Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Technische projecten   Meetapparatuur   Wat is een refractometer en hoe kalibreer je ze?

Wat is een refractometer en hoe kalibreer je ze?

Refractometer

Een refractometer, ook wel brixmeter genoemd, gebruik je om de brekingsindex van een vloeistof vast te stellen. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld het suikergehalte in water te meten. Het kalibreren van een refractometer is niet nodig, maar onderhoud plegen wel.  

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:


Wat is een refractometer?

Brix staat voor ‘brekingsindex’. Dit wordt toegepast omdat een vloeistof een andere brekingsindex heeft als er andere stoffen in opgelost zijn. Een refractometer geeft dus een schaalverdeling aan, die exact aangeeft hoeveel van een bepaald stofje in het water zit. In de praktijk werkt dit echter niet zo eenvoudig. Dit kan dan alleen als er één stof in zit, die je wil meten (denk bijvoorbeeld aan alleen suiker in water). 


In de praktijk werkt dit als volgt: de sap uit een vrucht zal niet alleen uit water en suiker bestaan. De waarde die afgelezen wordt op de refractometer is dus niet het ‘echte’ suikergehalte. Dit omdat de brekingsindex ‘verstoord’/veranderd zal zijn door de andere opgeloste stoffen die ook in de sap zitten. Daarom moet je het vooral zien als een ervaringscijfer. Het is goed om te kijken naar een bepaalde trend in de brix-waarde. Op die trend kan geanticipeerd worden, zodat producten altijd ongeveer dezelfde waarde hebben.  In het algemeen geldt dat hoe hoger de brix-waarde des te beter de kwaliteit is. Hoge brix-waarden duiden op een zoetere smaak en een betere houdbaarheid. 


Wanneer een vloeistof op suiker basis wordt gemeten, wordt een werkelijke concentratie berekend. 
Wanneer een oplossing wordt gemeten welke ook andere elementen bevat dan suiker, dan is een conversie tabel nodig om de gemeten waarde te corrigeren en er zeker van te zijn dat de waarde goed gemeten is. Over het algemeen worden deze waardes aangehouden. Hier kan dus vanaf geweken worden:

Brix-waardes/kwaliteit

Slecht

Gemiddeld

Goed

Uitstekend

Vruchten

Aardbei

8

12

16

18

Blauwe bes

4

8

16

22

Braam

6

8

12

14

Meloen (Watermeloen)

8

12

16

18

Druif

8

12

18

22

Framboos

6

8

12

14

Kers

6

8

14

16

Groenten

Aardappel

3

5

7

10

Andijvie

4

6

10

12

Asperge

4

6

8

10

Paprika

4

6

8

12

Peper (rode peper)

4

6

8

10

Peterselie

4

6

8

10

Selderij

4

6

10

12

Sla

4

6

8

10

Tomaat

4

6

10

14

Ui

4

6

10

12

Wortel

4

8

14

18


Gerelateerde producten

Hoe gebruik je een refractometer?

Ten eerste zijn er diverse types refractometers. Er zijn analoge en digitale refractometers. Beide refractometers worden hieronder beschreven. 
Zo gebruik je een analoge refractometer:
 1. Open het dekplaatje en richt de refractometer met het prisma naar helder licht of een lichtbron. Indien nodig draai je aan de scherpstelring totdat de schaal scherp is.
 2. Open het dekplaatje en veeg het prisma schoon met een zacht doekje.
 3. Breng enkele druppels te meten vleoistof aan op het prisma. Sluit het dekplaatje en druk het licht aan zodat de vloeistof zich verspreid over het prisma zonder vorming van luchtbellen.
 4. Houd het apparaat horizontaal en wacht 30 seconden om temperatuurcompensatie te laten werken.
 5. Lees de waarde af op de scheidingslijn tussen wit en blauw.
 6. Reinig en droog het prisma.

Zo gebruik je een digitale refractometer:

 1. Schakel het apparaat aan.
 2. Reinig het testvlak en de prisma met een schone en zachte textiel- of papierdoek voor het aanbrengen van de testvloeistof.
 3. Plaats het apparaat op een vlakke, horizontale ondergrond.
 4. Breng enkele druppels testvloeistof aan op het testvlak. Druk vervolgens op de Read knop.
 5. Na enkele seconden wordt de meting weergegeven op het scherm.
 6. Maak het testvlak meteen schoon na gebruik.

Hoe onderhoud en kalibreer je een refractometer?

In principe is kalibratie aan een refractometer niet nodig. Bij normaal gebruik zal een meting namelijk niet verschuiven. Hetzelfde geldt voor onderhoud. Het is echter wel belangrijk om de refractometer goed schoon te houden. Gebruik voor het schoonmaken van de prisma echter geen water. Dit om te vermijden dat water het instrument indringt. Maak het prisma met een droog of licht vochtig doekje schoon. Dompel het apparaat nooit onder in water en spoel het ook niet af onder stromend water.
Omdat de refractometer een optisch instrument is moet het ook voorzichtig behandeld worden. Dit wil zeggen dat zware schokken, grote temperatuurschommelingen (interne condensatie), opslag in de buur van agressieve middelen vermeden moeten worden. Vragen over een refractometer?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een refractometer (ofwel brixmeter) of wil je graag advies? Neem dan contact op met specialist Rene Mondt via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Do not delete this link