Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas?

Hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas?

Hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas? Een belangrijke factor in het verkrijgen van een gelijkmatig gewas en oogstresultaat is het creëren van klimaatgelijkheid. Dit houdt in dat er wordt gestreefd naar een situatie waarbij de temperatuur en de luchtvochtigheid op verschillende plekken in de kas zo min mogelijk verschillen vertonen. Klimaatgelijkheid is belangrijk, want dit zorgt voor een uniforme groei van het gewas. Maar hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.

Huidige situatie in kaart brengen

De eerste stap bij het creëren van klimaatgelijkheid, is het in kaart brengen van de huidige situatie: in hoeverre is er sprake van ongelijkheid in het kasklimaat? Met behulp van sensoren kan je temperatuur en luchtvochtigheid op verschillende plekken in de kas meten en op die manier in kaart brengen waar zich warme of juist koude plekken bevinden.

Oorzaken van ongelijkheid bepalen

Wanneer je in kaart hebt waar er warme of juist koude plekken in de kas bestaan, is het belangrijk dat je de oorzaken van deze ongelijkheden bepaalt. Wanneer je namelijk de oorzaak weet, kan je deze aanpakken en zo het probleem oplossen. De meest voorkomende oorzaken van ongelijkheid in het kasklimaat zijn gebroken ruiten of openingen in de kas, schermkieren, gescheurde schermen, vochtplekken en een te kleine verwarmingscapaciteit langs de gevel.

Klimaatgelijkheid creëren met technische oplossingen

Wanneer je de oorzaken van de ongelijkheid in het kasklimaat hebt opgespoord en verholpen, kan het voorkomen dat er nog steeds geen sprake is van klimaatgelijkheid. In dat geval kan je ervoor kiezen om technische oplossingen in te zetten. Veel telers kiezen hierbij voor ventilatoren. Deze zorgen voor luchtbeweging in de kas en daarmee voor een meer gelijke temperatuur en luchtvochtigheid. Wel kan het gebeuren dat door het creëren van luchtbeweging meer verdamping van het gewas optreedt. De ventilatoren zorgen in dat geval voor een gelijke luchtvochtigheid, maar creëren ook een hogere luchtvochtigheid, wat in sommige teelten voor problemen kan zorgen (zoals gebreksverschijnselen en ziektes).

Een andere technische oplossing die daarom ingezet kan worden voor het creëren van klimaatgelijkheid, is de Drygair. Deze installatie creëert – net als ventilatoren – luchtbeweging, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de kaslucht wordt ontvochtigd, zonder dat de kastemperatuur daalt. Hierbij wordt geen energie verspeeld, doordat de gebruikt energie als warmte terug de kas in wordt geblazen en het onttrokken water kan worden gebruikt als proceswater. Hierdoor sluit deze installatie goed aan op de inzichten van Het Nieuwe Telen.

Eef
Vragen over het creëren van klimaatgelijkheid in de kas

Heb je vragen over het creëren van klimaatgelijkheid in de kas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Eef, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Wat is Het Nieuwe Telen?
- Luchtbeweging in de kas creëren
- Hoe kun je een kas ontvochtigen?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten