Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Nieuwbouw kas - checklist

Nieuwbouw kas - checklist

De nieuwbouw van een kas is een groot project waarbij je over veel verschillende zaken moet nadenken.Daarom zetten hebben we een checklist opgesteld van de mogelijke benodigdheden bij nieuwbouw van een kas, zodat je je goed kan oriënteren en in kan lezen over de verschillende mogelijkheden voordat je een nieuwbouwproject start. Zo ga je goed voorbereid een eerste gesprek in. 

Klik in de checklist hieronder op de thema's en bekijk de producten en mogelijkheden bij nieuwbouw van een kas. Heb je vragen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij helpen je graag verder!

Teeltwisseling

Substraten

Iedere teelt heeft andere behoeftes. Daarom is het belangrijk dat je het juiste substraat kiest, want niet ieder substraat is geschikt voor iedere teelt. 

Substraten en Toebehoren
Substraten en toebehoren

Hogedraadhaken en touw

In veel gewassen worden hogedraadhaken gebruikt om het gewas op de optimale werkhoogte te kunnen brengen en om jonge planten sneller te kunnen aanbinden. De hogedraadhaken kunnen geleverd worden in verschillende formaten, met verschillende soorten touw

Hogedraadhaken
Touw
Hogedraadhaken Touw

Folies

Folies kunnen onder andere gebruikt worden voor isolatie, verduistering, afdekken of voorkomen van ongewenste wortel- of onkruidgroei. Het gebruik van het juiste folie kan zorgen voor een hoger rendement. 

Folies
Folies

Gaas en steunmateriaal

Gaas wordt normaal gesproken gespannen tussen het standaard steunmateriaal: staanders met een ring aan de onderkant die in de kasgrond worden geprikt. Er bestaan verschillende soorten gaas voor verschillende gewassen. 

Gaas- en Steunmateriaal
Gaas en steunmateriaal

Gewasverzorging

Meststoffen

Voor het toedienen van voedingsstoffen kan je gebruik maken van vaste meststoffen of van vloeibare meststoffen. Bij de nieuwbouw van een kas is het belangrijk dat je dit vooraf beslist, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij de aanleg van eventuele leidingen of systemen (zoals een AVB-systeem wanneer je kiest voor vloeibare meststoffen). 

Meststoffen
Meststoffen

Schermmiddelen en diffuus coatings

Veel gewassen zijn niet bestand tegen de volle zon of hoge temperaturen. Een schermmiddel biedt dan uitkomst. Een diffuus coating zorgt daarnaast voor een lagere kastemperatuur en een optimale lichtverdeling zonder schaduwvorming. Onze specialisten geven graag advies over de juiste toepassing voor jouw gewas. 

Krijtmiddelen
Coatings
Potten en containers Coatings

Gewasbescherming & desinfectie

Gewasbescherming

Ziektes en plagen in een gewas kan je op verschillende manieren bestrijden: 
• Met chemische gewasbeschermingsmiddelen.
• Met biologische gewasbescherming in de vorm van biologische gewasbeschermingsmiddelen en natuurlijke vijanden.
• Met een combinatie van chemische en biologische gewasbescherming, oftewel geïntegreerde gewasbescherming.

Over de inzet van natuurlijke vijanden dien je tijdig na te denken, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij de nieuwbouw van de kas.

Biologische Gewasbescherming
Chemische Gewasbescherming
Biologische gewasbescherming Chemische gewasbescherming

Reiniging en desinfectie

Hygiëne is van groot belang om te voorkomen dat ongewenste ziektes en plagen een gewas binnen kunnen dringen. Daarom raden wij aan om direct bij de nieuwbouw hygiënemaatregelen te treffen. 

Handen- en voetendesinfectie

Via handen (en voeten) worden de meeste ziekten en plagen verspreid. Daarom is handen- en voetendesinfectie een belangrijk aandachtspunt. Hiervoor kan je desinfectiemiddelen inzetten, maar je kan er ook voor kiezen om een desinfectie unit op het bedrijf te plaatsen waarin handen en voeten tegelijkertijd worden gereinigd en ontsmet.

Handenontsmetting
Desinfectie units
Handenontsmetting Desinfectie units

Desinfectiematten

Een desinfectiemat is een preventieve hygiëneoplossing bij personen- en transportverkeer om de insleep van micro-organismen en de mogelijke gevolgen daarvan tegen te gaan. Het reinigingsmiddel in de mat zorgt voor doding van bacteriën en andere ziekteveroorzakers. 

Ontsmettingsmatten
Ontsmettingsmatten

Reinigingsapparatuur

De ziektedruk op kwekerijen neemt toe en het belang van reiniging, ontsmetting en desinfectie groeit. Het gebruik van reinigingsapparatuur - zoals eeg- en schrobzuigmachines, koud- en warmwaterhogedrukreinigers en stof- en stofwaterzuigers - draagt bij aan een hygiënische werkomgeving. 

Reinigingsapparatuur
Reinigingsapparatuur

Verpakking & ontwerp

Verpakkingen

Zowel groenteteelt-, sierteelt- en potplantenteeltproducten kunnen worden voorzien van een (bedrukte) verpakking. Deze verpakking is in de meeste gevallen niet alleen functioneel, maar moet ook voldoen aan verschillende kwaliteitseisen en in het geval van AGF-producten ook aan HACCP-richtlijnen. 

Hoezen

Bloemen- en plantenhoezen kunnen worden geleverd in verschillende materiaalsoorten. Ieder gewas heeft andere behoeftes en daarom is het belangrijk dat je de hoes kiest die het beste op deze behoeftes, maar ook op uw persoonlijke behoeftes aansluit. 

Hoezen en Hebo Halters
Hoezen en Hebo Halters

Potten en containers

Ieder gewas heeft andere behoeften en het gebruik van de juiste pot kan bijdragen aan de kwaliteit van uw product. Bij het kiezen van een pot dien je onder andere rekening te houden met het materiaal, de grootte, de bodem en bodemgaten en een eventuele bedrukking. 

Potten en Containers
Plant-Trays
Potten en containers Planttrays

Ontwerp

Als teler wordt het steeds belangrijker om op te vallen in de keten: van handel tot aan de consument. Met een unieke verpakking onderscheid je je product van de producten van collega’s, waardoor jouw product meer opvalt in de markt. De Royal Brinkman Studio kan je hierbij helpen. 

Mechanisatie

Transportmiddelen

Interne transportmiddelen zorgen voor een eenvoudige en efficiënte verplaatsing van onder andere producten en medewerkers binnen het bedrijf. In een kas kan gebruik gemaakt worden van verschillende transportmiddelen. 

Transportmiddelen
Transportmiddelen

Oogstverwerkingsmachines

Met oogstverwerkingsmachines kan je de verwerking van de oogst (gedeeltelijk) automatiseren en daardoor efficiënter en sneller laten verlopen. 

Oogstverwerking
Oogstverwerking

Technische projecten

Watertechniek

Een nauwkeurig irrigatiesysteem en een goede waterkwaliteit zijn essentieel voor een goed teeltproces. Op het gebied van watertechniek dien je keuzes te maken op het gebied van wateropslag, irrigatie, draingoten en waterbehandeling. 

Wateropslag

Het opslaan van water kan in een waterbassin of een watertank. 
• Waterbassins worden doorgaans gebruikt om regenwater op te vangen en worden buiten geplaatst. 
• Watersilo's worden gebruikt voor de opslag van regenwater, drainwater en/of opslag van de dagvoorraad en kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. 

Wateropslag
Wateropslag

Irrigatie

Irrigatie van het gewas kan plaatsvinden via beregening of via druppelbevloeiing. Welk irrigatiesysteem de meest geschikte methode voor je gewas is, hangt af van de teeltsituatie. Laat je hierover informeren door onze specialisten. 


Watertechniek
Watertechniek

Draingoten

Met behulp van draingoten wordt op een snelle, schone manier het drainwater opgevangen zodat dit opnieuw gebruikt of afgevoerd kan worden. 

Waterbehandeling

Ketelwater bevat vaak organische vervuiling, neergeslagen hardheidszouten en ijzerdeeltjes. Doseerpompen, filters, waterbehandelingsmiddelen en ECA-units verwijderen deze vervuiling uit het verwarmingssysteem, wat corrosie en verstopping voorkomt. 

Doseerpompen
Filters
Waterdesinfectie
Watertechniek
Doseerpompen Filters Waterdesinfectie Watertechniek

Luchtbehandeling

In bepaalde gevallen is luchtbehandeling nodig om de klimaatomstandigheden voor het gewas te optimaliseren. Verschillende technieken kunnen dan een oplossing bieden. 

Ventilatoren

In een moderne kas is door de goede isolatie nauwelijks meer sprake van een natuurlijke luchtbeweging, waardoor de temperatuur vaak niet overal gelijk is. Ventilatoren kunnen zorgen voor luchtbeweging in de kas. 

Ventilatoren
Ventilatoren

Luchtontvochtiging

Door verdamping van gewas is de luchtvochtigheid in de kas vaak te hoog. Een luchtontvochtigingsinstallatie zorgt dan voor een stabielere luchtvochtigheid en temperatuur in de kas en voorkomt schimmelvorming. 

Drygair
Drygair

Heteluchtkachels

In koudere klimaten kan met behulp van heteluchtkachels de temperatuur in de kas opgestookt worden om zo de ideale teeltomstandigheden na te bootsen. 

Hetelucht kachels
Heteluchtkachels

Elektrotechniek

Moderne glastuinbouwbedrijven zijn voorzien van allerlei elektrotechnische installaties. Deze installaties bieden telers de mogelijkheid om het klimaat in de kas te sturen en zo de ideale teeltomstandigheden te creëren. 

Klimaatbeheersing

Met een systeem voor klimaatbeheersing kan je verschillende factoren binnen de kas bijsturen, zoals ventilatie, verwarming, doeken, CO2, ventilatoren, bevochtiging, belichting, ketel, irrigatie, meststofdosering en de mogelijkheid tot hergebruik van drainwater. Er bestaan verschillende soorten procescomputers voor klimaatbeheersing: van een eenvoudige tot zeer uitgebreide variant. Laat je hierover adviseren door onze specialisten. 

Computerapparatuur
Computerapparatuur

Assimilatiebelichting

Het gebruik van assimilatieverlichting zorgt in veel gewassen - zowel in de groenteteelt als in de sierteelt - voor een betere kwaliteit van het eindproduct. Het beste effect behaal je met de lamp die het hoogste rendement licht geeft dat de plant om kan zetten in assimilaten, oftewel de hoogste PAR per Watt geïnstalleerd vermogen. Laat je hierover adviseren door onze specialisten. 

Assimilatieverlichting
Assimilatieverlichting

Planttemperatuurmeter (PT-meter)

De planttemperatuur beïnvloedt de snelheid van allerlei plantprocessen. Met een planttemperatuurmeter kunt u tijdig veranderingen in de planttemperatuur meten en daarop inspelen, om zo plantschade te voorkomen. 

PT meter
Planttemperatuurmeter

Alarminstallatie

Een alarminstallatie zorgt ervoor dat je een melding krijgt wanneer er een (technische) storing optreedt in een van je systemen. Er bestaan verschillende soorten alarminstallaties: van eenvoudige tot zeer uitgebreide installaties.

Alarmapparatuur
Alarmapparatuur

Service artikelen

Veiligheid

Door de mogelijke risico's binnen je bedrijf in kaart te brengen en door hierop te schakelen met de juiste maatregelen, verklein je de kans op onveilige situaties en bedrijfsongevallen. Zorg er daarom voor dat uw bedrijf is voorzien van:
• Brandblussers
• Veiligheidsborden en –stickers
• Verbanddozen
• Maskers en bijbehorende filters

Brandblussers
Veiligheidsborden en stickers
Verbanddozen
Maskers en toebehoren
Brandblussers Veiligheidsborden en -stickers Verbanddozen Maskers en toebehoren
Vragen over nieuwbouw
Heb je vragen over de nieuwbouw van een kas, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met de afdeling Technische projecten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Gerelateerde artikelen
- Hoe meet je de hart op hart maat van een buisrailwagen?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten
Do not delete this link