Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten   Welke soorten kasverwarming zijn er?

Welke soorten kasverwarming zijn er?

Welke soorten kasverwarming zijn er?
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 19-04-2018

In de tuinbouw is kasverwarming een belangrijk onderdeel. Net zoals de meeste huizen, worden kassen meestal verwarmd via de centrale verwarming. De omvang van die centrale verwarming is alleen vele malen groter. Naast centrale verwarming zijn er ook andere technieken waarmee kassen verwarmd kunnen worden, waaronder een warmtekrachtinstallatie, heteluchtverwarming en elektrische verwarming. In dit artikel gaan we dieper in op deze verwarmingssystemen.

Centrale verwarming

Bij een centrale verwarming wordt er via buizen warm water afgevoerd naar de plekken waar warmte nodig is. Dat kan op een aantal verschillende manieren:

  • Grondverwarming: zoals de naam al doet vermoeden, wordt bij grondverwarming de kas verwarmd via de grond. Dit gaat via buizen die zich onder de grond bevinden. Omdat de buizen vatbaar zijn voor mest en organische stoffen, zijn deze buizen gemaakt van polytheen. De maximale watertemperatuur bij grondverwarming is 40 graden. 
  • Bedverwarming: in tegenstelling tot grondverwarming liggen de buizen bij bedverwarming niet onder, maar op de grond. Hierdoor straalt de buis zowel naar boven als naar beneden warmte af. En dat is goed voor de wortels en het gewas zelf. De maximale watertemperatuur is 40 graden. 
  • Gewasverwarming: bij gewasverwarming is er sprake van buizen die boven het gewas hangen. Dit wordt ook wel het ondernet genoemd. Hiervoor worden stalen en aluminium buizen gebruikt. Dit heeft als voordeel dat de buizen verwarmd kunnen worden tot een maximaal temperatuur van 50 graden. 
  • Kasluchtverwarming: de lucht in de kas kan je ook verwarmen via het zogenoemde bovennet tot een maximum van 90 graden. De stalen buizen met een diameter van 51 mm hangen dan bovenin de kas aan de trekstang en worden pas gebruikt op het moment dat het ondernet zijn maximale temperatuur heeft bereikt. 
  • Tafelverwarming: bij sommige teelten wordt er geteeld op tafels. Deze tafels zijn voorzien van aluminium steunen. In het geval van tafelverwarming worden er polytheen buizen gebruikt om de aluminium steunen te verwarmen tot maximaal 70 graden. Die steunen verwarmen de aluminium bodem waarop bijvoorbeeld potplanten staan. 


Warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK-installatie)

Een WKK-installatie bestaat uit twee belangrijke onderdelen; een aardgasmotor en een generator. Samen wekken ze elektriciteit op. De energie die daarbij vrijkomt, kan vervolgens slim worden ingezet. Zo’n 91% van de opgewekte energie wordt daadwerkelijk benut. Met die energie kan een bedrijf bijvoorbeeld zijn eigen kassen belichten en verwarmen. Daarnaast ontwikkelt een WKK CO2, wat weer ingezet kan worden om het CO2-gehalte in de kas te verhogen. 

Gerelateerde producten

Heteluchtverwarming

In tegenstelling tot de centrale verwarming maakt heteluchtverwarming geen gebruik van water, maar van lucht. Via ventilatoren blazen heteluchtkachels warme lucht de kas in. Die warme lucht verwarmt de kas. Een nadeel hiervan is dat de warmtetoevoer een stuk minder goed te regelen valt. Deze manier van kasverwarming is dan ook niet voor iedere teelt geschikt. Er wordt vaak gekozen voor heteluchtverwarming met behulp van heteluchtkachels wanneer het aanleggen van centrale verwarming of een WKK niet rendabel is. 


Elektrische verwarming 

Bij sommige gewassen is het niet nodig om de gehele kas te verwarmen, bijvoorbeeld als alleen de onderkant van de plant warmte nodig heeft. In dit soort gevallen zijn elektrische verwarmingsmatten een uitkomst. Deze matten verwarmen enkel de pot waar de plant in staat. En dat is gunstig voor zowel de wortelgroei als de groei van de plant. 

Meer informatie over kasverwarming?
Heb je vragen over het verwarmen van je kassen, of wil je advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Ben Peters via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”


Do not delete this link