Shop    Kennisbank    Technische projecten    Waterzuiveringstechnieken voor de glastuinbouw    UV-ontsmetting

UV-ontsmetting voor waterzuivering

UV-ontsmetting voor waterzuivering
Voor een gezond en vitaal gewas is waterzuivering in de tuinbouw van groot belang. Met waterzuivering voorkom je dat er onder andere schimmels, bacteriën en algen in het watergeefsysteem achterblijven en in het gewas terecht komen. Eén van de gebruikte technieken voor het zuiveren en ontsmetten van water in de tuinbouw is UV-ontsmetting. In dit artikel geven onze specialisten meer informatie over UV-ontsmetting.

Werking van UV-ontsmetting

UV-ontsmetting maakt gebruik van UV-licht waarmee ongewenste organismen zoals schimmels, bacteriën, aaltjes en virussen onschadelijk gemaakt worden, doordat het UV-licht het DNA van deze micro-organismen verandert. Deze ontsmettingstechniek maakt geen gebruik van chemische middelen zoals chloor, waardoor dit milieuvriendelijker is en de samenstelling, temperatuur en pH van het water niet worden aangetast.

Hogedruk, middendruk en lagedruk UV-ontsmetting

Bij waterzuivering met behulp van UV-ontsmetting heb je de keuze tussen hogedruk, middendruk en lagedruk kwiklampen. Er zijn meerdere aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden bij de keuze voor de juiste UV-lampen:
  • Het spectrum: hoe hoger de druk van het vulgas in de kwiklamp, hoe breder het spectrum van golflengtes waarmee het UV-licht wordt uitgezonden.
  • Het vermogen: een hogedruk UV-lamp heeft (veel) meer vermogen dan een middendruk of lagedruk UV-lamp en kan daardoor grotere hoeveelheden water per minuut zuiveren.

Lichtdoorlatendheid

Een voorwaarde om water te kunnen ontsmetten met behulp van UV-licht, is dat het water het UV-licht van de ontsmetter doorlaat. De lichtdoorlatendheid van water wordt uitgedrukt in het percentage UV-C licht dat na 10mm waterlaag nog over is. Wanneer dit percentage te laag is, dan kan het UV-licht onvoldoende doordringen in het water en wordt het water dus onvoldoende ontsmet. Het is daarom belangrijk dat je het drainwater filtreert - bijvoorbeeld met een zandfilter of papierbandfilter - voordat het water door de UV-ontsmetter gaat. Ook kan je ervoor kiezen om het drainwater te verdunnen met bijvoorbeeld regenwater, zodat de lichtdoorlatendheid vergroot wordt.
Joshua
Vragen over UV-ontsmetting voor waterzuivering

Heb je vragen over het gebruik van UV-ontsmetting voor waterzuivering, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Waterzuivering in de glastuinbouw
- Filtertechnieken voor de tuinbouw
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten