Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank    Verpakking & ontwerp   Wat is het verschil tussen kunststof, spitbamboe en glasfiber plantstokken?

Wat is het verschil tussen kunststof, splitbamboe en glasfiber plantstokken?

Verschil tussen plantstokken
Geschreven door Sonja Buurman | Laatste update: 01-05-2020

In de potplanten en sierteelt worden veel plantstokken gebruikt om de scheuten te begeleiden en ondersteunen. Deze plantstokken zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Waaronder kunststof, splitbamboe en glasfiber. Elk type materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo splintert kunststof niet, is bamboe stevig en is glasfiber flexibeler. Maar wat is nu precies het verschil?Kunststof plantstokken

Kunststof plantstokken worden op grote schaal in allerlei gangbare maten geproduceerd van hoogwaardig gerecycled polypropyleen. Hierbij wordt er een consistente maatvoering gehanteerd en is er geen sprake van breuken of misvorming. Om ervoor te zorgen dat de stokken de benodigde stijfheid hebben, wordt er ook een glas additief aan toegevoegd. Dit toegevoegde glas in veel beter ingekapseld dan bij de bekende glasfiberstokken. De standaard kleur van de kunststof plantstokken is zwart. Tegen een meerprijs zijn de stokken ook leverbaar in de kleuren groen en bruin.


Voordelen van kunststof plantstokken:

  • Gegarandeerd schimmelvrij. Hierdoor hoeft ook niet tot het laatste moment gewacht worden met het insteken van de stokken;
  • De stokken splinteren niet. Werknemers hoeven dus niet bang te zijn voor splinters waardoor het gebruik van handschoenen ook niet nodig zijn. Dit bevordert te productiviteit van het stoksteken;
  • Geschikt voor automatisch stoksteken. Kunststof plantstokken veroorzaken bijvoorbeeld beduidend minder slijtage aan je machine dan glasfiberstokken doen.


Splitbamboe plantstokken

Splitbamboe is natuurlijk en massief materiaal. Het kenmerkt zich met name door het lichte gewicht, maar toch stevige kwaliteit. Bamboe is in tegenstelling tot kunststof plantstokken minder bestand tegen vocht. Hierdoor is de kans groter dat er schimmel ontstaat. Gelukkig zijn splitbamboe plantstokken te behandelen met een anti-schimmelmiddel waardoor de kans op schimmels wordt verkleint. De standaard kleur van bamboe plantstokken is blank. Het is tevens mogelijk om deze in andere kleuren te verkrijgen. De bamboe plantstokken zijn in dat geval geverfd of gewaxt. Voordelen van splitbamboe plantstokken:

  • Natuurlijk materiaal;
  • De stokken zijn stevig;
  • Licht qua gewicht.


Glasfiber plantstokken

Het materiaal glasfiber bestaat uit glasdraden die door een soort lijmverbinding worden samengevoegd. Deze verwerkingsmethode is onomkeerbaar. Oftewel: glasfiber plantstokken zijn niet te recyclen, waardoor er geen bestemming is voor deze producten na hun levensduur. Glasfiber plantstokken zijn door het type materiaal een stuk flexibeler dan andere materialen. Hierdoor is de kans kleiner dat plantstokken breken. 


Voordelen van glasfiber plantstokken

  • Zeer stijf materiaal. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je ten opzichte van de plant een dun stokje hoeft te gebruiken, waardoor deze minder opvallen. 
  • Glasfiber schimmelt niet.
  • De plantstokken zijn flexibel en daardoor minder snel breekbaar. 

Video

  • Bekijk de video om te zien welke verschillende plantstokken er bestaan. Wel of niet geschikt voor het creëren van bogen?

Zowel kunststof plantstokken als bamboe plantstokken worden gebruikt voor U-bogen. Het grote verschil is echter dat een rechte kunststof plantstok direct omgevormd kan worden tot een U-boog met behulp van verbindingstukjes. Bij bamboe is dit echter niet het geval. Een rechte bamboestok kan namelijk niet omgebogen worden tot een U-boog. Deze kun je echter wel kant-en-klaar kopen. Glasfiber plantstokken zijn door de verwerkingswijze (pulltrusie) niet mogelijk om te verbuigen tot een U-boog. 

Splitbamboe stokken

AccessoiresMeer informatie over het verschil tussen kunststof, splitbamboe en glasfiber plantstokken

Heb je vragen over de soorten plantstokken of wil je graag meer informatie over de verbindingsstukjes om bogen te creëren? Neem dan contact op met onze specialist Sonja Buurman via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Sonja Buurman Over Sonja Buurman

Sonja Buurman is sinds 2012 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers binnen het thema. “Het leukste van mijn werk vind ik het adviseren van de accountmanagers over de verschillende produkten en mogelijkheden van de diverse leveranciers op het gebied van potten, trays, bevloeiingsmatten en bamboestokken.”


Do not delete this link