Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe reinig je het druppelsysteem tijdens de teelt

Hoe reinig je het druppelsysteem tijdens de teelt?

Druppelsysteem reinigen tijdens de teelt Tijdens een controle van het druppelsysteem kan blijken dat er sprake is van vervuiling. Vervuiling van het druppelsysteem heeft een negatieve invloed op de waterafgifte en daarmee dus op het gewas. Daarom dien je het druppelsysteem in geval van vervuiling te reinigen. Dit kun je zowel tijdens de teelt als na de teelt doen. Hiervoor gelden verschillende werkwijzen. In dit artikel geven we uitleg over het reinigen van het druppelsysteem tijdens de teelt.

Druppelsysteem reinigen met drukverhoging

Door een druk op de druppelaars te zetten die ruim hoger is dan de werkdruk, verhoogt de watersnelheid in de druppelaar. Hierdoor wordt het vuil naar buiten geperst. Bij deze methode dien je de druppelslangen eerst gedurende een paar minuten door te spoelen. Hierdoor verdwijnt het losse vuil uit de druppelslangen, waarna de spuikraan afgesloten of de eindkapjes dichtgedraaid mogen worden. De werkelijke drukverhoging neemt vervolgens een paar minuten per kraan in beslag.

In de zomer kun je drukverhoging het beste 1 keer per 2 weken toepassen. In de winter is dit 1 keer per 4 weken. Let op: bij drukcompenserende druppelaars werkt deze reinigingsmethode niet.

Vacuüm zuigen

Het vuil kan ook afgezogen worden. Dit onderhoud kun je laten uitvoeren door een specialist.

Reinigingsmiddel inzetten

Verstopping kan ontstaan door bacteriën, maar ook door anorganische zouten. Door een combinatie van de reinigingsmiddelen Huwa-San en Antibloc Mineral in te zetten, wordt de vervuiling verholpen. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld voor reiniging tijdens de teelt en zijn biologisch afbreekbaar.

ECA-unit

Naast het reinigen van het druppelsysteem, bestaat er ook een mogelijkheid om vervuiling te voorkomen met behulp van een ECA-unit. Dit systeem produceert ter plaatse actief chloor (ECA-Solution) dat je meegeeft via het systeem. Dit zorgt zo voor een complete en continue reiniging van het systeem.

Jan Willem Keijzer
Vragen over druppelsysteem reinigen

Heb je vragen over het reinigen van het druppelsysteem, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jan Willem Keijzer, of stel je vraag via onderstaand formulier.


Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Gerelateerde artikelen

- Druppelsysteem controleren op vervuiling
- Druppelsysteem reinigen na de teelt
- Welke soorten druppelaars zijn er?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten