Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Filtertechnieken voor de tuinbouw   Doekfilter

Hoe werkt doekfilter als filtertechniek?

Doekfilter als filtertechniek
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 25-06-2020

Een doekfilter - ook wel bandfilter of papierbandfilter genoemd - haalt met behulp van filterpapier vaste deeltjes uit het water met een filternauwkeurigheid van ongeveer 15 tot 50 micron. Een doekfilter wordt gebruikt voor het filteren van verschillende waterstromen binnen glastuinbouwbedrijven, zoals het drainwater van eb- en vloedsystemen, bassinwater, spoelwater van zandfilters en bypassfiltratie van een schoonwatertank.


Filterprincipe

Een doekfilter werkt volgens een eenvoudig principe: wanneer het te reinigen water over het filterpapier wordt geleid, blijven de vuildeeltjes uit het water die groter zijn dan de poriën in het filterpapier achter. Hier geldt: hoe kleiner de poriën in het filterpapier, hoe meer vervuiling er uit het water wordt gefilterd. Naar verloop van tijd zitten de poriën 'vol' en is het doek verzadigd. Het doekfiltersysteem ververst dan automatisch het filterpapier. Doordat de vuillast via het doek wordt afgevoerd, heeft het doekfilter voor reiniging geen spoelwater nodig.

Video

  • Bekijk de video om te zien hoe een doekfilter werkt. 


Doekfilter kiezen

Wanneer je gebruik wil maken van doekfilter als filtertechniek, kan je kiezen uit verschillende soorten doekfilters. Bij het kiezen van een doekfilter, zijn er drie factoren van belang: de gewenste flow in m3, de vuillast en de beschikbare ruimte.

Gerelateerde producten

Gewenste flow

Je kan ervoor kiezen om het doekfilter full flow of in bypass toe te passen. Wanneer er kortstondig een volume water moet worden gefilterd, heeft het de voorkeur om dit volume te bufferen en het vervolgens in batches te behandelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij filterspoelwater. Het bufferen kan in een brekertank met daarin een procespomp die het te behandelen water over het bandfilter pompt.


Vuillast

Afhankelijk van de vuillast kan je kiezen voor verschillende typen filters:
  • Het vlakbedfilter is het meest geschikt bij een lage vuillast en/of bij grove vervuiling. De hydrostatische druk bij een vlakbedfilter is namelijk laag.
  • Het diepbedfilter is geschikt bij een sterke, lichte vervuiling en/of grotere afvoerstromen. Het filter maakt gebruik van een vergrote hydrostatische druk ten opzichte van een vlakbedfilter, met als gevolg dat het diepbedfilter in staat is de doorstroomsnelheid te behouden bij een hogere vuillast.
  • Het hydrostatisch filter heeft de hoogste hydrostatische druk en is daarom geschikt voor water met een hoge vuillast.
Vlakbedfilter
Diepbedfilter
Hydrostatisch filter
VlakbedfilterDiepbedfilterHydrostatisch filter

Naast de keuze voor het type doekfilter, moet ook het juiste filterpapier worden gekozen voor een bepaalde vuillast. De keuze voor het papier hangt af van de gewenste filterfijnheid. Hoe fijner de filternauwkeurigheid, des te dichter het papier. Er zijn verschillende soorten filterpapier. De filternauwkeurigheid varieert van 50 tot ca. 15 micron. De filtratie is niet absoluut; tijdens het filterproces zal de nauwkeurigheid fijner worden tot het moment dat het papier verzadigd is en het papier (automatisch) ververst wordt.


Beschikbare ruimte

Tot slot kan de beschikbare ruimte bepalend zijn in de keuze voor een bepaald doekfilter. Is er weinig ruimte beschikbaar, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er geen ruimte is voor buffering van het water. In dit geval is full flow filteren de beste keuze; dit neemt minder ruimte in doordat er geen extra tank geplaatst hoeft te worden.


Controle en onderhoud van doekfilter

Een doekfilter is onderhoudsarm. Wel is het belangrijk dat je het doekfilter periodiek controleert (of laat controleren) op de werking van de aandrijfmotor, vlotter en aandrijfrollen. Ook moet met enige regelmaat het filterpapier vervangen worden.

Vragen over doekfilter als filtertechniek

Heb je vragen over filteren met behulp van doekfilter, of wil je graag een advies op maat over deze filtertechniek? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link