Home > Kennisbank​​​​

Hoe kun je roetdauw bestrijden?

Roetdauw is een schimmel die groeit op suikers die op het blad liggen. Deze zwarte laag schimmel is waar de naam roetdauw vandaan komt: het ziet er namelijk hetzelfde uit als een laag roet. Ondanks dat roetdauw de plant niet direct aantast, kan het wel negatieve gevolgen hebben voor de groei en afweer van de plant. In dit artikel vertellen onze specialisten er meer over.
Roetdauw
Kees Kouwenhoven  
Productspecialist gewasbescherming  | 1 september 2020 | 4 min. lezen

Hoe ontstaat roetdauw?

Verschillende plagen, zoals bladluis, dopluis en witte vlieg, zuigen plantsap op uit de plant. Hier voeden ze zich mee. Dit plantsap bevalt veel suiker, maar weinig eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen zijn voor insecten, moeten ze een grote hoeveelheid plantsappen opzuigen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Als gevolg daarvan krijgen ze dus een erg grote hoeveelheid suikers binnen, die ze niet allemaal verbruiken. De suikers die ze niet verbruiken, scheiden ze vervolgens af op de bladeren van de plant in de vorm van honingdauw. Dit is een plakkerige substantie. Bij veelvuldig gebruik van een lokstof op basis van suikers, om tripsen aan te trekken bij een chemische behandeling, kunnen er ook roetdauwschimmels op gaan groeien.

Wanneer de schimmelsporen die roetdauw veroorzaken in aanraking komen met deze honingdauw, blijven ze hieraan plakken. Omdat de honingdauw een goede voedingsbodem vormt voor deze schimmelsporen, kunnen ze zich razendsnel ontwikkelen, waardoor in korte tijd een flinke hoeveelheid roetdauw kan ontstaan. 

Schadebeeld van roetdauw

Roetdauw is dus te herkennen aan het zwarte laagje wat ontstaat op met name de bladeren van de plant, maar soms ook op de stengel en vruchten. Zoals eerder geschreven, zorgt roetdauw niet voor directe schade aan de plant. Met andere woorden: het tast het plantweefsel niet aan. Wel houdt de schimmellaag op de groene delen van de plant het zonlicht tegen, waardoor er minder fotosynthese plaats kan vinden. Wanneer er een grote hoeveelheid roetdauw aanwezig is op de plant, kan dit leiden tot groeiachterstand.

Roetdauw bestrijden

Roetdauw wordt veroorzaakt door een of meerdere plagen. Om roetdauw te kunnen bestrijden, zal je daarom deze plaag moeten bestrijden. Maak gebruik van signaalrollen en platen om te achterhalen met welke plaag je te maken hebt, zodat je vervolgens kunt starten met de bestrijding ervan. 
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Kees Kouwenhoven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Hoe kun je roetdauw bestrijden?

Roetdauw is een schimmel die groeit op suikers die op het blad liggen. Deze zwarte laag schimmel is waar de naam roetdauw vandaan komt: het ziet er namelijk hetzelfde uit als een laag roet. Ondanks dat roetdauw de plant niet direct aantast, kan het wel negatieve gevolgen hebben voor de groei en afweer van de plant. In dit artikel vertellen onze specialisten er meer over.
Zoek in de Kennisbank
​​​​Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.​​​​
Kees Kouwenhoven
Kees Kouwenhoven  
Productspecialist gewasbescherming  | 1 september 2020 | 4 min. lezen
Deel dit artikel

Roetdauw

Hoe ontstaat roetdauw?

Verschillende plagen, zoals bladluis, dopluis en witte vlieg, zuigen plantsap op uit de plant. Hier voeden ze zich mee. Dit plantsap bevalt veel suiker, maar weinig eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen zijn voor insecten, moeten ze een grote hoeveelheid plantsappen opzuigen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Als gevolg daarvan krijgen ze dus een erg grote hoeveelheid suikers binnen, die ze niet allemaal verbruiken. De suikers die ze niet verbruiken, scheiden ze vervolgens af op de bladeren van de plant in de vorm van honingdauw. Dit is een plakkerige substantie. Bij veelvuldig gebruik van een lokstof op basis van suikers, om tripsen aan te trekken bij een chemische behandeling, kunnen er ook roetdauwschimmels op gaan groeien.

Wanneer de schimmelsporen die roetdauw veroorzaken in aanraking komen met deze honingdauw, blijven ze hieraan plakken. Omdat de honingdauw een goede voedingsbodem vormt voor deze schimmelsporen, kunnen ze zich razendsnel ontwikkelen, waardoor in korte tijd een flinke hoeveelheid roetdauw kan ontstaan. 

Schadebeeld van roetdauw

Roetdauw is dus te herkennen aan het zwarte laagje wat ontstaat op met name de bladeren van de plant, maar soms ook op de stengel en vruchten. Zoals eerder geschreven, zorgt roetdauw niet voor directe schade aan de plant. Met andere woorden: het tast het plantweefsel niet aan. Wel houdt de schimmellaag op de groene delen van de plant het zonlicht tegen, waardoor er minder fotosynthese plaats kan vinden. Wanneer er een grote hoeveelheid roetdauw aanwezig is op de plant, kan dit leiden tot groeiachterstand.

Roetdauw bestrijden

Roetdauw wordt veroorzaakt door een of meerdere plagen. Om roetdauw te kunnen bestrijden, zal je daarom deze plaag moeten bestrijden. Maak gebruik van signaalrollen en platen om te achterhalen met welke plaag je te maken hebt, zodat je vervolgens kunt starten met de bestrijding ervan. 
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Kees Kouwenhoven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Kees Kouwenhoven
Ook interessant voor jou
Hoe kun je sterroetdauw bestrijden? 
Sterroetdauw, ook wel Diplocarpon rosae genoemd, is een schimmelziekte die ernstige schade aanricht in de rozenteelt. Je ziet deze schimmel voornamelijk in het voorjaar in de buitenteelt, onder glas komen ze nauwelijks voor. 

Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?
Bacteriën en virussen zijn de belangrijkste ziekteverwekkers in de tuinbouw en kunnen grote schade aanrichten in gewassen. Er wordt vaak gedacht dat bacteriën en virussen hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval.

Wat is het verschil tussen systemische, contactwerkende, translaminaire, bodemwerkende en bedekkingsmiddelen?
Gewasbeschermingsmiddelen worden onderverdeeld in verschillende categorieën: systemische, contactwerkende (ook wel niet-systemische middelen genoemd), translaminaire , bodemwerkende en bedekkingsmiddelen.