Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Filtertechnieken voor de tuinbouw   Omgekeerde osmose

Wat is omgekeerde osmose?

Omgekeerde osmose
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 25-06-2020

Omgekeerde osmose, ook wel hyperfiltratie of reverse osmose genoemd, is een veelgebruikte filtertechniek in de tuinbouw voor het verwijderen van zouten, mineralen, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Het voordeel van omgekeerde osmose is dat deze techniek geen gebruik maakt van chemicaliën, maar van filtering met behulp van een membraan. 


Wat is osmose?

Osmose is een natuurlijk proces waarbij twee vloeistoffen met elkaar vermengd worden door een halfdoorlatend membraan. Een halfdoorlatend membraan laat bepaalde atomen en moleculen wel door (zoals watermoleculen), maar anderen juist niet (zoals zoutmoleculen). Bij osmose stroomt het vervuilde water door dit halfdoorlatend membraan heen naar de vloeistof met de lagere concentratie toe. Dit gebeurt net zo lang totdat er een evenwicht ontstaat in het percentage opgeloste stoffen aan beide kanten van het membraan. Dit percentage zal nooit helemaal gelijk worden, doordat het watervolume toeneemt aan de kant van het membraan waar het water naartoe stroomt. Dit zorgt er namelijk voor dat de druk aan die kant toeneemt.  Is die druk hoog genoeg om de waterstroom die door het membraan heen komt tegen te houden, dan komt het proces tot stilstand. Deze druk noem je de osmotische druk. 


Omgekeerde osmose

Het werkingsprincipe van omgekeerde osmose is - zoals de naam al doet vermoeden - omgekeerd aan dat van osmose. Hierbij wordt het membraan gebruikt als een extreem fijn filter, waarmee opgeloste stoffen uit het water gefilterd worden. Door de osmotische druk om te draaien en water op die manier onder druk door het membraan te persen, kunnen kleine watermoleculen wel door het membraan heen, maar grotere moleculen of chemische moleculen niet. Deze blijven achter in de ruimte voor het membraan en worden hier afgevoerd als afvalwater. Hierdoor is omgekeerde osmose heel geschikt voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit afvalwater. 

Het zuivere water aan de andere kant van het membraan kan dan opnieuw gebruikt worden als gietwater (maar let op: dit mag niet geloosd worden!). Dit water noem je osmosewater.

Omgekeerde osmose voor waterzuivering
Afbeelding: werking van omgekeerde osmose.

Kruisstromingen

Omgekeerde osmose maakt gebruik van kruisstromingen. Deze techniek zorgt ervoor dat het membraan zichzelf schoon spoelt, zodat deze niet verstopt raakt. De vloeistof die achterblijft in de ruimte voor het membraan, stroomt langs het membraan, zodat de in het membraan achtergebleven deeltjes worden weggespoeld.

Gerelateerde producten

Restwaardes

Gezuiverd osmosewater bevat altijd kleine restwaardes. Bij de meeste membranen geldt de minimumwaarde van 95 tot 97% gezuiverd water (dit zijn minimum testwaardes; in de praktijk liggen deze waardes veelal hoger). Vragen over omgekeerde osmose

Heb je vragen over filteren met behulp van omgekeerde osmose, of wil je graag een advies op maat over deze filtertechniek? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link