Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Technische projecten   Zonnepanelen   Drijvende zonnepanelen kopen

Drijvende zonnepanelen kopen

Drijvende zonnepanelen
Geschreven door Sandesh Sewdien | Laatste update: 14-10-2019

Drijvende zonnepanelen zijn een effectieve manier om te verduurzamen, energieverbruik terug te verdienen en bij te dragen aan de internationale klimaatdoelstellingen. Maar wanneer kan je nu beter kiezen voor zonnepanelen op water in plaats van zonnepanelen op het land of op het dak van het bedrijfspand? In dit artikel vertellen we je er meer over.


Wanneer kies je voor drijvende zonnepanelen?

Allereerst is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoeveel energie je momenteel verbruikt en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dat energieverbruik terug te verdienen. Weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kijk dan kritisch naar de beschikbare oppervlakten die je beschikbaar hebt, waarbij deze drie vragen van groot belang zijn: 
  1. Is er voldoende plek op het dak van het bedrijfspand, of op een stuk land?
  2. Kan het dak de belasting van het aantal zonnepanelen dragen?
  3. Is er op het dak of op het stuk grond meer schaduw aanwezig dan op het bassin?

Indien je op één van de bovenstaande drie vragen ‘nee’ hebt geantwoord, is het de moeite waard om drijvende zonnepanelen te overwegen. Stel je voor: je hebt uitgerekend dat je 500 zonnepanelen nodig hebt om je energieverbruik te compenseren. Extra grond heb je niet tot je beschikking en op het dak – dat de belasting wel aan kan – heb je slechts ruimte voor 250 zonnepanelen. Normaal gesproken wordt het dan lastig om met behulp van zonnepanelen te verduurzamen, maar dankzij drijvende zonnepanelen kan je ervoor kiezen om die overige 250 panelen op het bassin te plaatsen. Oftewel: met de komst van drijvende zonnepanelen zijn er meer mogelijkheden voor telers om wél het gehele energieverbruik terug te verdienen. 


De voordelen van drijvende zonnepanelen

Naast het feit dat zonnepanelen zonne-energie opwekken, brengen drijvende zonnepanelen nog een aantal voordelen met zich mee:
  • Je hoeft geen kostbare grond ‘op te offeren’ óf aan te schaffen.
  • Het zorgt voor minder vervuiling van het bassin en een betere waterkwaliteit door minder instraling van de zon in het bassinwater. De panelen houden zonlicht tegen, waardoor er minder kans is op algengroei.
  • Er verdampt minder water uit het bassin doordat zonlicht wordt tegengehouden.
  • Drijvende zonnepanelen worden gekoeld door het water, waardoor het paneel beter functioneert en langer meegaat. Bestand tegen diverse weersomstandigheden

Zonnepanelen in het water krijgen best wat te verduren; denk aan wind, vorst en golven. Drijvende zonnepanelen zijn echter zo gemaakt dat ze bestand zijn tegen deze weersomstandigheden. 


Subsidie zonnepanelen

Indien je wilt verduurzamen met behulp van zonnepanelen dan wordt dit vanuit de overheid gestimuleerd met subsidies. In de toekomst moet namelijk 16% van de energie duurzaam worden opgewekt. Daarom kun je – als je investeert in drijvende zonnepanelen – in aanmerking komen voor verschillende subsidies, waaronder: Energie-investeringsaftrek (EIA) waarbij je een groot percentage fiscaal kan aftrekken, Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) en Kleinschaligheids Investerings Aftrek (KIA).

Andere mensen bekeken ook:

Vragen over drijvende zonnepanelen?

Wil je meer informatie over zonnepanelen op water, of wil je advies op maat? Stel dan je vraag aan specialist Sandesh Sewdien via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Solar specialist Sandesh SewdienOver Sandesh Sewdien

Sandesh Sewdien, accountmanager op het gebied van Solar, is sinds 2019 werkzaam bij Royal Brinkman. Met zijn technische ervaring weet hij veel af van deze producten en het proces dat daarbij komt kijken. Hij gaat dan ook graag naar telers toe om specialistisch advies te geven. Dit doet Sandesh niet alleen in Nederland, ook internationaal is hij het aanspreekpunt voor zonnepanelen. “Het interessante aan mijn werk vind ik de variatie van het vak. De ene dag bespreek ik de opties met een internationale klant en de volgende dag bedenk ik een plan voor een Nederlandse opdrachtgever.”


Do not delete this link