Shop    Kennisbank    Technische projecten    Mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie?

Mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie?

Mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie: wat is voor mij het meest geschikt? De Zuiveringsplicht stelt telers verplicht om per 1 januari 2018 hun restwaterstromen voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Voor het zuiveren van restwaterstromen kan je gebruik maken van mobiele waterzuivering of van een vaste zuiveringsinstallatie. Maar wat is nu het meest geschikt voor jouw situatie? In dit artikel zet onze specialist alle voor- en nadelen van zowel mobiele waterzuivering als van een vaste zuiveringsinstallatie voor je op een rij, zodat je uiteindelijk kan bepalen wat voor jou de beste optie is.

Mobiele waterzuivering

Mobiele waterzuivering houdt in dat je restwaterstroom laat zuiveren door een dienstverlener die beschikt over een mobiele waterzuiveringsinstallatie. Vooral voor bedrijven die wekelijks maximaal 20 m³/ha lozen, is mobiele waterzuivering een goede optie. Voor hen is een eigen waterzuiveringsinstallatie niet rendabel, omdat de hoeveelheid afvalwater zo klein is, dat de zuiveringsinstallatie het overgrote deel van de tijd stilstaat.

Ook middelgrote bedrijven die wekelijks 20 – 50 m³/ha lozen, kunnen kiezen voor mobiele waterzuivering wanneer zij geen grote investering willen of kunnen doen. Laat je in dit geval wel goed adviseren, want in de meeste gevallen is een vaste zuiveringsinstallatie op termijn rendabeler.

Mobiele waterzuivering is ten slotte een goede optie wanneer je nieuwbouwplannen hebt en daarom binnen nu en vier jaar niet wil investeren, of wanneer je denkt aan bedrijfsbeëindiging binnen vier jaar. 


Vaste zuiveringsinstallatie

Loos je wekelijks meer dan 20 m³/ha water, dan is een vaste zuiveringsinstallatie een interessante optie. Hierbij kan je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een zuiveringscollectief, of om individueel een waterzuiveringsinstallatie aan te schaffen.Zuiveringscollectief

Omdat een vaste zuiveringsinstallatie een grote investering is, kiezen veel telers ervoor om deze gezamenlijk aan te schaffen. Hiermee spreiden ze niet alleen de kosten van de zuiveringsinstallatie, maar ook het risico. Met name middelgrote bedrijven die wekelijks 20 tot 100 m³/ha water lozen, kiezen voor een zuiveringscollectief. Wil je meer informatie over zuiveringscollectieven? Neem dan contact op met LTO Glaskracht Nederland.

Individuele waterzuivering

Grote bedrijven die wekelijks meer dan 100 m³/ha lozen, kiezen vaak voor individuele waterzuivering, maar ook middelgrote bedrijven kiezen in sommige gevallen ook voor individuele waterzuivering. Deze bedrijven produceren zo veel afvalwater, dat een eigen zuiveringsinstallatie vrijwel constant moet draaien, wat de investering rendabel maakt.
Joshua
Vragen over mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie
Heb je vragen over mobiele waterzuivering of een vaste zuiveringsinstallatie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan 
zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Wateremissie: alles op een rij
- Welke mogelijkheden voor waterzuivering zijn er?
- Tips voor het beperken van emissie
- Waterzuivering in de glastuinbouw
- Hoe zorg je voor minder emissie met controle en onderhoud?
- Waterzuiveringstechnieken voor de tuinbouw
- Filtertechnieken voor de tuinbouw
- Tips om bewust te sturen op waterverbruik