Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Verpakking & ontwerp    Hoezen    Hoe kies je de juiste manier van bedrukken voor een hoes?


Hoe kies je de juiste manier van bedrukken voor een hoes?

Juiste manier van bedrukken voor een hoes
Geschreven door Joyce van der Burg| Laatste update: 10-12-2019

In met name de sierteelt wordt steeds vaker gekozen voor een bedrukte hoes. Bij drukwerk met kleuren is er een onderscheid te maken in drie manieren van bedrukken: bedrukking in CMYK (full color) of bedrukking in PMS. Beide manieren van bedrukken hebben andere eigenschappen en voor- en nadelen. Daarnaast zijn er per manier van bedrukken ook (grote) verschillen in de kosten. Kortom: voordat je de keuze maakt, is het belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Onze specialisten helpen je hierbij en zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.Wat is CMYK (full color) bedrukking?

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit kleurensysteem maakt gebruik van vier basiskleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) en hiermee kan vrijwel iedere mogelijke kleur gemengd worden. Daarom wordt CMYK – of full color – met name gebruikt voor drukwerk met veel kleuren, denk bijvoorbeeld aan foto’s.


Een bedrukking op een hoes is altijd opgebouwd uit een x-aantal heel kleine, gekleurde stipjes (pixels). Van een afstandje zie je dit niet, maar als je heel sterk inzoomt op de bedrukking, dan wordt dit zichtbaar. Per kleur wordt een aparte kleurplaat gebruikt. 


Maak je op een hoes dus gebruik van CMYK bedrukking, dan zijn er in totaal vijf kleurplaten nodig om de bedrukking te maken: 4 kleurplaten voor de kleuren, plus een witte deklaag/onderlegging. Op een transparante ondergrond is namelijk altijd een witte deklaag/onderlegging nodig, zodat de bedrukking dekkend is. De kleuren zijn dan helder en niet transparant, je kan niet door de bedrukking heen kijken (wat wel het geval is als je geen witte onderlaag zou gebruiken).


In de onderstaande video zie je wat de verschillende bedrukkingsmogelijkheden zijn voor hoezen & folie. Voor- en nadelen van CMYK (full color) bedrukking

+ Het drukken van alle kleuren is mogelijk
+ Geschikt voor kleurrijke ontwerpen, zoals foto’s
- Minimaal 5 kleurplaten zijn nodig, dit zorgt voor hogere clichékosten 
- In kleurvlakken is de kleur minder helder/fris dan bij PMS bedrukking
- Niet mogelijk om heel dunne lijnen (< 1mm) te drukken 

Wat is RGB bedrukking?


RGB is een afkorting van de primaire kleuren: rood, groen en blauw. RGB-kleuren gebruik je voor uitingen die bedoeld zijn voor monitoren, denk bijvoorbeeld aan televisie, computer, telefoon of fototoestel. al deze apparaten die, in tegenstelling tot papier,folie, karton en inkt, licht afgeven. De letterlijke betekenis van fotografie is dan ook ''schrijven met licht''. Daarom zijn RGB-kleuren niet geschikt voor drukwerk en moeten deze voor een mooi resultaat omgezet worden naar CMYK-kleuren.

Voor- en nadelen van RGB bedrukking

+ Geschikt voor uitingen op monitoren als televisie, computer of telefoon
- Niet geschikt voor drukwerk
- Bij drukwerk moet RGB omgezet worden naar CMYK.


Wat is PMS bedrukking?

PMS staat voor Pantone Matching System. Dit kleurensysteem maakt gebruik van 1114 gestandaardiseerde kleuren die – ongeacht het materiaal waarop ze gedrukt worden – altijd kleurecht zijn. Voor elk uitvoerapparaat wordt een apart profiel gebruikt, waardoor kleurecht geprint kan worden. In dit systeem heeft elke kleur een eigen unieke code en het wordt wereldwijd gebruikt. Met andere woorden: het kleurresultaat is altijd en overal hetzelfde, ongeacht het materiaal.


Voor een bedrukking in PMS kleuren wordt gekozen als het ontwerp uit 1 tot 4 kleuren bestaat, denk bijvoorbeeld aan fustkaartjes, hoezen of karton. Verder wordt het ook gebruikt als er grote kleurvakken in een ontwerp zitten en/of als er kleine details (dunne lijnen) in zijn verwerkt. Bij een PMS bedrukking wordt ook voor iedere kleur een aparte kleurplaat gebruikt. Een PMS kleur kan verder in verschillende tinten/dekkingen worden gedrukt. Hierdoor krijg je verloop in de bedrukking en kan je spelen met lichte en donkere tinten van de PMS kleur. Niet iedere kleur leent zich hier echter voor. Ook bij een bedrukking in PMS kleuren is de witte deklaag nodig.


Voor- en nadelen van PMS bedrukking

+ Het PMS kleurensysteem is kleurvast, waardoor het kleurresultaat altijd en overal hetzelfde is
+ Geschikt voor drukwerk met enkele specifieke kleuren, zoals logo’s of vectors
+ Met één kleurplaat kan je verschillende tinten van dezelfde kleur drukken
+ Minder kleurplaten nodig, waardoor de clichékosten lager zijn
- Niet alle kleuren kunnen gedrukt worden


Clichékosten

Zoals hierboven uitgelegd, wordt er bij bedrukking gebruik gemaakt van kleurplaten, ook wel clichés genoemd. Zo’n cliché kan je vergelijken met een stempel waarop inkt word aangebracht en waarmee vervolgens een bepaalde kleur op de hoes wordt aangebracht. Het maken van een cliché brengt behoorlijke (eenmalige) kosten met zich mee. Dus hoe meer clichés er nodig zijn voor een bedrukking, hoe hoger de clichékosten. Dit maakt dat een full color bedrukking over het algemeen duurder is dan een PMS bedrukking. 


Het soort materiaal

Welke manier van bedrukken je kiest, is ten slotte ook afhankelijk van het soort materiaal van de hoes. De meest gebruikte materialen zijn OPP, CPP en papier. Deze materialen hebben allemaal andere eigenschappen en hebben daarom invloed op de kleur. Bedruk je op een witte ondergrond, dan zien de kleuren er anders uit dan op een achtergrond van bruin papier of op een doorzichtig folie. Laat je daarom altijd goed adviseren, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De grafische studio van Royal Brinkman kan je hierbij helpen. Onze studio controleert het aangeleverde materiaal, adviseert de klant en zorgt ervoor dat de bestanden in de juiste kleuren en resolutie worden aangeleverd bij de drukker.


Andere mensen bekeken ook:

Vragen over het bedrukken van hoezen

Heb je vragen over het bedrukken van hoezen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Joyce van der Burg via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Joyce van der BurgOver Joyce van der Burg

Joyce van der Burg, productspecialist op de afdeling Packaging & Design, heeft al ruim 10 jaar ervaring in de tuinbouwsector. “Het leukste aan mijn werk vind ik de verbindingen leggen tussen klant, producent en andere betrokken partijen. Door die samenwerking op te zoeken, kunnen we de klant van de gewenste klantspecifieke verpakking voorzien. Ik houd van aanpakken en denk in oplossingen. Het ontzorgen van de klant is elke dag een leuke en belangrijke uitdaging voor mij!”


Do not delete this link