Shop    Kennisbank    Technische projecten    Waterzuiveringstechnieken voor de glastuinbouw    Verhitting

Verhitting als waterzuiveringstechniek

Waterzuivering in de glastuinbouw Waterzuivering is een belangrijke voorwaarde voor een goede teelt. Water kan namelijk bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen bevatten, die zorgen voor een besmetting van het gewas. Eén van de methodes voor het zuiveren van water in de glastuinbouw, is verhitting. In dit artikel geven onze specialisten meer informatie over het gebruik van verhitting voor waterzuivering.

Werking van verhitting

Het verhitten van drainwater is een oude en betrouwbare waterzuiveringsmethode. Bij verhitting draait het om de juiste combinatie van temperatuur en contacttijd. In de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van een temperatuur van 95°C gedurende 30 seconde, maar soms wordt het water ook gedurende 180 seconde verhit tot 85°C. In dit laatste geval kan het ketelwater gebruikt worden en is er geen extra warmtebron nodig. De verhitting van het water zorgt ervoor dat de aanwezige micro-organismen worden gedood.

Warmtewisselaar

Verhitting maakt in veel gevallen gebruik van een warmtewisselaar die het water snel opwarmt en vervolgens weer afkoelt, zodat het water direct weer gebruikt kan worden. Om te voorkomen dat de warmtewisselaar vervuild raakt, is het aan te raden om het water eerst te filtreren voordat het de zuiveringsinstallatie ingaat, bijvoorbeeld met een zandfilter of papierbandfilter.

Joshua
Vragen over verhitting
Heb je vragen over verhitting als waterzuiveringstechniek, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Waterzuivering in de glastuinbouw
- Waterzuiveringstechnieken voor de tuinbouw
- Filtertechnieken voor de tuinbouw
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten