Shop    Kennisbank    Technische projecten    Waterzuiveringstechnieken voor de glastuinbouw    Adsorptie

Adsorptie als waterzuiveringstechniek

Adsorptie als waterzuiveringstechniek
Adsorptie is een waterzuiveringstechniek waarbij water wordt gezuiverd doordat de moleculen in het te reinigen water zich hechten aan het oppervlak van een vaste stof die aan het water wordt toegediend. Deze vaste stof werkt als een soort magneet op de vuildelen: ze worden er naartoe getrokken en plakken eraan vast. Vervolgens wordt de vaste stof met de daaraan vastzittende vuildeeltjes uit het water gezeefd.

Adsorptie met actieve kool

De vaste stof die vaak wordt ingezet voor waterzuivering met behulp van adsorptie, is actieve kool. Dit noem je dan het adsorptiemiddel. Deze stof heeft een groot oppervlak, waardoor er een grote hoeveelheid vuildelen aan de actieve kool kan hechten. Na verloop van tijd raakt het actieve kool verzadigd en moet het worden vervangen. Een voorbeeld van een waterzuiveringsinstallatie die werkt op basis van actief kool, is de Poseidon

Moleculaire adsorptie

Een andere vorm van adsorptie, is moleculaire adsorptie. Hierbij worden stoffen geadsorbeerd in een kolom die is gevuld met keramisch dragermateriaal wat is voorzien van een specifieke coating. Welke coating dit is, is afhankelijk van de te verwijderen moleculen. De coating geeft het keramisch dragermateriaal een lading, waardoor een 'geladen zeef' ontstaat die het water filtert. Een voorbeeld van een waterzuiveringsinstallatie die werkt op basis van moleculaire adsorptie is de Opticlear Diamond.

Het verschil tussen adsorptie en absorptie

De termen 'adsorptie' en 'absorptie' worden nog weleens door elkaar gebruikt, maar dit is niet hetzelfde. Bij adsorptie hechten de moleculen zich aan het adsorptiemiddel (dus de vuildelen hechten zich aan de actieve kool). Bij absorptie worden de moleculen juist opgenomen. Een goed voorbeeld van absorptie is bijvoorbeeld een spons: die neemt het water op.
Joshua
Vragen over adsorptie
Heb je vragen over adsorptie als waterzuiveringstechniek, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Waterzuivering in de glastuinbouw
- Waterzuiveringstechnieken voor de tuinbouw
- Filtertechnieken voor de tuinbouw
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten