Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Technische projecten   Zonnepanelen    Subsidies zonnepanelen


Subsidies zonnepanelen 

Subsidie voor zonnepanelen
Geschreven door Sandesh Sewdien | Laatste update: 05-02-2020

Je ziet het steeds meer; telers die verduurzamen door zonnepanelen aanschaffen. Investeren in zonnepanelen is slim voor de toekomst én wordt aangemoedigd door de overheid. De overheid heeft namelijk verschillende financiële regelingen die de investering een stuk interessanter en gemakkelijker maken. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende subsidies voor zonnepanelen. Soorten subsidies voor zonnepanelen

Er zijn drie soorten subsidies/regelingen waar je voor in aanmerking komt bij de aanschaf van zonnepanelen: 
 1. Energie-investeringsaftrek (EIA) 
 2. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
 3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)


Energie-investeringsaftrek (EIA) 

De Energie-investeringsaftrek is een regeling voor specifieke (maatwerk)investeringen die zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing, waaronder zonnepanelen. Uiteraard dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor deze regeling. 
Bij de EIA moet het bedrijf een kleinverbruiker zijn, waarbij de aansluiting maximaal 80A is. De belangrijkste voorwaarde is dat de investering duidelijk omschreven staat in de Energielijst onder een specifieke code. Let op: maatwerkinvesteringen vallen hier buiten. Kom je in aanmerking voor deze subsidie, dan kan je 45% van de geïnvesteerde kosten aftrekken van de fiscale winst. 
Wil je meer weten over de Energie-investeringsaftrek? Bekijk dan de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bekijk hieronder de video over zonnepanelen: 


Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie is speciaal bedoelt om bedrijven te ondersteunen bij verduurzaming. Het opwekken van duurzame energie is een stuk kostbaarder dan het opwekken van gewone energie. Daarom is de vergoeding, die je krijgt bij SDE+, het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie. 


De hoogte van de subsidie hangt af van een aantal factoren:

 • De energieprijs (dit verschilt per jaar)
 • Het moment van de aanvraag van de subsidie
 • Hoogte bedrag van de aangevraagde subsidie
 
Goed om te weten is dat bij de SDE het bedrijf een grootverbruiker zijn, waarbij de aansluiting 80A of groter is. Gedurende het jaar zijn er verschillende openstellingsrondes waarin je de subsidies kunt aanvragen. Iedere openstellingsronde bestaat uit drie fases. Aan iedere fase hangt een maximum bedrag waarvoor je subsidie kan aanvragen. 
Belangrijk is dat je voldoet aan de voorwaarden:

 • Het project dient goed te zijn onderbouwd
 • De haalbaarheidsstudie moet sterk zijn
 • Het digitale formulier moet volledig zijn ingevuld met daarbij alle nodige vergunningen en bijlagen

Raadpleeg de website van de RVO voor meer informatie rondom de SDE+ subsidie. 


Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is bedoeld voor kleinere bedrijven die in het boekjaar investeren in - de hiervoor in aanmerking komende - bedrijfsmiddelen. Deze regeling zorgt ervoor dat ook kleine ondernemingen de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen.
Je komt pas in aanmerking voor deze regeling als je in het boekingsjaar een minimale investering doet van €2.401 (minimale investering voor het boekingsjaar 2020). Wanneer je investeert in zonnepanelen, kom je hier al redelijk snel aan. De hoogte van de aftrek hangt vervolgens af van een aantal factoren:
 • het bedrag dat geïnvesteerd wordt
 • het moment van de investering 
 • het jaar waarin de aftrek van toepassing is

In principe geldt: hoe hoger het geïnvesteerde bedrag, hoe hoger de investeringsaftrek. Wil je exact weten welk percentage je kan aftrekken bij welk geïnvesteerde bedrag? Op de  website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden en de investeringsaftrek per jaar. 

Gerelateerde producten


Bronnen:
RVO en Belastingsdienst. Meer informatie over de subsidies voor zonnepanelen?

Heb je vragen over de subsidies voor zonnepanelen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Sandesh Sewdien via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Solar specialist Sandesh SewdienOver Sandesh Sewdien

Sandesh Sewdien, accountmanager op het gebied van Solar, is sinds 2019 werkzaam bij Royal Brinkman. Met zijn technische ervaring weet hij veel af van deze producten en het proces dat daarbij komt kijken. Hij gaat dan ook graag naar telers toe om specialistisch advies te geven. Dit doet Sandesh niet alleen in Nederland, ook internationaal is hij het aanspreekpunt voor zonnepanelen. “Het interessante aan mijn werk vind ik de variatie van het vak. De ene dag bespreek ik de opties met een internationale klant en de volgende dag bedenk ik een plan voor een Nederlandse opdrachtgever.”


Do not delete this link