Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Wat is het belang van een lage retourtemperatuur?

Wat is het belang van een lage retourtemperatuur?

Wat is het belang van een lage retourtemperatuur?
Geschreven door Horti-Cultura | Laatste update: 25-11-2018

Een verwarmingssysteem heeft altijd twee leidingen: door de ene leiding wordt het warme water de kas in gepompt en door de andere leiding wordt het afgekoelde water (retourwater) teruggepompt naar de ketel of andere warmte-opwekking. Als het retourwater ook nog wordt gebruikt voor het afkoelen van rookgassen of terug gaat in een aardwarmtebron, moet de temperatuur zo laag mogelijk zijn. Met een lage retourtemperatuur kunnen de rookgassen tot ver onder het dauwpunt afgekoeld worden, waardoor er meer energie uit de rookgassen wordt gehaald. Bij aardwarmte of een warmtecluster wordt er met een lage retourtemperatuur zoveel mogelijk energie nuttig gebruikt; energie die anders onbenut zou blijven. Kortom: het is dus belangrijk dat de retourtemperatuur van dit water zo laag mogelijk is. In dit artikel geven we meer uitleg over het belang en de voordelen van een lage retourtemperatuur. 

Wat is retourtemperatuur? 

De retourtemperatuur is de temperatuur van het water in het buizensysteem nadat warmte is afgegeven in de kas. Het verschil tussen aanvoertemperatuur en retourtemperatuur (de delta T ten gevolge van de warmteafgifte) van het water ontstaat tijdens het transport door het verwarmingssysteem. Een lage retourtemperatuur is o.a. belangrijk voor ...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link