Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Filtertechnieken voor de tuinbouw   Zandfilter

Hoe werkt een zandfilter?

Zandfilter
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 24-06-2020

Een zandfilter maakt gebruik van zand om water te filteren. Het te reinigen water zakt langzaam door het zand van het zandfilter heen, waarbij de vuildeeltjes uit het water achterblijven in de fijne poriën van het zand. Deze filtertechniek is met name geschikt voor voorfiltratie van desinfectieapparatuur, voorbereiding voor micro- en ultrafiltratie, recirculatiesystemen, spoelwaterprocessen, irrigatiesystemen, bassinwaterfiltratie en grondwaterreiniging.

Let op: een zandfilter filtert geen opgeloste zouten uit het water. Een zandfilter kan alleen vaste deeltjes uit het water filteren, zoals algen en organisch materiaal. Zouten die niet oplossen in water, zoals zouten die in meststoffen voorkomen, kan een zandfilter wel uit het water filteren, mits de deeltjes groot genoeg zijn. 


Hoe werkt een zandfilter?

Een zandfilter werkt als volgt. Het ongefilterde water wordt bovenin het zandfilter verspreid en zakt langzaam door het filterbed heen. Dit filterbed bestaat uit zand, gravel of een ander filtermedium. De kleine poriën zorgen ervoor dat de vuildelen onmogelijk kunnen passeren en houden de vuildelen gevangen.

Video

  • Bekijk de video hiernaast om te zien hoe een zandfilter werkt.


Zandfilter terugspoelen

Wanneer een bepaalde hoeveelheid water is gefilterd of wanneer het zand een bepaalde vervuilingsgraad heeft bereikt, schakelt het zandfilter automatisch over naar terugspoelen. Tijdens het terugspoelen vergroten de poriën zich en wordt het vuil weer uit het zand gespoeld. Vervolgens wordt dit vuil samen met het spoelwater geloosd. Op deze manier raakt het zandfilter niet verstopt en blijft het zo optimaal mogelijk zuiveren.

Principe zandfilter

Diameter van het zand

De diameter van het zand is vooral afhankelijk van de grootte van het zandfilter, de gewenste flow en de gewenste filtratie. In de meeste gevallen wordt voor het filterproces zand met een diameter van 0,8 mm tot 1,25 mm gebruikt. Dit kan echter verschillen per installatie. Zo heeft een UV installatie een lagere flow en wordt er zand van 0,4 mm tot 0,8 mm gebruikt om fijner te kunnen filteren. 

Wanneer het zand een kleine diameter heeft, wordt de weerstand groter en zal er dus ook minder flow plaatsvinden. Bij deze kleine diameter hoeft er met minder capaciteit teruggespoeld te worden, omdat het zand lichter is en dus ook gemakkelijk wegspoelt met het vuil. Ook moet er bij een kleinere diameter zand rekening gehouden worden met vaker terugspoelen van het zandfilterm omdat er meer vuil opgevangen wordt dan bij een grotere diameter.

Gerelateerde producten

Controle en onderhoud van het zandfilter

Controleer de vulling van het zandfilter periodiek. Als de vulling samengeklonterd of afgeschuurd is, of als het zandfilter vaak moet terugspoelen, vervang dan de vulling. Zorg ook dat je het zandfilter goed onderhoudt.
Vragen over zandfilters als filtertechniek

Heb je vragen over filteren met behulp van een zandfilter, of wil je graag een advies op maat over deze filtertechniek? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link