Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Wat is passivatie van het ketelsysteem?


Wat is passivatie van het ketelsysteem?

Passivatie van ketelsystemen

Geschreven door: Avf ketelwaterbehandeling | Laatst geupdate: 29 januari 2021


Bij ingebruikname van het ketelsysteem is het belangrijk om eerst de binnenkant te passiveren. Bij de aanleg van het ketelsysteem in de kas wordt er gebruik gemaakt van verschillende materialen. De ketel, pompen en een deel van de leidingen bestaan uit RVS of staal. Verdeelstukken kunnen gemaakt zijn van koper of messing, terwijl het distributienet vaak is uitgevoerd in kunststof. Door het gebruik van verschillende materialen kan er makkelijker corrosie ontstaan.Wat is passiveren?

Passivatie is een behandeling waarbij het oppervlak van metaal wordt voorzien van een corrosiebeschermende oxidehuid. Het oppervlak wordt hierdoor passief gemaakt, waardoor dit proces passiveren wordt genoemd. In geval van ketelwater beschermt de passieve oxidehuid het metaal in het verwarmingssysteem vervolgens tegen de aanval van aanwezige vervuiling en zuurstof. In het passivatieproces wordt ‘vrij ijzer’ aan het oppervlak verwijderd, omdat dit potentiële corrosieplekken vormt. Daarbij wordt een passieve, inerte oxidehuid gecreëerd. Dit houdt in dat de laag niet reageert met andere chemische stoffen, waaronder zuurstof. Hierdoor is de kans op vorming van corrosie lager.Wanneer is passivatie nodig? 

Passivatie van het ketelsysteem is nodig om de kans op corrosie zo klein mogelijk te maken. Zuurstof speelt een belangrijke rol in mogelijke schade of corrosie in ketelsystemen. Als het systeem wordt opgevuld (of bijgevuld) met water, komt er namelijk veel zuurstof mee in dit binnenkomende suppletiewater. Daarnaast is dit ook het geval bij het kunststof leidingnet, omdat deze niet helemaal gesloten is en zuurstof doorlaat. 

Producten

Problemen zonder passivatie van het systeem

Wanneer een oppervlak niet is gepassiveerd, zal de opgeloste zuurstof reageren met de wand: het actieve ijzer reageert tot ijzeroxiden. Hierdoor zijn de leidingen niet meer beschermd en zal via de gevormde ijzeroxiden uiteindelijk roest ontstaan. Als er constant zuurstof in het systeem binnen blijft komen, zal ook het corrosieproces waarin ijzeroxiden worden gevormd, blijven doorgaan. Het gevolg hiervan is een oplopend ijzergehalte in het water en een afname van wanddikte van de leidingen, wat kan leiden tot lekkages en verstoppingen. Dit kan als gevolg hebben dat de verwarming in de kas stagneert, met als resultaat schade in het gewas. Leidingdeel niet gepasseerd       Uniform gepassiveerde buis

Links: aangetast leidingdeel dat niet is gepassiveerd. Rechts: uniform gepassiveerde buis met magnetiet.Hoe kan ik mijn huidige ketelsysteem passiveren?

Naast nieuwe systemen kunnen ook bestaande systemen eenvoudig worden gepassiveerd. In werkende systemen kan het aanwezige vuil namelijk langzaam de reeds aanwezige passivatiehuid aantasten en afbrokkelen, waardoor het actieve staal weer wordt blootgesteld aan het water. Dit betekent ook blootstelling aan de zuurstof in het water, waardoor corrosie kan ontstaan. Door de passivatiehuid op deze blootgestelde plekken te herstellen, wordt de corrosiesnelheid verlaagd, omdat de zuurstof het actieve staal niet meer kan aantasten.

De passieve oxidehuid kan worden hersteld door bepaalde producten aan het verwarmingswater te doseren. Hierdoor wordt het actieve staal beschermd tegen de ‘aanval’ van aanwezig zuurstof, doordat het compleet is afgesloten van het water.Producten met passiverende werking
De producten die Avf Water gebruikt voor de passivatie van gesloten systemen zijn gebaseerd op de vorming van magnetiet, een magnetische vorm van ijzeroxide die wél kan hechten aan de leidingwand. Producten als Boilersoft 207 en Boilersoft 208 zijn all-in ketelwaterproducten die zorgen voor passivatie en zuurstofbinding, maar houden ook het systeem schoon door de vorming van afzettingen (kalk en ijzeroxides) te remmen. Passivatie is dus een combinatie van een reiniging en een beschermende coating van de leidingwand.


Het belang van een deelstroomfilter in het ketelsysteem

Naast producten voor ketelwater is het van essentieel belang om een deelstroomfilter in te bouwen. Omdat het overtollig gevormde magnetiet in geval van de passivatie niet aan de wand zal blijven hechten, is het noodzakelijk om een deelstroomfilter met magneten in het systeem op te nemen. Op deze manier kan het resterende magnetiet uit het systeem worden verwijderd zonder problemen te veroorzaken. Door de kwaliteit van het ketelwater optimaal te houden, kunnen problemen en storingen in de ketel zoveel mogelijk worden beperkt. Hierdoor verbetert de levensduur, duurzaamheid en energieconsumptie van het ketelsysteem.

Vragen over passivatie van het ketelsysteem
Heb je vragen over passivatie van het ketelsysteem, of wil je een afspraak maken voor een inspectie? Neem dan contact op met Giel van der Hoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Giel van der HoevenOver Giel van der Hoeven

“Giel van der Hoeven, onderhoudscoördinator, heeft al ruim 25 jaar ervaring in de sectoren tuinbouw en techniek. Sinds 2015 deelt hij zijn kennis met de klanten van Royal Brinkman. “Het oplossen van technische problemen en adviseren over onderhoud en inspecties blijft elke dag weer een uitdaging. Het leuke aan tuinbouwtechniek is dat dit steeds verschilt per klant. Dat houdt het werk interessant en afwisselend.”Do not delete this link