ook prettiger dan een cirkelzaag omdat de tafel op de perfecte werkhoogte staat. Het nadeel aan een zaagtafel is dat het meer ruimte in beslag neemt.

Een cirkelzaag is geschikt voor:

Het zagen van lange rechte zaagsneden. Een cirkelzaag zaagt planken en platen namelijk snel, gemakkelijk en nauwkeurig.
Het op maat zagen van laminaat
Het zagen van hoeken en verstek.


Reciprozaag

Een reciprozaag is een langwerpige machine met op het einde een zaagblad. Dit zaagblad wordt aangedreven door een elektromotor, net als bij een decoupeerzaag. De reciprozaag heeft meestal een sterkere motor dan een gewone decoupeerzaag en maakt meer toeren.

Een reciprozaag is geschikt voor:

Grof zaag- en sloopwerk. Voor het zagen van metaal, hout of aluminium is een reciprozaag de juiste keuze.
Het zagen van bochten
Het zagen op plekken waar weinig bewegingsvrijheid is
Geschikt voor gebruik in huis, in de tuin en in de bouwplaats. 
Klussen waar je geen beschikking hebt over elektriciteit.

Let op: een zaag die aangesloten zit op het stroomnetwerk beschikt in de meeste gevallen over meer kracht dan een reciprozaag op accu.


Afkortzaag

Een afkortzaag is een machine met een cirkelvormig zaagblad, die ontworpen is om staafvormige voorwerpen in te korten. Als balken en planken op de juiste afmetingen gezaagd moeten worden is een afkortzaag dus de juiste keuze. Bij de meeste afkortzagen kan er ook onder een hoek en in verstek gezaagd worden. Als er geen brede planken gezaagd moeten worden is het slim om een afkortzaag met trekfunctie aan te schaffen. Hiermee kun je de afkortzaag heen en weer bewegen over de plank of de plaat. De afkortzaag zaagt dan geleidelijk door de brede plaat of plank heen.

Meer gemak met een onderstel
Een afkortzaag werkt het prettigst met een onderstel. De zaag staat op de juiste hoogte en bij veelvuldig gebruik werkt dit erg gemakkelijk. Het nadeel van een onderstel is wel dat het veel plek inneemt.

Een afkortzaag is geschikt voor:

Het zagen van balken en planken 
Zagen onder een hoek en in verstek


Kettingzaag

Er zijn twee soorten kettingzagen: een kettingzaag op benzine en een elektrische kettingzaag. Een kettingzaag op benzine wordt meer professioneel gebruikt. Een elektrische kettingzaag zijn met name bedoeld voor particulier gebruik.

Een kettingzaag op benzine is geschikt voor:
 

Het zagen van dikke takken of boomstammen. Hoe hoger het vermogen van de kettingzaag hoe gemakkelijker dit gaat. Met een kettingzaag is het dus mogelijk om van een boomstam kleinere delen te maken. Deze houtblokken zijn vervolgens goed te gebruiken voor de kachel of open haard. 

Een elektrische kettingzaag is geschikt voor:
 

Het zagen van kleinere takken of boompjes. Uiteraard is het hierbij belangrijk om een stopcontact of verlengkabel in de buurt te hebben.

Een kettingzaag op benzine wordt gebruikt voor zowel dikke als dunne stammen en is dus handzamer dan een elektrische kettingzaag.


Meer informatie over zaagmachines?

Met het gereedschap van Einhell bieden wij een multi-inzetbare lijn met universele accu’s aan voor een lage prijs. Wil je meer informatie over ons gehele assortiment zaagmachines? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link