Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Kennisbank Teeltwisseling

Een advies nodig? Via de Kennisbank heb je alle antwoorden bij de hand. Of je nu op zoek bent naar een keuzehulp voor het kiezen van de juiste hogedraadhaken, substraatmatten of clips, of uitgebreide stappenplannen voor een soepele teeltwisseling: online staan onze specialisten 24/7 voor je klaar. 

Kennisbank Teeltwisseling

Teeltwisseling algemeen

 Stappenplan: een soepele teeltwisseling in 10 stappen
Voor veel telers is de teeltwisseling een hectische periode. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het prettig om planmatig te werk te gaan. Met dit stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en voorkom je stress.
» Lees meer

▲ Hoe ga je om met afvalwater tijdens de teeltwisseling?
Tijdens de teeltwisseling ontstaan er veel afvalwaterstromen. Deze kunnen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bevatten, waardoor ze niet op het oppervlaktewater geloosd moeten worden. Hoe ga je om met dit afvalwater tijdens de teeltwisseling?
» Lees meer

▲ Hoe reinig je het druppelsysteem?
In het druppelsysteem kan tijdens de teelt een biofilm ontstaan. Dit is funest voor het gewas. Daarom is het van belang dat het druppelsysteem regelmatig wordt gereinigd. De teeltwisseling is hier een goed moment voor.
» Lees meer

▲ Wat houdt HACCP in?
Hygiëne is van groot belang in de groente- en fruitteelt om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. HACCP-richtlijnen helpen bij het waarborgen van de voedselveiligheid door de risico’s in het productieproces in kaart te brengen.
» Lees meer

▲ Hoe pas je een glasreiniger toe in de kas?
Goed gereinigd, schoon glas laat meer licht toe in de kas. Daarom dien je het glas van de kas regelmatig te reinigen en op die manier vervuiling te verwijderen. Hiervoor gebruik je een glasreiniger. Maar hoe pas je een glasreiniger toe in de kas?
» Lees meer


▲ Hoe verwijder je eenvoudig het oude gewas tijdens de teeltwisseling?
Door het oude gewas zorgvuldig af te voeren, voorkom je problemen met ziektes en plagen in de nieuwe teelt. Onze specialist heeft een stappenplan voor je opgesteld voor het snel en schoon verwijderen van het oude gewas.
» Lees meer

Wat zijn de desinfectie protocollen per teelt?
Hygiëne is een heel belangrijk punt in de tuinbouw. In onze desinfectie protocollen staat stap voor stap beschreven welke hygiënemaatregelen er per teelt nodig zijn om de kas na het verwijderen van het oude gewas compleet te reinigen en desinfecteren.
» Lees meer

▲ Hoe verf je de verwarmingsbuizen in de kas?
Witte verwarmingsbuizen reflecteren tot wel 50% meer licht en zorgen voor tot wel 20% meer warmteopbrengst. Daarom is het aan te raden om jaarlijks tijdens de teeltwisseling de verwarmingsbuizen in de kas te verven.
» Lees meer

▲ Wat is het verschil tussen composteerbaar, biologisch afbreekbaar en bio-based?
Er is steeds meer vraag naar composteerbare, biologisch afbreekbare en bio-based producten. In de praktijk blijkt echter dat er nogal eens verwarring bestaat over het verschil tussen de termen composteerbaar, biologisch afbreekbaar en bio-based.
» Lees meer

Whitepaper - 'Schoon eindigen, schoon beginnen'
Hygiëne is tijdens de teeltwisseling een heel belangrijk punt: door met verschillende hygiënemaatregelen te voorkomen dat eventuele ziekten en plagen achterblijven in de kas, zorg je ervoor dat het nieuwe gewas niet besmet wordt. Schoon eindigen, schoon beginnen dus! 
» Lees meer

Hogedraadhaken & touw

▲ Hoe kies je de juiste hogedraadhaken?
In veel groentegewassen worden hogedraadhaken gebruikt om het gewas op de optimale werkhoogte te kunnen brengen en om jonge planten sneller te kunnen aanbinden. Onze specialist helpt je om de juiste hogedraadhaken voor jouw situatie te kiezen.
» Lees meer

▲ Hoe kies je het juiste touw voor hogedraadhaken?
Naast de verschillende hogedraadhaken, zijn er ook verschillende soorten touw die op de hogedraadhaak gewikkeld kunnen worden. De keuze voor een type touw wordt bepaald door het gewas, de maximale plantbelasting en de hoeveelheid UV-licht in de kas.
» Lees meer

 Wat is het verschil tussen PLA touw, polypropyleen touw, jute touw en jute cordenka touw?
Naast het bekende niet-biologisch afbreekbare polypropyleen touw, bestaan er ook verschillende soorten biologisch afbreekbaar touw, waaronder PLA touw, jute en jute cordenka. Maar wat is nu de beste keuze?
» Lees meer

▲ Hoe moet je hogedraadhaken retourneren?
Om ervoor te zorgen dat het retourneren van de hogedraadhaken zo efficiënt mogelijk verloopt, hebben we een werkinstructie opgesteld. Hierin vind je een stapsgewijze uitleg. 
» Lees meer

▲ Wat is het aantal hogedraadhaken per doos of pallet?
Om het transport zo goedkoop mogelijk te maken, worden hogedraadhaken zo efficiënt mogelijk verpakt. In dit artikel vind je het aantal hogedraadhaken per doos en het aantal dozen per pallet weergeven.
» Lees meer

▲ Hoe bevestig je gewasdraad?
Gewasdraad wordt horizontaal door de kas gespannen, zodat de hogedraadhaken hieraan bevestigd kunnen worden. Het verkeerd bevestigen en spannen van het gewasdraad kan echter negatieve gevolgen hebben zoals draadbreuk, wat leidt tot schade aan het gewas.
» Lees meer

Substraatmatten

▲ Hoe kies je de juiste substraatmat?
Elke teelt heeft zijn eigen wensen en verwachtingen, waar een substraatmat op aansluit. Denk bijvoorbeeld aan een snelle doorworteling van de plant, of een volledig stuurbaar substraat. Daarom is het belangrijk dat je de juiste substraatmat kiest.
» Lees meer

▲ Hoe plaats je nieuwe substraatmatten?
Een nieuwe teelt begint in veel gevallen met nieuw substraat. Het is heel belangrijk dat je de nieuwe substraatmatten op de juiste manier plaatst, zodat de nieuwe planten een zo goed mogelijke start krijgen. Onze specialist geeft tips.
» Lees meer

▲ Hoe maak je draingaten in substraatmatten?
Het aantal draingaten en de positie van de draingaten heeft een groot effect op de teelt. Deze zijn namelijk mede bepalend voor de waterstroom in het substraat, de herverzadigingscapaciteit en de verdringing van oude voedingsoplossingen.
» Lees meer


▲ Wat zijn de risico's van het hergebruiken van substraatmatten?
Sommige telers kiezen vanuit economisch oogpunt voor het hergebruiken van substraatmatten. Dit brengt wel verschillende risico’s met zich mee, zoals de kans op besmetting door ziekteverwekkers, een minder goede watercapaciteit en een tragere inworteling.
» Lees meer


▲ Wat zijn aandachtspunten bij het hergebruiken van substraatmatten?
Kies je ervoor om - ondanks de risico's - jouw substraatmaten te hergebruiken, dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden en een aantal extra maatregelen die je moet treffen.
» Lees meer

▲ Hoe kan je gebruikte substraatmatten recyclen?
In het kader van duurzaam telen kun je ervoor kiezen om gebruikte substraatmatten te laten recyclen door ze op een milieuvriendelijke manier te laten verwerken. Telers kunnen hun gebruikte substraatmatten aanleveren bij vier verschillende depots in Nederland en België.
» Lees meer

▲ Wat is Precision Growing?
Precision Growing is een teeltwijze die draait om duurzaam telen met oog voor zowel mens als milieu. Hierbij spelen drie factoren een rol: genetica, kasklimaat en wortelmilieu.
» Lees meer

Whitepaper - 'Substraatmatten: van kiezen tot recyclen'
Substraatmatten hebben een grote invloed op de wortelontwikkeling. Het belang van het gebruik van een substraatmat die is afgestemd op het gewas wordt dan ook steeds meer ingezien. Onze specialist zet zijn tips m.b.t. substraatmatten op een rij in dit whitepaper.
» Lees meer

Substraten

▲ Wat is het verschil tussen vermiculiet en perliet?
Vermiculiet en perliet worden steeds meer gebruikt in de tuinbouw. Met name op zaai-, stek- en vermeerderingsbedrijven worden deze stoffen steeds vaker toegevoegd aan de gebruikte (pot)grond om te zorgen voor een betere, meer luchtige structuur.
» Lees meer

▲ Hoe kun je het beste grond stomen?
In kassen waarin wordt geteeld in de vollegrond, wordt de grond tijdens de teeltwisseling gestoomd. Op deze manier worden bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers gedood en is de grond klaar voor de nieuwe teelt. Voor grond stomen heb je verschillende materialen nodig.
» Lees meer

Folies, doeken, zeilen & slangen

▲ Hoe kies je het juiste folie voor je teelt?
In de tuinbouw worden veel verschillende soorten folies gebruikt, elk met een ander doeleinde. Zo kan het bijvoorbeeld de functie hebben om te verduisteren, of juist om te isoleren. Daarom is het soms lastig om de keuze te maken voor de juiste folie.
» Lees meer

▲ Hoe moet je AC-folie intrekken?
De laatste jaren wordt er in de groenteteelt steeds meer gebruik gemaakt van AC-folie bij de start van de teelt, om ervoor te zorgen dat er een warmer kasklimaat ontstaat voor de jonge planten. Bij het intrekken van AC-folie dien je rekening te houden met een aantal punten.
» Lees meer

▲ Hoe kies je het juiste gronddoek?
Gronddoek wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals lichtweerkaatsing, onkruidwering, talludbescherming en voor het uitruimen van de kas. Het verschilt per toepassing welk type gronddoek je het beste kan gebruiken.
» Lees meer

Hoe kies je de juiste CO2 slang?
De concentratie CO2 in een kas is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van een gewas. Daarom wordt er in de tuinbouw gebruik gemaakt van CO2 slangen. De keuze voor een bepaald type CO2 slang is afhankelijk van je teeltklimaat en het benodigde formaat.
» Lees meer

▲ Wintercheck voor de tuinbouw
Zodra de winter voor de deur staat, wordt het tijd om je bedrijf voor de bereiden op deze koude(re) periode. Een onderdeel hiervan is het vervangen van de AC-folie en de gevelfolie, omdat deze folies een isolerende werking hebben.
» Lees meer

Clips

▲ Hoe kies je de juiste entclip?
Bij het enten van verschillende gewassen - zoals tomaat, paprika, aubergine, komkommer, courgette en (water)meloen - worden entclips gebruikt. Ieder soort zaailing kent andere groeiomstandigheden. Daarom is het belangrijk om de juiste entclip te kiezen.
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste clips voor tomatenplanten?
Bij de start van het nieuwe teeltseizoen zijn jonge tomatenplanten nog erg kwetsbaar. De planten kunnen snel knikken, beschadigen en/of scheuren. Dit belemmert de productie en de kwaliteit van het gewas. Verschillende soorten clips bieden ondersteuning tijdens het groeiproces.
» Lees meer

Bevloeiingsmatten

▲ Hoe kies je de juiste bevloeiingsmatten?
Veel potplantenkwekerijen maken gebruik van bevloeiingsmatten voor het bewateren van het gewas. Welke matten je het beste kan gebruiken, is o.a. afhankelijk van de wateropname, capillaire werking, ondergrond, manier van water geven en de gebruiksduur.
» Lees meer

▲ Tips voor het gebruik van bevloeiingsmatten
Bevloeiingsmatten verdelen en bufferen het water van onderaf gelijkmatig over de planten. Hierdoor ontstaat een goede wortelontwikkeling. Voor het beste teeltresultaat is het belangrijk dat de bevloeiingsmatten op de juiste manier geplaatst en gebruikt worden.
» Lees meer

Martin en Silvia

Vragen over teeltwisseling
Heb je vragen over teeltwisseling, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Do not delete this link