Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Zonnepanelen   Zonnepanelen reinigen


Zonnepanelen reinigen: zo doet je dat!

Zonnepanelen reinigen
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 08-11-2019

Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Zonnepanelen reinigen is echter wel van belang voor een optimale werking. Stof, bladeren en uitwerpselen van vogels kunnen namelijk – ondanks regen – achterblijven op de zonnepanelen, wat zorgt voor een lager rendement van gemiddeld 2 à 3%, maar in het ergste geval zelfs 20%. Bij het reinigen van zonnepanelen dien je wel met een aantal zaken rekening te houden on schade aan de zonnepanelen te voorkomen. Daarom geven we je een aantal tips voor het reinigen van zonnepanelen.


Reinigen met water

Zonnepanelen reinigen? Gebruik het liefst alleen warm water. Schoonmaakmiddelen kunnen namelijk strepen achterlaten, die de instraling van de zon weerkaatsen, wat zorgt voor een lager rendement. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, gebruik dan gewone zeep en geen allesreiniger, alcohol of chemische middelen. Dit soort bijtende middelen zijn namelijk slecht voor het glas en kunnen ook de zonnecellen aantasten.


Voorzichtig behandelen

Het glas van zonnepanelen is kwetsbaar. Maak dit daarom alleen schoon met een zachte borstel, doek of spons. Gebruik nooit een harde borstel of schuurspons om krassen te voorkomen. Dit soort beschadigingen zorgen er namelijk voor dat er meer licht gereflecteerd wordt, waardoor het rendement afneemt.

met

Gerelateerde producten


Reinigen voor de zomer

Voor het beste resultaat kan je zonnepanelen het beste minimaal een keer per jaar reinigen. Wij raden aan om dit bij voorkeur in maart of april te doen, zodat ze schoon zijn voor de zomer. De zomerperiode kent namelijk het grootste aantal zonuren en levert dus de meeste stroom op. Heb je veel last van vervuiling? Reinig de zonnepanelen dan vaker per jaar.


Sneeuw

Ook sneeuw zorgt voor een mindere opbrengst van zonnepanelen. Daarom kan je ervoor kiezen om eventuele sneeuw te verwijderen. Zet hierbij wel altijd persoonlijke veiligheid op de eerste plaats!


Omvormer

Naast het reinigen van de zonnepanelen, is ook onderhoud aan de omvormer belangrijk. Controleer de omvormer jaarlijks op stof om koelingsproblemen te voorkomen.

Vragen over zonnepanelen reinigen

Wil je meer informatie over het reinigen van zonnepanelen, of wil je onderhoud laten uitvoeren door een specialist? Stel dan je vraag aan Sandesh Sewdien via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”

Do not delete this link