Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Technische projecten   Kimaat    5 tips voor succes met DryGair in winter

5 tips voor succes met DryGair in de winter

Tips DryGair in winter
Geschreven door Eef Zwinkels | Laatste update: 17-09-2020

Ben je in het bezit van DryGair units in je kas, dan is het belangrijk in te spelen op de verschillende seizoenen. Wisseling van seizoenen zorgt namelijk voor een veranderend klimaatbeheer in de kas. Wij geven 5 tips waarmee je de beste resultaten boekt met DryGair in de herfst- en wintermaanden.


Tip 1: Sluit de ramen 

De lagere buitentemperaturen zorgen voor een hogere relatieve luchtvochtigheid buiten. Ventilatie en stoken voor vochtigheidsmanagement geeft weinig betrouwbaarheid. Door de ramen en schermen te sluiten tijdens koudere en vochtigere delen van de dag (nachtelijke, bewolkte of regenachtige dagen), wordt de kas geïsoleerd en afgesloten van de buitenomstandigheden. Zo zorgt DryGair ervoor dat de luchtvochtigheid in de kas op het ingestelde streefcijfer blijft. 

Lees hoe de DryGair klimaatgelijkheid in de kas creeert. 
 

Tip 2:  Sluit de schermen

Schermen helpen condensatiedruppels te voorkomen. Vanwege de fysieke eigenschappen van lucht, zelfs bij een lage relatieve vochtigheid binnen, kunnen de koudere oppervlakten in de kas, zoals het dak en metalen constructies, het dauwpunt bereiken. Dan kan er condensatie op ontstaan. Door de schermen te sluiten ontstaat er een fysieke barrière tussen condensatiedruppels van het dak naar de planten. Hierdoor worden ze beschermd tegen nat worden, terwijl de warmte-energie binnen blijft. Doordat de planten droog blijven, wordt de kans op vochtgerelateerde plantenziekten drastisch verminderd.


Tip 3: Meer energiebesparing

Het sluiten van de ramen en de schermen helpt de warmte in de kas binnen te houden. Zo hoef je niet zoveel te verwarmen als wanneer je op ventilatie vertrouwt voor vochtregeling. Resultaat: een grote energiebesparing. Bovendien wordt de elektrische energie die door elke DryGair-unit wordt gebruikt, omgezet in warmte-energie. Hierdoor krijgt de temperatuur een boost en neemt de verwarmingsbehoefte in de kas nog verder af. 

Let op: Heb je geen effectief verwarmingssysteem? Je kunt een standaard DryGair unit upgraden met een verwarmings- en koelfunctie waarmee je gemakkelijk de verwarming kunt leveren die je kas nodig heeft.

Tip 4: Verleng de bedrijfsuren van de DryGair

Langere nachten betekent meer bedrijfsuren voor de DryGair unit. Zowel heldere ochtenden als zonsondergangen zijn momenten waarop de relatieve vochtigheid van nature in de kas stijgt. Om een hoge luchtvochtigheid binnenshuis te voorkomen, raden we aan om de bedrijfsuren van de DryGair te verlengen. Niet alleen met de nacht-, maar ook de ochtend- en avonduren wanneer de straling laag is. Dit geeft een actieve ontvochtiging impuls aan het binnenklimaat, zelfs als de ramen en de schermen gesloten zijn. Bovendien voorkom je hiermee vochtpieken tijdens die overgangsuren.


Tip 5: Beheers overtollig vocht

Werken met groeilicht? Onthoud dat verdamping van planten de balans is tussen factoren zoals straling, temperatuur en vochtigheid. Planten verdampen veel meer wanneer ze worden blootgesteld aan straling en hogere temperaturen, daarom zal DryGair in sommige gevallen werken met een kiertje in het lucht en schermen om overtollig vocht te helpen beheersen.


Drygair
Het verband tussen temperatuur, relatieve vochtigheid en waterverwijderingssnelheid
(gebaseerd op metingen uitgevoerd met de DG-12 EU)


Hier vertelt teler Wilco over zijn ervaringen met de DryGair units bij gerbera’s.

 

___

Jac Oudijk, Moerkapelle
DryGair units zijn een duurzame oplossing voor luchtontvochtiging vanwege de energiebesparing en het hergebruik van water.

“De DryGair units behandelen de kaslucht tijdens de teelt, zonder dat daarbij buitenlucht nodig is. Alle energie blijft in de kas; we verliezen geen warmte. Deze efficiënte manier van luchtontvochtiging zorgt voor een energiebesparing van 40% op ons gasverbruik.” Meer informatie over DryGair in de winter

De juiste inzet van de DryGair verschilt per teelt en situatie. Wil je een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Eef Zwinkels via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Specialist Eef ZwinkelsOver Eef Zwinkels

Eef Zwinkels is productspecialist voor de DryGair. Hij is geboren en getogen tussen de tomaten en al sinds 1982 werkzaam in de tuinbouwsector. Hij begrijpt telers dan ook als geen ander. “Bezig zijn met het op de markt brengen van nieuwe technieken en ontwikkelingen binnen de tuinbouw; dat is waar mijn passie ligt. Gelukkig komt die passie binnen Royal Brinkman goed tot zijn recht.”


Do not delete this link