Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Technische projecten  Waterzuivering  Mobiele waterzuivering


Hoe werkt mobiele waterzuivering?

Mobiele waterzuivering
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 08-11-2019

Mobiele waterzuivering is een van de drie opties voor het zuiveren van water om aan de Zuiveringsplicht te kunnen voldoen. Met name voor bedrijven die relatief weinig water lozen, is mobiele waterzuivering een goede optie. Maar hoe werkt mobiele waterzuivering precies? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.


Waterzuivering als dienst

Mobiele waterzuivering houdt in dat je restwaterstroom laat zuiveren door een dienstverlener die beschikt over een mobiele waterzuiveringsinstallatie. Hierbij wordt de mobiele zuiveringsinstallatie aangesloten op de afvalwateropslag, waarna het water ter plaatse direct gezuiverd wordt. Voordelen van mobiele waterzuivering

Mobiele waterzuivering heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan een teler hiermee aan de Zuiveringsplicht voldoen, zonder daarvoor een grote investering te hoeven doen. Vooral voor bedrijven met minder dan 1000 m³ lozingswater op jaarbasis is dit interessant.

Daarnaast bespaart het een teler tijd, omdat hij geen onderhoud hoeft te plegen aan de zuiveringsinstallatie; de dienstverlener is volledig verantwoordelijk voor de zuiveringsinstallatie, waardoor gevolgen van storingen en defecten voor hun rekening komen.

Ook ben je met mobiele waterzuivering niet afhankelijk van wijzigingen in de wet. Verandert er iets in de wet waardoor een bepaalde zuiveringsinstallatie niet meer voldoet, dan is dat de verantwoordelijkheid van de mobiele waterzuiveraar en niet die van jou als teler.


Is mobiele waterzuivering geschikt voor mijn bedrijf?

Vraag je je af of mobiele waterzuivering geschikt is voor jouw bedrijf? Vul dan onderstaande checklist in. Herken je je in één of meerdere punten? Dan is mobiele waterzuivering een goede optie voor jou.
  • Ik loos minder dan 1000 m³ water op jaarbasis.
  • Ik wil niet afhankelijk zijn van wijzigingen in de wet. 
  • Ik wil of kan niet investeren in een vaste zuiveringsinstallatie.
  • Ik wil niet opdraaien voor de kosten voor onderhoud en keuringen van een zuiveringsinstallatie. 
  • Ik heb binnen nu en vier jaar nieuwbouwplannen en wil daarom niet investeren. 
  • Ik denk aan bedrijfsbeëindiging binnen nu en vier jaar. 


Op welke manieren kan ik gebruik maken van de dienst?

Telers kunnen deze dienst op drie manieren afnemen:
  • Membership: hierbij plaatst de mobiele waterzuiveraar een digitale watermeter op jouw watersilo, waarmee het waterniveau continu gemonitord wordt. Raakt de silo vol, dan komt Waterson zuiveren.
  • Op afroep: in dit geval schakelt een teler een mobiele waterzuiveraar in wanneer daar behoefte aan is, bijvoorbeeld op momenten wanneer er een piek ontstaat in de hoeveelheid afvalwater als gevolg van een specifieke wateruitdaging. Ook kunnen telers met een vaste zuiveringsinstallatie hier gebruik van maken wanneer hun waterzuiveringsinstallatie vanwege storing buiten gebruik is.
  • Easy solution: dit is een oplossing als je streeft naar emissieloos telen of al 0-lozing heeft, in geval van een calamiteit. Bij een calamiteit schakel je Waterson in en binnen 24 uur komen zij langs met een oplossing die past bij jouw behoefte. Een bijkomend voordeel is dat de Easy solution ook een middel is voor het verkrijgen van de bestrijdingsmiddelen Admire, Vertimec en Calypso.


Welke dienstverlening past het best bij mij?

In onderstaand schema kan je zien welke dienstverlening het beste bij jou past.  


Mobiele waterzuivering tijdens de teeltwisseling

Telers die gedurende het teeltseizoen het teeltwater ontsmetten, krijgen aan het einde van de teelt vaak toch te maken met kleine hoeveelheden restwater. Mobiele waterzuivering in dit geval de meest interessante oplossing. 
Vragen over mobiele waterzuivering

Heb je vragen over mobiele waterzuivering, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze partner Waterson, of stel je vraag aan Joshua Reijnen via onderstaand contactformulier. Je ontvangt  dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link