Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Overige  De juiste beveiligingscamera

Hoe kies je de juiste beveiligingscamera?

beveiligingscamera in de kas
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 28-05-2019

Steeds vaker worden tuinbouwbedrijven voorzien van beveiligingscamera’s. Met een beveiligingscamera houd je toezicht op het bedrijfspand en –terrein. Dit schrikt inbrekers niet alleen af, maar de camerabeelden kunnen er bij een eventuele inbraak ook voor zorgen dat er te achterhalen valt wat er is gebeurd. Daarvoor is het wel belangrijk dat je de juiste beveiligingscamera gebruikt, want niet iedere camera is geschikt voor iedere situatie. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een beveiligingscamera op een rij.


Soorten beveiligingscamera’s

De meest voorkomende soorten beveiligingscamera’s zijn de dome camera en de bullet camera. Een dome camera is bolvormig en in de meeste gevallen voorzien van een bolvormig plastic of glazen kapje. Hierdoor kan je niet goed zien in welke richting de camera filmt. Er zijn ook modellen met een andere behuizing, waarbij de lens achter een recht stukje glas zit. Over het algemeen is een dome camera robuuster dan een bullet camera, waardoor dome camera’s beter bestand zijn tegen vandalisme. Ook vallen ze minder op, wat in sommige gevallen een voordeel kan zijn (bijvoorbeeld in verband met privacygevoeligheid). Dome camera’s kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Een bullet camera is het traditionele type beveiligingscamera. Bullet camera’s worden voornamelijk buiten gebruikt en bevestig je met een beugel aan een muur, paal of plafond. Ze zijn groter en opvallender dan dome camera’s. Dit kan een voordeel zijn, omdat het meer afschrikt. Ook is een bullet camera meer geschikt voor het filmen van grotere afstanden en het beveiligen van grotere terreinen.

Beveiligingscamera's

Bekijk alle

Lens en kijkhoek

Het type lens bepaalt de kijkhoek, oftewel hoe groot het oppervlak is wat de camera filmt. Daarom is het belangrijk dat je de juiste lens kiest:
  • Een lens van 2,8 mm heeft een kijkhoek van 100 graden
  • Een lens van 3,6 mm heeft een kijkhoek van 85 graden
  • Een lens van 4,0 mm heeft een kijkhoek van 70 graden
  • Een lens van 6,0 mm heeft een kijkhoek van 45 graden
  • Een lens van 12,0 mm heeft een kijkhoek van 30 graden

Nachtzicht

Wil je ook ’s nachts scherpe opnames kunnen maken, dan is het belangrijk dat je een beveiligingscamera kiest die is voorzien van infrarood verlichting. Zodra het te donker wordt, schakelt de camera dan automatisch de infrarood verlichting in. Tegenwoordig zijn vrijwel alle beveiligingscamera’s voorzien van infrarood verlichting, maar let goed op hoe sterk de verlichting is. Dit heeft namelijk invloed op hoe ver je kan kijken. De meeste camera’s met infrarood verlichting hebben een zicht van 30 of 50 meter. 


Aantal beveiligingscamera’s

Hoeveel beveiligingscamera’s je nodig hebt, is afhankelijk van het oppervlak wat je wilt beveiligen. Hoe groter het terrein of de ruimte, hoe meer camera’s je nodig hebt. Bij een terrein of ruimte met veel obstakels of hoeken zal je meer camera’s nodig hebben om de oppervlakte compleet in beeld te kunnen brengen. Laat je hier altijd goed over adviseren door een gespecialiseerd bedrijf. 


Recorder

Om de opgenomen beelden op te kunnen slaan, heb je een recorder nodig. Welk type recorder je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal beveiligingscamera’s op het bedrijf. Er zijn recorders verkrijgbaar voor 4, 8, 16 en 32 camera’s. Deze recorders zijn ook weer beschikbaar in verschillende opslagformaten. Hoeveel opslag (gigabyte of terabyte) je nodig hebt, is weer afhankelijk van de hoeveelheid beeldmateriaal die je wilt opslaan (een dag, een week, een maand, etc.).


Verdere beveiliging

Naast beveiligingscamera’s kan je ook andere apparatuur inzetten om je bedrijf verder te beveiligen. Denk hierbij aan toegangscontrole en/of een compleet beveiligingssysteem. 
  • Toegangscontrole: met toegangscontrole kun je deuren afsluiten d.m.v. een kleefmagneet of een deuropener. De deur kan elektronisch geopend worden met een code en/of tag. Ook kan je de deur op afstand openen met je telefoon. Er zijn veel verschillende systemen, zodat er voor iedere situatie een passend systeem gekozen kan worden.
  • Beveiligingssysteem: een beveiligingssysteem gaat verder dan alleen inbraakbeveiliging en kan ook andere bedrijfsrisico’s rapporteren, waaronder brand, wateroverlast en/of gaslekkage. Je kan een beveiligingssysteem en toegangscontrole ook met elkaar combineren. In dit geval is de beveiliging zo compleet mogelijk. Dit systeem is ook te bedienen via een app.
Vragen over beveiligingscamera’s

Heb je vragen over het kiezen van de juiste beveiligingscamera, of wil je graag een advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”


Do not delete this link