Hergebruiken van substraatmatten; wat zijn de risico's?

Hergebruiken van substraatmatten Tijdens de teeltwisseling kiezen de meeste telers ervoor om de hele kas zo goed als leeg te halen en daarbij ook de substraatmatten te verwijderen. Er zijn echter ook telers die vanuit economisch oogpunt kiezen voor het hergebruiken van substraatmatten. Dit brengt wel verschillende risico’s met zich mee. Overweeg je om jouw substraatmatten her te gebruiken? Neem onderstaande punten dan mee in je overweging.

Aanwezigheid van ziekteverwekkers

In substraatmatten kunnen zich allerlei ziekteverwekkers bevinden. Deze hebben misschien geen schade aangericht in de laatste teelt, maar dat is geen garantie dat ook de nieuwe teelt onaangetast blijft. Jonge planten zijn namelijk veel kwetsbaarder dan volgroeide planten. De kans op besmetting van het nieuwe gewas is dus vrij groot, waardoor je tijdens de nieuwe teelt waarschijnlijk veel gewasbeschermingsmiddelen en/of natuurlijke vijanden zal moeten inzetten.

Minder goede watercapaciteit

Tijdens een teelt verandert de structuur van de substraatmatten sterk. Dit heeft invloed op de watercapaciteit, waardoor het moeilijker wordt om de juiste hoeveelheid water toe te dienen aan het nieuwe gewas. Ook is de waterverdeling minder evenwichtig – zowel binnen de afzonderlijke matten als tussen de matten onderling. In de praktijk betekent dit dat je meer water nodig zal hebben.

Tragere inworteling

Ook zal de inworteling van de nieuwe planten trager verlopen door deze verandering in de structuur. Hierdoor komt het gewas later in productie. Wanneer het gewas eenmaal in productie komt, groeit dit vegetatiever, waardoor het oogsten vanwege de krachtige lengtegroei meer tijd kost.

Hogere kosten

Wanneer je bovenstaande risico’s bij elkaar optelt, ziet je dat het hergebruiken van substraatmatten eigenlijk niet leidt tot kostenbesparingen. Je zal tijdens de nieuwe teelt meer geld moeten uitgeven aan de (preventieve) inzet van gewasbeschermingsmiddelen, er zal meer water verbruikt worden en ook zullen de arbeidskosten in de meeste gevallen toenemen.

Substraatmatten hergebruiken

Wil je ondanks de hierboven genoemde risico’s toch jouw substraatmatten hergebruiken, dan dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Ook is het belangrijk om je goed te laten adviseren.

Martin en Silvia
Vragen over de risico’s van het hergebruiken van substraatmatten

Heb je vragen over de risico’s van het hergebruiken van substraatmatten? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Stappenplan voor de teeltwisseling
- Aandachtspunten bij het hergebruiken van substraatmatten
- Hoe kies je de juiste substraatmat?
- Hoe plaats je nieuwe substraatmatten?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten