Hoe reinig je het druppelsysteem na de teelt?

Druppelsysteem reinigen na de teelt Met behulp van het druppelsysteem wordt het gewas voorzien van de juiste hoeveelheid water. Via het water kunnen zich bij vervuiling van het druppelsysteem echter ook ziektekiemen en algen verspreiden, waardoor een biofilm in het druppelsysteem kan ontstaan. Dit is funest voor het gewas. Daarom is het van belang dat het druppelsysteem regelmatig wordt gereinigd. Dit kun je zowel tijdens de teelt als na de teelt doen. Hiervoor gelden verschillende werkwijzen. In dit artikel geven we je uitleg over het reinigen van het druppelsysteem na de teelt.
 

Druppelsysteem reinigen na de teelt

De meest efficiënte manier van het reinigen van het druppelsysteem, is door de leidingen te reinigen met chloorbleekloog (reinigen organische vervuiling) en salpeterzuur (reinigen minerale vervuiling). Tijdens het reinigen met chloorbleekloog en salpeterzuur worden pH’s behaald die schadelijk zijn voor het gewas, waardoor het wordt afgeraden om tijdens de teelt met deze middelen te reinigen. Deze manier van druppelsysteem reinigen pas je dus alleen toe tijdens de teeltwisseling. Voor het schoonhouden van de druppelleidingen tijdens de teelt raden we aan om gebruik te maken van een ECA-unit of Huwa-San. Het schoonhouden van de druppelleidingen tijdens de teelt met deze middelen zal tevens de noodzaak voor het reinigen tijdens de teeltwisseling verkleinen.
 

Werkvolgorde druppelsysteem reinigen

Bij het reinigen van het druppelsysteem kun je het beste de werkvolgorde hanteren zoals deze hieronder beschreven wordt.

Voorbereiding
 1. Let bij het gebruik van reinigingsmiddelen altijd op je eigen veiligheid en gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
 2. Controleer vooraf de bestendigheid van het watersysteem tegen genoemde middelen/inwerktijden bij jouw leverancier/fabrikant.
 3. Verwijder de eindkappen en spoel de druppelleidingen goed door voor verwijdering van grof vuil. Kijk uit met drukverhoging, zodat losgeraakt vuil de capillairen niet verstopt.
 4. Isoleer de pH- en EC-probes, zodat ze niet in contact komen met de reinigingsproducten.

Vol zetten druppelleidingen
 1. Vul het systeem met een oplossing van chloorbleekloog 15% in een dosering van 3 liter chloorbleekloog per 100 liter water.
  Laat de reinigingsproducten ook het zandfilter bereiken om ook deze schoon te maken.
  Door een pH-meting (pH>11) kan gecontroleerd worden of het chloorbleekloog het einde van het systeem heeft bereikt.
 2. Na 6 uur inwerken kun je de reinigingsvloeistof 1 minuut druppelen en daarna het systeem opnieuw vol zetten met een “verse” oplossing van chloorbleekloog (3 liter chloorbleekloog per 100 liter water).
  Leg de druppelaars naast de mat om aantasting van het substraat te voorkomen.
 3. Na 24 uur dien je het systeem goed door te spoelen met “schoon water” en daarna de druppelaars met schoon water door te spoelen.
  Let op: chloorbleekloog mag nooit in contact komen met salpeterzuur.
 4. Vul het systeem met een oplossing van salpeterzuur 38% in een dosering van 3 liter salpeterzuur 38% per 100 liter water.
  Door een pH-meting (pH<2) kan gecontroleerd worden of het salpeterzuur het einde van het systeem heeft bereikt.
 5. Na 6 uur inwerken kun je de reinigingsvloeistof 1 minuut druppelen en daarna het systeem opnieuw vol zetten met een “verse” oplossing van salpeterzuur (3 liter salpeterzuur 38% per 100 liter water).
  Leg de druppelaars naast de mat om aantasting van het substraat te voorkomen.
 6. Na 24 uur dien je het systeem goed door te spoelen met “schoon water” en daarna de druppelaars met schoon water door te spoelen.
Jan-Willem en Jasper
Vragen over het druppelsysteem reinigen

Heb je vragen over het reinigen van een druppelsysteem? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Stappenplan voor de teeltwisseling
- Welke druppelaars zijn er?
- Hoe voer ik een desinfectiescan uit?
- Druppelsysteem reinigen tijdens de teelt
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten