Home ​​​​>​​​​ Kennisbank​​​​

Vergunning voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte, WKK of agrarische bedrijfswoning

Wanneer je plannen hebt voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte, WKK of een nieuwe bedrijfswoning, dien je een vergunning aan te vragen. Het is belangrijk dat je van tevoren checkt of deze plannen binnen het bestemmingsplan passen. Is dit niet het geval, dan zal de gemeente de vergunningsaanvraag namelijk verwerpen. 
Vergunning uitbreiding van een kas
Martin Meuldijk
Productspecialist Teeltwisseling | 7 december 2021 | 4 min. lezen

Voorwaarden voor nieuwbouw of uitbreiding

Om een vergunning te krijgen voor de nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte of WKK, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een bepaalde afstand zijn tussen de kas of bedrijfsruimte en de meest nabijgelegen woning, weg of water. Ook dien je rekening te houden met de vastgestelde maximale hoogte.

Haalbaarheidstoets
Je kan ervoor kiezen om een haalbaarheidstoets te laten uitvoeren door een professionele partij. Deze partij gaat na of de bouwplannen passen in het bestemmingsplan, of ze voldoen aan de milieunormen en of de bouwplannen passen binnen de aan te houden afstanden. Verder wordt gekeken welke afwijkingen in het bestemmingsplan makkelijk en snel aangepakt kunnen worden, welke afwijkingen een probleem vormen en of er afwijkingen zijn die lange procedures opleveren. Hierdoor weet je ongeveer hoe lang het gaat duren om te benodigde vergunningen te verkrijgen.

Vergunning aanvragen
Zodra je weet of de plannen binnen het bestemmingsplan passen, kan je de vergunning aanvragen. Dit kan je zelf doen of met behulp van een professionele partij die je begeleidt. Bij de vergunningverlening kan je namelijk tegen problemen aanlopen, zoals gemeenten die niet meewerken of omwonenden die bezwaar aantekenen. Een professionele partij kan je in dat geval adviseren over de juridische kanten van de zaak, het overleg met de gemeente overnemen en zo nodig namens jou optreden in de bezwaarprocedure. 

Voorwaarden voor een agrarische bedrijfswoning

Bij een glastuinbouwbedrijf is het vaak het geval dat een bedrijfswoning is uitgesloten van het bestemmingsplan. In Westland geldt bijvoorbeeld het saldo 0 beleid: in het glastuinbouwgebied mag er alleen een agrarische bedrijfswoning worden bijgebouwd als er elders in het glastuinbouwgebied een agrarische woning wordt afgebroken, zodat het saldo aan woningen 0 is. In de bestemmingsplannen voor andere glastuinbouwgebieden bestaat vaak nog wel de mogelijkheid om een nieuwe bedrijfswoning te bouwen bij een glastuinbouwbedrijf. Om een vergunning te krijgen voor de bouw van een agrarische bedrijfswoning, moet wel worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn min of meer standaard:

  • Je moet kunnen aantonen dat je een volwaardig bedrijf hebt. Gewoonlijk gaat het hierbij om een bedrijf dat aan 1 FTE (fulltime eenheid, dus 1 voltijdskracht) werk biedt. Daarnaast dient er perspectief te zijn dat er sprake is van uitzicht op een winstgevend bedrijf, waar ook een inkomen uit kan worden gehaald. Als het niet zeker is of het bedrijf aan deze voorwaarde voldoet, kan je een partij inschakelen die het bedrijfsplan beoordeelt en hierover een opinie geeft.
  • Daarnaast moet je de noodzaak van de aanwezigheid van een bedrijfswoning kunnen aantonen. De noodzaak van een bedrijfswoning kan blijken uit de bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld wanneer hier voortdurend toezicht op moet worden gehouden. Het kan daarbij gaan om de teeltprocessen, maar ook bijvoorbeeld om de aan- en afvoer van producten. Soms wordt op dit punt ook de angst voor inbraak genoemd, maar dat is niet voldoende voor het verkrijgen van een vergunning.
De gemeente zal vrijwel altijd een agrarisch deskundige inschakelen om de aanvraag te beoordelen. Soms is dat de ABC-commissie, soms DCMR en soms een eigen commissie. 

Professioneel advies
Om bovenstaande aan te kunnen tonen, kan je een bedrijfsplan overleggen. Verder is het aan te raden om een professionele partij in te schakelen voor advies. Het is namelijk van groot belang om de aanvraag goed te omschrijven en in te dienen, want het is heel lastig om een negatief advies van de agrarisch deskundige te weerleggen. Laat je hier dus goed over adviseren. 

Aandachtspunten bij het aanvragen van een vergunning voor een agrarische bedrijfswoning

Het aanvragen van een vergunning kan problemen met zich meebrengen. Daarom vind je hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten:

1. Bereid de aanvraag goed voor.
Het is van groot belang om de aanvraag van een vergunning goed voor te bereiden. Zorg dat je in de vergunningaanvraag aantoont dat je voldoet aan de voorwaarden voor een bedrijfswoning. Hierdoor is de slagingskans aanzienlijk groter. Een initiële ‘nee’, of zelfs een negatief advies, is naderhand nog zelden om te buigen naar een volmondig ‘ja’

2. Kijk wat er in het bestemmingsplan staat, zowel op de tekening als in de tekst
In de tekst van het bestemmingsplan is opgenomen welke voorwaarden aan de bedrijfswoning worden gesteld. Je kan dus nalopen welke eisen de gemeente stelt. Door na te gaan waar de woning aan moet voldoen, kan je voor alle eisen argumenten noemen waarom de gemeente een vergunning zou moeten verlenen.

3. Controleer of nieuwbouw van een bedrijfswoning is toegestaan in de gemeente
Verschillende gemeenten, zoals Westland, hebben het bouwen van een nieuwe bedrijfswoning in het buitengebied in het bestemmingsplan onmogelijk gemaakt. Er mogen in het buitengebied geen nieuwe bedrijfswoningen bijgebouwd worden. Alleen als ergens in het buitengebied een bedrijfswoning wordt afgebroken, kan de vergunning om een woning te bouwen elders worden uitgevoerd. Vaak wordt de woning dan herbouwd als burgerwoning. Let er dus op of de bouw van een bedrijfswoning nog wel is opgenomen in het bestemmingsplan.

4. Voor een tweede bedrijfswoning worden er hogere eisen gesteld
Voor een tweede bedrijfswoning zal aangetoond moeten worden dat het noodzakelijk is om naast de bestaande bedrijfswoning nog een tweede bedrijfswoning bij het bedrijf te hebben. Het is vanzelfsprekend nog lastiger om aan te tonen dat één bedrijfswoning bij een bedrijf onvoldoende is en een tweede woning noodzakelijk is.

5. De gemeente moet in de vergunning zelf aantonen dat aan de voorwaarden voor de bedrijfswoning is voldaan
De gemeente kan dit bijvoorbeeld doen door een positief advies door een adviescommissie of door eigen onderzoek naar de voorwaarden. Let er goed op of de motivering voor de bedrijfswoning in het vergunningsbesluit is opgenomen. Als de gemeente dit niet heeft gedaan, is de vergunning vernietigbaar. Dit is zeker nuttig als je verwacht dat buren bezwaar zullen maken tegen de vergunning. Dan zal de rechter immers uiteindelijk beoordelen of de vergunning aan alle voorwaarden voldoet.

6. De gemeente zal bijna altijd een deskundige inschakelen om te beoordelen of aan de voorwaarden is voldaan
Gedacht kan worden aan de ABC commissie, DCMR of een andere agrarisch deskundige. Dit advies is cruciaal. Bereid het bezoek van de adviescommissie aan je bedrijf dus goed voor. Denk niet te snel dat je wel aan de voorwaarden voldoet, maar zorg dat je dat ook kan aantonen. Een negatief advies leidt vrijwel altijd tot afwijzing van de vergunning.

7. Ook als je een bestaande bedrijfswoning herbouwt, moet zijn voldaan aan alle voorwaarden voor een nieuwe bedrijfswoning
Het enkele feit dat het bestemmingsplan de bedrijfswoning toestaat, is niet voldoende. Je moet bij de herbouw van de bedrijfswoning opnieuw aantonen dat aan de voorwaarden onder punt 3 is voldaan. Ga er dus niet blindelings vanuit dat je een vergunning krijgt, omdat er al een bedrijfswoning aanwezig is.

8. De rechter geeft de gemeente bijna altijd gelijk in een zaak over bedrijfswoningen
Gemeenten hebben beleidsvrijheid bij het verlenen van een vergunning voor een bedrijfswoning, met name om te beoordelen of aan de voorwaarden in het bestemmingsplan voor de noodzaak van de bedrijfswoning is voldaan. Als de gemeente een vergunning verleent voor een bedrijfswoning, laat de rechtbank die daarom meestal in stand. Als de gemeente een vergunning weigert omdat niet aan de voorwaarden zou zijn voldaan, laat de rechtbank dat besluit ook meestal in stand. De gemeente handelt meestal in overeenstemming met het deskundigenadvies dat zij zelf heeft ingewonnen. Als er eenmaal een negatief deskundigenadvies ligt, is het heel lastig om dit weer om te buigen. Vandaar ons advies: bereid de aanvraag goed voor. Een goede voorbereiding kan het verschil betekenen tussen een vergunning of een afwijzing.

Het slopen of herbouwen van een bedrijfswoning
Wil je een bestaande bedrijfswoning herbouwen? In dat geval dien je tevens een vergunning aan te vragen. Staat deze bedrijfswoning in het Westland? Dan kun je voor de sloop van de agrarische woning in aanmerking komen voor een subsidie.

 
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Martin Meuldijk neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Vergunning voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte, WKK of agrarische bedrijfswoning

Wanneer je plannen hebt voor nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte, WKK of een nieuwe bedrijfswoning, dien je een vergunning aan te vragen. Het is belangrijk dat je van tevoren checkt of deze plannen binnen het bestemmingsplan passen. Is dit niet het geval, dan zal de gemeente de vergunningsaanvraag namelijk verwerpen. 
Zoek in de Kennisbank
​​​​Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.​​​​
Categorieën:

Juridische zaken | 7 december 2021 | 4 min. lezen
Deel dit artikel
Vergunning uitbreiding van een kas

Voorwaarden voor nieuwbouw of uitbreiding

Om een vergunning te krijgen voor de nieuwbouw of uitbreiding van een kas, bedrijfsruimte of WKK, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een bepaalde afstand zijn tussen de kas of bedrijfsruimte en de meest nabijgelegen woning, weg of water. Ook dien je rekening te houden met de vastgestelde maximale hoogte.

Haalbaarheidstoets
Je kan ervoor kiezen om een haalbaarheidstoets te laten uitvoeren door een professionele partij. Deze partij gaat na of de bouwplannen passen in het bestemmingsplan, of ze voldoen aan de milieunormen en of de bouwplannen passen binnen de aan te houden afstanden. Verder wordt gekeken welke afwijkingen in het bestemmingsplan makkelijk en snel aangepakt kunnen worden, welke afwijkingen een probleem vormen en of er afwijkingen zijn die lange procedures opleveren. Hierdoor weet je ongeveer hoe lang het gaat duren om te benodigde vergunningen te verkrijgen.

Vergunning aanvragen
Zodra je weet of de plannen binnen het bestemmingsplan passen, kan je de vergunning aanvragen. Dit kan je zelf doen of met behulp van een professionele partij die je begeleidt. Bij de vergunningverlening kan je namelijk tegen problemen aanlopen, zoals gemeenten die niet meewerken of omwonenden die bezwaar aantekenen. Een professionele partij kan je in dat geval adviseren over de juridische kanten van de zaak, het overleg met de gemeente overnemen en zo nodig namens jou optreden in de bezwaarprocedure. 

Voorwaarden voor een agrarische bedrijfswoning

Bij een glastuinbouwbedrijf is het vaak het geval dat een bedrijfswoning is uitgesloten van het bestemmingsplan. In Westland geldt bijvoorbeeld het saldo 0 beleid: in het glastuinbouwgebied mag er alleen een agrarische bedrijfswoning worden bijgebouwd als er elders in het glastuinbouwgebied een agrarische woning wordt afgebroken, zodat het saldo aan woningen 0 is. In de bestemmingsplannen voor andere glastuinbouwgebieden bestaat vaak nog wel de mogelijkheid om een nieuwe bedrijfswoning te bouwen bij een glastuinbouwbedrijf. Om een vergunning te krijgen voor de bouw van een agrarische bedrijfswoning, moet wel worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn min of meer standaard:

  • Je moet kunnen aantonen dat je een volwaardig bedrijf hebt. Gewoonlijk gaat het hierbij om een bedrijf dat aan 1 FTE (fulltime eenheid, dus 1 voltijdskracht) werk biedt. Daarnaast dient er perspectief te zijn dat er sprake is van uitzicht op een winstgevend bedrijf, waar ook een inkomen uit kan worden gehaald. Als het niet zeker is of het bedrijf aan deze voorwaarde voldoet, kan je een partij inschakelen die het bedrijfsplan beoordeelt en hierover een opinie geeft.
  • Daarnaast moet je de noodzaak van de aanwezigheid van een bedrijfswoning kunnen aantonen. De noodzaak van een bedrijfswoning kan blijken uit de bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld wanneer hier voortdurend toezicht op moet worden gehouden. Het kan daarbij gaan om de teeltprocessen, maar ook bijvoorbeeld om de aan- en afvoer van producten. Soms wordt op dit punt ook de angst voor inbraak genoemd, maar dat is niet voldoende voor het verkrijgen van een vergunning.
De gemeente zal vrijwel altijd een agrarisch deskundige inschakelen om de aanvraag te beoordelen. Soms is dat de ABC-commissie, soms DCMR en soms een eigen commissie. 

Professioneel advies
Om bovenstaande aan te kunnen tonen, kan je een bedrijfsplan overleggen. Verder is het aan te raden om een professionele partij in te schakelen voor advies. Het is namelijk van groot belang om de aanvraag goed te omschrijven en in te dienen, want het is heel lastig om een negatief advies van de agrarisch deskundige te weerleggen. Laat je hier dus goed over adviseren. 

Aandachtspunten bij het aanvragen van een vergunning voor een agrarische bedrijfswoning

Het aanvragen van een vergunning kan problemen met zich meebrengen. Daarom vind je hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten:

1. Bereid de aanvraag goed voor.
Het is van groot belang om de aanvraag van een vergunning goed voor te bereiden. Zorg dat je in de vergunningaanvraag aantoont dat je voldoet aan de voorwaarden voor een bedrijfswoning. Hierdoor is de slagingskans aanzienlijk groter. Een initiële ‘nee’, of zelfs een negatief advies, is naderhand nog zelden om te buigen naar een volmondig ‘ja’

2. Kijk wat er in het bestemmingsplan staat, zowel op de tekening als in de tekst
In de tekst van het bestemmingsplan is opgenomen welke voorwaarden aan de bedrijfswoning worden gesteld. Je kan dus nalopen welke eisen de gemeente stelt. Door na te gaan waar de woning aan moet voldoen, kan je voor alle eisen argumenten noemen waarom de gemeente een vergunning zou moeten verlenen.

3. Controleer of nieuwbouw van een bedrijfswoning is toegestaan in de gemeente
Verschillende gemeenten, zoals Westland, hebben het bouwen van een nieuwe bedrijfswoning in het buitengebied in het bestemmingsplan onmogelijk gemaakt. Er mogen in het buitengebied geen nieuwe bedrijfswoningen bijgebouwd worden. Alleen als ergens in het buitengebied een bedrijfswoning wordt afgebroken, kan de vergunning om een woning te bouwen elders worden uitgevoerd. Vaak wordt de woning dan herbouwd als burgerwoning. Let er dus op of de bouw van een bedrijfswoning nog wel is opgenomen in het bestemmingsplan.

4. Voor een tweede bedrijfswoning worden er hogere eisen gesteld
Voor een tweede bedrijfswoning zal aangetoond moeten worden dat het noodzakelijk is om naast de bestaande bedrijfswoning nog een tweede bedrijfswoning bij het bedrijf te hebben. Het is vanzelfsprekend nog lastiger om aan te tonen dat één bedrijfswoning bij een bedrijf onvoldoende is en een tweede woning noodzakelijk is.

5. De gemeente moet in de vergunning zelf aantonen dat aan de voorwaarden voor de bedrijfswoning is voldaan
De gemeente kan dit bijvoorbeeld doen door een positief advies door een adviescommissie of door eigen onderzoek naar de voorwaarden. Let er goed op of de motivering voor de bedrijfswoning in het vergunningsbesluit is opgenomen. Als de gemeente dit niet heeft gedaan, is de vergunning vernietigbaar. Dit is zeker nuttig als je verwacht dat buren bezwaar zullen maken tegen de vergunning. Dan zal de rechter immers uiteindelijk beoordelen of de vergunning aan alle voorwaarden voldoet.

6. De gemeente zal bijna altijd een deskundige inschakelen om te beoordelen of aan de voorwaarden is voldaan
Gedacht kan worden aan de ABC commissie, DCMR of een andere agrarisch deskundige. Dit advies is cruciaal. Bereid het bezoek van de adviescommissie aan je bedrijf dus goed voor. Denk niet te snel dat je wel aan de voorwaarden voldoet, maar zorg dat je dat ook kan aantonen. Een negatief advies leidt vrijwel altijd tot afwijzing van de vergunning.

7. Ook als je een bestaande bedrijfswoning herbouwt, moet zijn voldaan aan alle voorwaarden voor een nieuwe bedrijfswoning
Het enkele feit dat het bestemmingsplan de bedrijfswoning toestaat, is niet voldoende. Je moet bij de herbouw van de bedrijfswoning opnieuw aantonen dat aan de voorwaarden onder punt 3 is voldaan. Ga er dus niet blindelings vanuit dat je een vergunning krijgt, omdat er al een bedrijfswoning aanwezig is.

8. De rechter geeft de gemeente bijna altijd gelijk in een zaak over bedrijfswoningen
Gemeenten hebben beleidsvrijheid bij het verlenen van een vergunning voor een bedrijfswoning, met name om te beoordelen of aan de voorwaarden in het bestemmingsplan voor de noodzaak van de bedrijfswoning is voldaan. Als de gemeente een vergunning verleent voor een bedrijfswoning, laat de rechtbank die daarom meestal in stand. Als de gemeente een vergunning weigert omdat niet aan de voorwaarden zou zijn voldaan, laat de rechtbank dat besluit ook meestal in stand. De gemeente handelt meestal in overeenstemming met het deskundigenadvies dat zij zelf heeft ingewonnen. Als er eenmaal een negatief deskundigenadvies ligt, is het heel lastig om dit weer om te buigen. Vandaar ons advies: bereid de aanvraag goed voor. Een goede voorbereiding kan het verschil betekenen tussen een vergunning of een afwijzing.

Het slopen of herbouwen van een bedrijfswoning
Wil je een bestaande bedrijfswoning herbouwen? In dat geval dien je tevens een vergunning aan te vragen. Staat deze bedrijfswoning in het Westland? Dan kun je voor de sloop van de agrarische woning in aanmerking komen voor een subsidie.

 
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en de betreffende productspecialist neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Ook interessant voor jou
Wat is BHV?
De afkorting BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Elk bedrijf met medewerkers is verplicht om minimaal een BHV-er, oftewel een bedrijfshulpverlener, te hebben op locatie.

Tips voor veilig werken
Als werkgever is het belangrijk dat je werknemers een omgeving biedt waarin zij zo veilig mogelijk kunnen werken. Door de mogelijke risico's binnen een bedrijf in kaart te brengen en door hierop te schakelen, verklein je de kans op onveilige situaties en bedrijfsongevallen.
Wat is VCA?
Het VCA certificaat is een algemeen veiligheidsbewijs wat aantoont dat een medewerker kennis heeft over veilig en gezond werken binnen een bedrijf.