Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe kies je de juiste heteluchtkachels voor in de kas?

kennisbank-gewasbescherming/voorkomen-bestrijden-algen-in-bassin

Hoe kies je de juiste heteluchtkachels voor in de kas?

Hoe kies je de juiste heteluchtkachels voor in de kas? Voor het verwarmen van een kas kan gebruik gemaakt worden van heteluchtkachels. Dit gebeurt met name wanneer een complete warmte-installatie met een ketel financieel niet haalbaar is. Heteluchtkachels bieden dan een goed en betaalbaar alternatief. Maar hoe kiest u de juiste heteluchtkachels voor in de kas en hoeveel kachels heeft u nodig? In dit artikel geven we uitleg.

Oppervlakte van de kas

De keuze voor een bepaald type heteluchtkachel is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste speelt de oppervlakte van de kas een belangrijke rol bij het kiezen van heteluchtkachels. Hoe groter de kas, hoe meer capaciteit er nodig is om de kas te verwarmen. Afhankelijk van de kaplengte, het aantal kappen en de worplengte van de kachel wordt het type kachel geselecteerd.

Delta T

De delta T is het verschil tussen de gewenste temperatuur in de kas en de minimum buitentemperatuur. Dit temperatuurverschil is van belang om te kunnen bepalen hoeveel graden u de kas moet verwarmen. Het is ook belangrijk om te weten of er een energiescherm in de kas aanwezig is, dit heeft namelijk invloed op de delta T. Omdat een scherm een isolerend effect heeft, kan de benodigde warmtecapaciteit namelijk enigszins beperkt blijven en zijn er dus minder kachels nodig.

Type kas

Verder is het type kas mede bepalend voor het benodigde type en aantal heteluchtkachels. Een folie kas of zelfs een kas met dubbel folie is beter geïsoleerd dan een glazen kas, wat ook weer van invloed is op de benodigde warmtecapaciteit.

Brandstof

Ten slotte is de keuze voor het type heteluchtkachel ook afhankelijk van de brandstof. De heteluchtkachels zijn verkrijgbaar op aardgas, propaan, petroleum en diesel. Echter, voor sommige teelten raden wij sterk af om diesel te gebruiken. Dit kan schadelijk zijn voor uw gewas. Laat u hier dus goed over adviseren.

Gevelventilatoren en buitenluchtaanzuiging

De kachels bieden naast de mogelijkheid voor het verwarmen van de kas ook het voordeel dat er CO2 mee gedoseerd kan worden. In situaties waarbij er relatief veel heteluchtkachels in de kas geïnstalleerd zijn, kan het bij koud weer echter voorkomen dat de kachels langdurig branden. Om te voorkomen dat daarbij het CO2-niveau in de kas te hoog oploopt, worden vaak gevelventilatoren geplaatst. Bij een maximum CO2-niveau worden de gevelventilatoren geactiveerd en blijft het CO2-niveau acceptabel. Ook kan een extra buitenluchtaanzuiging op de kachel ervoor zorgen dat de kachel brandt op verse buitenlucht in plaats van op kaslucht.

Installatie, onderhoud en reparatie

Installatie, onderhoud en reparatie van de kachels en toebehoren dient uitsluitend uitgevoerd te worden door erkende installatiebedrijven. Doe dit dus nooit zelf!


Advies op maat

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van heteluchtkachels? Laat u dan altijd goed adviseren om problemen achteraf te voorkomen. Vul voor een advies op maat onderstaand formulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Ferry Broch
Vragen over heteluchtkachels voor in de kas
Heeft u verdere vragen over heteluchtkachels voor in de kas? Neem dan contact op met Ferry Broch via ferry.broch@royalbrinkman.com of via 06 - 277 469 56.