Hoe kies je de juiste clips voor tomatenplanten?

Clips voor tomatenplanten: welke clips zijn er? Bij de start van het nieuwe teeltseizoen zijn jonge tomatenplanten nog erg kwetsbaar. De planten kunnen snel knikken, beschadigen en/of scheuren. Na verloop van tijd zal de plant erg snel groeien en wordt het gewicht te groot voor de plant, waardoor er schade aan het gewas kan ontstaan. Dit belemmert de productie en de kwaliteit van het gewas. Er zijn verschillende plekken waar de plant ondersteuning nodig kan hebben tijdens het groeiproces. Clips bieden hierbij de oplossing. Onze specialist zet de mogelijkheden voor je op een rij.


Oksel ondersteunen

Als de tomatenplant getopt is, is er een groot risico op inscheuren van de oksel van de plant. Onder invloed van het gewicht van de uitlopende stengels scheurt de plant in. Dit geeft uiteindelijk een groeiremming van de plant. Om dit te voorkomen, kun je clips op de tomatenplanten aanbrengen die de oksel ondersteunen en het inscheuren voorkomen. Het advies is om deze clips een maand na het planten aan te brengen. 


Trossen ondersteunen

Na een x-aantal weken zijn de eerste trossen te zien aan de tomatenplanten. Deze eerste trossen zijn vaak nog erg kwetsbaar en kunnen makkelijk knikken. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit. Daarom is het van belang om de eerste paar trossen ondersteuning te bieden met behulp van een trosbeugel. Deze clip vormt zich naar de plant toe en voorkomt knikken, met als resultaat dat de eerste trossen een betere kwaliteit opleveren.


Takken ondersteunen

Naarmate tomatenplanten groter worden, hebben ze steeds meer steun nodig. Daarom worden de planten opgebonden met behulp van touw. Ook hiervoor kun je gebruik maken van clips. Deze clips grijpen het touw (en dus niet de plant) stevig beet. Hierdoor worden de takken van de plant goed ondersteund, zonder dat je de plant beschadigt. Dit beperkt het risico op Botrytis.
Klanten aan het woord

RedStar (Oostvoorne)WindSet Farms (Canada)
RedStar
WindSet Farms
"De FlexTruss biedt delicate tomatenrassen de juiste ondersteuning en is daarbij erg flexibel. Wij zijn onder de indruk!" » Lees meer
"De Twinhook geeft de oksel precies de juiste ondersteuning. De clip is gebruiksvriendelijk, stevig en arbeidsbesparend." » Lees meerMartin Meuldijk

Vragen over clips voor tomatenplanten
Heb je vragen over de verschillende clips voor tomatenplanten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Teeltwisseling Martin Meuldijk, of stel jouw vraag via onderstaand formulier.


Contactformulier
Wanneer je jouw vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Gerelateerde artikelen