Shop    Kennisbank    Technische projecten    Waterzuiveringstechnieken voor de glastuinbouw    ECA-unit

ECA-unit voor waterzuivering

ECA-unit voor waterzuivering Met behulp van een watergeefsysteem zorg je ervoor dat het gewas dagelijks de juiste hoeveelheid water toegediend krijgt. Water kan echter allerlei soorten micro-organismen zoals algen bevatten, waardoor een biofilm in het watergeefsysteem ontstaat. Deze biofilm biedt onderdak aan allerlei bacteriën, schimmels en virussen, die uiteindelijk via irrigatie in het gewas belanden en zo het gewas besmetten. Een ECA-unit zorgt ervoor dat het systeem volledig gereinigd wordt, zodat er geen biofilm kan ontstaan. Onze specialisten geven in dit artikel meer informatie over waterzuivering met behulp van een ECA-unit.

Biofilm

Een biofilm bestaat uit een laag bacteriën omgeven door een zelfgevormde slijmlaag die zich hecht aan de binnenzijde van regenleidingen, druppelsystemen, filters, waterinstallaties en wateropslagtanks. In combinatie met organische- en minerale vervuiling vormt de biofilm een hardnekkige laag die zich moeilijk laat verwijderen. Dit zorgt voor verstoppingen en het innestelen van allerlei ziekteverwekkers. Drainheaters en UV apparaten werken niet tegen deze biofilms, omdat zij geen nawerking hebben; een ECA-unit doet dit wel.

Werking van ECA-unit

Een ECA-unit werkt op basis van elektrolyse. Elektrolyse is een bekende technologie waarbij een elektrische stroom door een vloeistof wordt geleid. Onthard kraanwater met daarin opgeloste kaliumchloride wordt in de ECA-Unit via elektrolyse geactiveerd tot een actief chloor, ook wel ECA-Solution genoemd. Dit is een mix van vrije radicalen (o.a. vrij chloor componenten) en oxidanten. Deze stoffen reageren met allerlei micro-organismen en schakelen ze uit. De ECA-unit geeft de ECA-Solution mee via het druppel- of eb- en vloedsysteem, zodat het gehele watergeefsysteem inwendig gereinigd wordt. Micro-organismen kunnen zich dan niet meer hechten en verschuilen op de schone wanden, waardoor er geen biofilm kan ontstaan.
Joshua
Vragen over ECA-unit voor waterzuivering

Heb je vragen over het gebruik van een ECA-unit voor waterzuivering, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Waterzuivering in de glastuinbouw
- Waterzuiveringstechnieken voor de tuinbouw
- Verhitting voor waterzuivering
- Waterzuivering met ozon
- Adsorptie als waterzuiveringstechniek
- UV-ontsmetting voor waterzuivering
- Filtertechnieken voor de tuinbouw
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten