Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten   Klimaat    Hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas?

Hoe creëer je klimaatgelijkheid in de kas?

drygair
Geschreven door Eef Zwinkels | Laatste update: 17-09-2020

Klimaatgelijkheid in de kas zorgt voor een gelijkmatig gewas en oogstresultaat. Hierbij verschillen de temperatuur en de luchtvochtigheid op diverse plekken in de kas zo min mogelijk. Met sensoren of een meetbox kun je het huidige kasklimaat inzichtelijk krijgen. Maar hoe kun je vervolgens een consistent klimaat creëren?


Wat is klimaatgelijkheid in de kas?

Bij klimaatgelijkheid verschillen de temperatuur en de luchtvochtigheid op verschillende plekken in de kas zo min mogelijk van elkaar. Dit zorgt voor een uniforme groei van het gewas en daarmee een gelijkmatig gewas en oogstresultaat. Om de gelijkmatig kasklimaat te creëren, dien je verschillende stappen te nemen. 


Stap 1: Breng de huidige situatie in kaart

De eerste stap bij het creëren van klimaatgelijkheid is het in kaart brengen van de huidige situatie. In hoeverre is er sprake van ongelijkheid in het kasklimaat? Dit kan met behulp van sensoren en met een meetbox:
  • Sensoren: met behulp van sensoren kun je temperatuur en luchtvochtigheid op verschillende plekken in de kas meten. Op die manier breng je in kaart waar zich warme of juist koude plekken bevinden.
  • Meetbox: een meetbox meet zowel de kastemperatuur als de luchtvochtigheid. Deze data stuurt hij door naar de klimaatcomputer, waarna de klimaatcomputer de relatieve luchtvochtigheid (RV) berekent. Op basis hiervan kan het kasklimaat bijgestuurd worden, waardoor meer gelijkheid ontstaat. 

Gerelateerde producten

Stap 2: Achterhaal de oorzaken van klimaatongelijkheid 

Nadat je inzichtelijk hebt waar warme of koude plekken in de kas bestaan, achterhaal je de oorzaak van deze ongelijkheden. De meest voorkomende oorzaken van ongelijkheid in het kasklimaat zijn:
  • gebroken ruiten of openingen in de kas
  • schermkieren
  • gescheurde schermen
  • vochtplekken door lekkage 
  • een te kleine verwarmingscapaciteit langs de gevel. 


Stap 3: Pak de oorzaken van ongelijkheid aan
Door de oorzaak aan te pakken kun je ongelijkheid wegnemen en een consistent kasklimaat creëren. Ervaring leert dat een kleine opening in het schermdoek, om bijvoorbeeld vocht af te voeren, kan leiden tot grote temperatuurverschillen.


Klimaatgelijkheid creëren met technische oplossingen

Heb je na het wegnemen van de oorzaken nog steeds een ongelijk kasklimaat? Dan kun je met technische oplossingen gelijkheid creëren. 


Ventilatoren voor een constante luchtbeweging

Veel telers kiezen hierbij voor ventilatoren. Deze zorgen voor luchtbeweging in de kas, zodat er een gelijke temperatuur en luchtvochtigheid ontstaat. Luchtbeweging betekent ook plantactiviteit, waarbij door verdamping van de planten de RV in de kas oploopt. Dit kan in sommige teelten voor problemen, zoals gebreksverschijnselen en ziektes, zorgen.


DryGair luchtontvochtiger

De Drygair is een nieuwe technische oplossing die ingezet wordt om klimaatgelijkheid te scheppen. Deze installatie creëert – net als ventilatoren – luchtbeweging, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de kaslucht wordt ontvochtigd. Door middel van koude panelen in de unit condenseert hierop de waterdamp met 30 – 60 ltr/uur ( afhankelijk van de teelt- en klimaatomstandigheden.) Dit water kan hergebruikt worden in de teelt. De droge lucht wordt terug de kas ingeblazen.

Als waterdamp wordt omgezet in water, komt er energie (lees: warmte) vrij. Ook de energie die de unit nodig heeft om te draaien wordt hergebruikt. In de praktijk kan dit een besparing op gas opleveren van 50%! Hierdoor sluit deze installatie goed aan op de inzichten van Het Nieuwe Telen. Steeds meer gebruikers zien de voordelen. Met DryGair hebben zij een stuur in handen om een gezond en actief klimaat te kunnen creëren. 


Benodigdheden

 

___

Jac Oudijk, Moerkapelle
DryGair units zijn een duurzame oplossing voor luchtontvochtiging vanwege de energiebesparing en het hergebruik van water.

“De DryGair units behandelen de kaslucht tijdens de teelt, zonder dat daarbij buitenlucht nodig is. Alle energie blijft in de kas; we verliezen geen warmte. Deze efficiënte manier van luchtontvochtiging zorgt voor een energiebesparing van 40% op ons gasverbruik.” Vragen over klimaatgelijkheid in de kas

Heb je vragen over klimaatgelijkheid in de kas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Eef Zwinkels via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Specialist Eef ZwinkelsOver Eef Zwinkels

Eef Zwinkels is productspecialist voor de DryGair. Hij is geboren en getogen tussen de tomaten en al sinds 1982 werkzaam in de tuinbouwsector. Hij begrijpt telers dan ook als geen ander. “Bezig zijn met het op de markt brengen van nieuwe technieken en ontwikkelingen binnen de tuinbouw; dat is waar mijn passie ligt. Gelukkig komt die passie binnen Royal Brinkman goed tot zijn recht.”


Do not delete this link