5 tips voor een goede productfoto

5 tips voor een goede productfoto De digitale verkoop van bloemen en planten neemt steeds verder toe. Hierdoor wordt het belang van een goede productfoto ook steeds groter: een klant wil immers weten wat hij koopt. Royal FloraHolland stelt kwekers zelfs verplicht om een representatieve foto aan te leveren. Maar hoe maak je dan een kwalitatief goede productfoto? In dit artikel geeft Kees Helderman van onze partner KH Fotosupport 5 tips voor het maken van een goede productfoto.

Goede camera

Maak gebruik van een camera waarmee je foto’s kan maken in een groot formaat en van goede kwaliteit. Je kan kiezen voor een spiegelreflexcamera, maar vaak voldoet een compactcamera ook. Het allerbelangrijkst is dat je een camera gebruikt waarmee het mogelijk is om handmatig een witbalans te maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de kwaliteit van de foto’s constant is en dat de kleuren van bloemen en planten zo goed mogelijk worden vastgelegd. Op de camera moeten hiervoor eenmalig het diafragma, de sluitertijd, de iso en de witbalans juist worden ingesteld; daarna hoef je hier niet meer naar te kijken.

Effen achtergrond

Plaats het te fotograferen product voor een effen, rustige achtergrond, zodat de aandacht niet van het product wordt afgeleid. Gebruik hiervoor het liefst een witte achtergrond. Door het product uit te lichten, blijft de achtergrond onderbelicht en wordt deze op de foto gebroken wit of lichtgrijs (dit is afhankelijk van de afstand van achtergrond en de verlichting).

Juiste belichting

Zorg voor goede belichting voor de juiste kleurweergave. Onderbelichting laat kleuren donkerder lijken en overbelichting maakt kleuren juist lichter, wat een vertekend beeld geeft. Via Google kan je de optimale instellingen voor je camera eenvoudig terugvinden. Een camera moet eenmalig op het gebruikte licht worden ingeregeld; daarna hoef je hier niet meer naar te kijken.

Fotostudio

Om het fotograferen zo eenvoudig mogelijk te maken en de kwaliteit te verhogen, kan je een fotostudio plaatsen. Op deze manier kan je het fotograferen automatiseren doordat je gebruik maakt van een vaste cameraopstelling, wat bijdraagt aan een kwalitatief goede productfoto. Ook kan je met behulp van een balancer uit de hand fotograferen. Dit is handig wanneer je werkt met producten van verschillende groottes. Het camera standpunt wisselt dan te veel om een vast standpunt te gebruiken.

Nabewerking

Het is belangrijk dat een foto niet hoeft worden bewerkt. De camera-instellingen moeten zodanig staan ingesteld dat dit niet nodig is. De meeste telers werken met een standaard monitor. Deze monitors zijn uitstekend geschikt voor het dagelijkse werk, maar niet voor het bewerken van foto's. Dit komt door de RGB-waarden van een monitor en door het omgevingslicht. Een fotobestand ziet er hierdoor op verschillende computers vaak anders uit, terwijl het fotobestand blijft hetzelfde is. Zorg dus voor goede camera-instellingen, zodat nabewerking niet nodig is.


Vragen over het maken van een goede productfoto
Heb je vragen over het maken van een goede productfoto, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kees Helderman van KH Fotosupport, of stel je vraag via onderstaand formulier.


Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Groene planten zijn back in business
- Optimale presentatie met de juiste hoes
- Hoe creëer ik een onderscheidende marktpositie voor mijn product?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten